fbpx

Čakamo ga že dolgih sedem let

Foto: Twitter

Vreme se v naslednjih dneh še ne bo spremenilo in sanje o belem božiču se letos žal ne bodo uresničile. Visoke temperature za ta del leta, oblačnost in megla v nižinah nas bodo spremljali tudi v prihodnjih dneh. Danes so na Kredarici izmerili drugo najtoplejše zimsko jutro od začetka meritev.

Vreme se v prihodnjih dneh ne bo spremenilo. Po večjem delu države se bo jutri nadaljevala oblačnost, ponekod  bo možnih tudi nekaj sončnih žarkov. Kot so nam sporočili na agenciji za okolje in prostor, bo v kotlinah večinoma prevladovala megla, na jugozahodu pa so možne občasne krajevne padavine. Dnevne temperature bodo še naprej okoli 10 stopinj Celzija. V petek lahko pričakujemo nekaj več sonca.

Najtoplejši december na Kredarici v zgodovini meritev
Visoke temperature pa vztrajajo tudi v višje ležečih predelih. Letošnji december na Kredarici je namreč najtoplejši od začetka meritev, danes zjutraj pa so tam namerili drugo najtoplejše zimsko jutro od začetka meritev.

Snega za božič ni bilo že sedem let
Zadnji božič, v katerem je snežna odeja pokrivala večino države, je bil kar osem let nazaj. Leta 2007 je nekajcentimetrska snežna odeja pokrivala večino države z izjemo Primorske. Najtoplejši božič v zadnjih nekaj letih pa je bil leta 1994, ko je bilo v večini Slovenije več kot 20 stopinj Celzija.

Zime še ni na obzorju
V petek zjutraj bo po večini države oblačno, v nižinah bo prevladovala megla. Popoldan se bo skoraj povsod razjasnilo, najvijšje dnevne temperature pa bodo do 8 stopinj Celzija, na Primorskem tudi do 12. Snega tako tudi v prihodnjih dneh ni mogoče pričakovati in le ugibamo lahko, kdaj se bo pričela prava zima.

Večjemu delu ZDA se obeta najtoplejši božič v zgodovini
Od Floride na jugu pa vse do kanadske meje na severu se danes državam na vzhodu ZDA obetajo rekordno visoke temperature, kar pomeni, da lahko ljudje le sanjajo o zimski idili ali postavljanju snežakov med božičnimi prazniki. V mestu New York, kjer je bil že lanski božič s 15 stopinjami nenavadno topel, za danes napovedujejo kar 22 stopinj, piše STA.

Nenavadno visoke temperature bodo zaradi zračnega toka, ki z juga prinaša topel in vlažen zrak, zajele tudi večino osrednjega dela ZDA. Povsem drugače je v državah ob Tihem oceanu, kjer močno dežuje, piha veter, v gorah pa tudi sneži. Zahod ZDA sicer po letih suše dež močno potrebuje.

M. G.