Odvetnik starih staršev ugrabljenih koroških dečkov se bo pritožil na ustavno sodišče. Vrhovno sodišče o vsebini ni odločalo.

Datum:

“Vrhovno sodišče je v postopku izdaje začasne odredbe zavrnilo pritožbo, zoper katero sem izpodbijal sklep prvostopenjske sodbe in v katerem mi ni ugodilo pri izdaji začasne odredbe, ki je vsebinska – da bi morala otroka nemudoma takoj k babici do pravnomočnosti zadeve,” je odločbo vrhovnega sodišča komentiral odvetnik starih staršev ugrabljenih dečkov Velimir Cugmas in napovedal ustavno pritožbo, ki bo prednostno odločila v korist otrok in starih staršev.

Odvetnik Cugmas se je pritožil na vrhovno sodišče zaradi izdaje začasne odredbe, da bi otroka čim prej vrnili nazaj k starim staršem. Po njegovem bo končna pravnomočna sodba tista, ki bo v največjo korist babice in obeh otrok. Zagovornik je vesel dejstva, da vrhovno sodišče kljub vsemu v odločitvi pove, da je “osmi člen konvencijske pravice razmerja med babico in vnukom ključen, kar je zelo dobro.”

“Dobro je tudi, da je takoj odločeno, da se lahko pritoži na ustavno sodišče. Upam, da bo zadeva rešena prioritetno in da bo odločeno do 15. julija,” doda Cugmas.

Na tej sodbi po padla ali ostala ministrica
Upravno sodišče je že pred časom odločilo, da sta bila koroška dečka odvzeta nezakonito, s čimer je močno zamajalo stolček ministrice Anje Kopač Mrak. O njeni usodi bo parlament odločal jutri, o usodi dečkov pa je, kot kaže, že odločilo vrhovno sodišče. Dečka morata kljub vsem okoliščinam ostati pri rejnikih.

Oče dečkov je namreč njuno mamo hladnokrvno umoril, zato sta otroka živela pri starih starših. Center za socialno delo je nato odločil, da bosta dečka bolje preskbljena v tujih rokah, in ju namestil v rejništvo. Dečka so predstavniki CSD-ja odpeljali neznano kam kar iz vrtca, s tem pa so bile kršene človekove pravice babice in dedka.

Še vedno aktivnosti za vrnitev otrok
Za kršitve v postopku odvzema dečkov ni odgovarjal še nihče, prva v vrsti bo morda že jutri socialna ministrica, ki bo svoje videnje dogodkov predstavila na interpelaciji. Za vrnitev dečkov v ljubeč objem starih staršev se zavzemata Združenje starih staršev in Odbor za pravice vnukov in starih staršev, kjer še vedno nadaljujejo z aktivnostmi.

M. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...