fbpx

Vročinski val bo danes dosegel vrhunec: Kje bo več kot magičnih 40 stopinj Celzija?

(Foto: Arso)

Četrti vročinski val tega poletja bo danes v notranjosti Slovenije dosegel vrhunec. Najvišje temperature se bodo povzpele do 40 stopinj Celzija, izključeni pa niso niti temperaturni rekordi, napoveduje Agencija RS za okolje. Na Primorskem bo vrhunec sledil v soboto, nekaj osvežitve pa lahko pričakujemo v nedeljo, ko bo vročina počasi začela popuščati.

Zaradi vročinskega vala bo tretja oziroma rdeča stopnja vremenske ogroženosti po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) danes veljala po skoraj celotni državi. Druga oziroma oranžna stopnja ogroženosti bo v veljavi le za severozahodno Slovenijo.

(Foto: iStock)

Arso je rdečo stopnjo vremenske ogroženosti po večjem delu države razglasil že v četrtek, ko so sredi dneva ponekod namerili tudi 39 stopinj Celzija, pozno popoldne pa je bila na merilnih mestih Nova Gorica in Otlica v Trnovskem gozdu presežena še opozorilna koncentracija ozona.

Zaradi visokih temperatur in toplotne obremenitve na Arsu sredi dneva in popoldne svetujejo zadrževanje v senci. Prav tako odsvetujejo velike fizične napore na prostem. Priporočljivo je uživanje lahke hrane in pitje zadostne količine tekočine. Zelo visoke temperature bodo močno vplivale na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije.

Foto: STA.

V noči na soboto bo naše kraje dosegla šibka hladna fronta, zato bo v soboto v notranjosti države nekaj stopinj manj. Povečala pa se bo vlažnost zraka, zato bo bolj soparno. Drugače bo zaradi šibke burje na Primorskem, kjer bo bolj suho in okrog 38 stopinj Celzija.

(Foto: Arso)

Vročina bo v nedeljo počasi popuščala. Zaradi pregretosti ozračja in menjave zračne mase so konec tedna možna tudi neurja, še napoveduje Arso.

Sicer pa letošnje leto po pojasnilih Arsa kaže, da bo suša blizu ali celo na vrhu lestvice najmočnejših v državi. V zadnjem tednu so se sušne razmere okrepile na vseh koncih Slovenije, predvsem pa na jugovzhodu, kjer suša vztraja že od junija.

J. F., STA