Sneženja še ni konec, prihajajo pa nekatere druge zimske nevšečnosti

Foto: B. O.

Foto: B. O.

Prve dni novega leta je Slovenijo pobelil sneg, zimsko vreme pa se bo nadaljevalo tudi v prvih delovnih dneh. Vremenoslovci napovedujejo sneženje tudi za prihodnje dni, ne izključujejo pa niti pojava žleda in poledice. 

Na cestah so posipne in plužne skupine. Voznikom priporočajo previdno vožnjo, upoštevanje varnostne razdalje in prilagoditev hitrosti voznim razmeram. Poleg tega jih pozivajo, naj ne prehitevajo plužnih skupin.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) bodo najnižje jutranje temperature od -7 do -3, ob morju okoli 0 stopinj Celzija. Oblačno bo, čez dan bodo padavine od zahoda znova zajele vso Slovenijo in zvečer ponehale. Ob morju bo deževalo, drugod snežilo. Najvišje dnevne temperature bodo od -4 do -1, na Primorskem do 4 stopinje Celzija.

Najbolj snežen bo torek
Tudi za torek vremenoslovci napovedujejo oblačnost. Dopoldne se bodo na zahodu spet začele pojavljati padavine, ki se bodo razširile nad vso Slovenijo. Sprva bo deževalo le ob morju in na Goriškem, drugod pa snežilo, nato bo na Primorskem ter predvsem po nižinah jugovzhodne Slovenije sneg prehajal v dež. Predvsem na jugozahodu in jugu države bosta možna tudi poledica in žled. Najvišje dnevne temperature bodo od -3 do 1, na Primorskem od 2 do 7 stopinj Celzija.

Padavine bodo sredi dneva in popoldne od jugozahoda zajele vso Slovenijo. Do srede zjutraj bodo ponehale. Na Primorskem in v Beli krajini bo deževalo, drugod pa večinoma snežilo. V sredo bo zmerno do pretežno oblačno in povečini brez padavin. Podobno bo tudi v četrtek.

Največ snega je v nedeljo čez dan zapadlo na jugovzhodu države. Po podatkih Arsa je bila debelina snežne odeje zvečer v Kočevju 19 centimetrov, v Novem mestu 18, v Črnomlju pa 17 centimetrov. V Postojni je bila snežna odeja debela 15 centimetrov, v Ljubljani 14, Celju 8, Slovenj Gradcu 6, na mariborskem letališču pa 4 centimetre. Pobelilo je tudi dele Severne Primorske.

B. O., STA