Vrhunec bitke za Bahmut; Ukrajinci objavili posnetek ostrostrelske zasede

Datum:

Ukrajinci si prizadevajo ohraniti nadzor na mestom Bahmut na vzhodu države, ki je pod vse močnejšim pritiskom ruskih najemnikov skupine Wagner. Obramba mesta se mnogim ne zdi smiselna. A kot poudarja ukrajinska stran, je ključna, saj Ukrajina tako pridobiva čas za pripravo protiofenzive in izčrpava okupatorja. Gre za vrhunec bitk v mestu, borci skupine Wagner pa so se uspeli močno približati upravnemu središču. Napredovanje Rusov je sicer izredno oteženo. Zgolj v dveh dneh naj bi padlo preko dva tisoč ruskih borcev. Ukrajinci so sicer objavili posnetek ostrostrelske zasede. Več tukaj

Ukrajina si po poročanju STA prizadeva ohraniti nadzor nad mestom Bahmut na vzhodu države, ki je pod vse močnejšim pritiskom ruskih plačancev skupine Wagner. Ohranitev mesta je zanje ključna, ker daje Ukrajini čas za priprave na bližajočo se protiofenzivo. Britanski obveščevalci sporočajo, da je vzhod mesta v rokah Wagnerovcev, zahod pa še vedno nadzira ukrajinska vojska. Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski pravi, da so največji junaki sedaj branilci Bahmuta, ki na svojih plečih držijo vzhodno fronto ter okupatorju zadajajo največje možne izgube. Ukrajinska vojska pa želi čas izkoristiti za ustvarjanje rezerv in začetek protiofenzive. Vodja najemnikov skupine Wagner Jevgenij Prigožin pa je ob tem dejal, da so njegovi borci v neposredni bližini administrativnega središča Bahmuta, in sicer zgolj kakšen kilometer in dvesto metrov proč.

Prepričan je, da je v tem trenutku ključna dostava streliva, da bi lahko dosegli nov preboj. Prigožin je sicer zaveznik diktatorja Vladimirja Putina. Rusko vojsko je vodja najemnikov sicer obtožil skoparjenja s strelivom na račun njegovih plačancev. Streliva pa primanjkuje tudi Ukrajincem. Poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni je ob tem načelniku štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA Marku Milleyju po telefonu sporočil, da je Ukrajini nujno potrebno dostaviti strelivo in tehnično opremo. Prav tako je prepričan, da je potrebna okrepitev zračne obrambe. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je pomanjkanje streliva označil za trenutno največji problem ukrajinskih oboroženih sil, izpostavil pa je še pomanjkanje nemške solidarnosti. Predvsem si prizadevajo za pridobitev topniškega streliva.

Zagotovil je še, da bo Ukrajina navkljub velikim izgubam še naprej branila Bahmut. Dalj časa kot se mesto brani, večja je verjetnost, da drugih mest ne bo doletela enaka usoda. Po poročanju Indexa pa navaja, da si ruska vojska prizadeva zavzeti Bahmut že od poletja. Ukrajinci so včeraj sicer večkrat sporočili, da odvračajo ruske napade. Ukrajinska obmejna služba pa je sporočila, da so njihovi ostrostrelci wagnerovcem pripravili zasedo. Objavljena je bila fotografija, domnevno iz industrijskega kompleksa mesta, vendar ni jasno, kdaj je nastala. Ko so se ruski plačanci vkopali v eni od delavnic, da bi nabrali moči, z namenom nadaljevati ofenzivo, pa so ukrajinske sile nenadoma izvedle protinapad. Ukrajinski enoti je uspelo onesposobiti mitraljezca, ki je ščitil vhod v zgradbo. Zatem je ukrajinski izvidniški skupini uspelo vstopiti v zgradbo in eliminirati ruske borce. Navedenega zaenkrat še ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Ukrajinci so v dveh dneh eliminirali preko dva tisoč Rusov
Obmejni policisti so pripravili zasedo, ob mraku pa je napadalce pričakalo presenečenje. Ostrostrelci so eliminirali šest ruskih borcev. Rusi so na območju Bahmuta sicer že vstopili v industrijsko cono, od koder jih skušajo pregnati. Samo v zadnjih 24 urah je na območju samega mesta prišlo do več kot 20 spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami. Del Bahmuta naj bi se po podatkih britanskega obrambnega ministrstva spremenil v pravo klavnico. Zadnje štiri dni so ruski plačanci sicer prevzeli nadzor nad večjim delom vzhodnega mesta Bahmut v Donbasu, še poročajo Britanci. Reka Bahmutka v mestnem središču sedaj sicer določa frontno linijo, še dodajajo Britanci.

V Bahmutu se bori tudi skupina poljskih prostovoljcev. (Foto: Visehrad24)

Ukrajinske sile, ki ohranjajo nadzor nad zahodnim delom mesta, pa so porušile ključne mostove preko reke, ki teče od severa proti jugu skozi pozidano območje. Ker lahko ukrajinske sile streljajo iz utrjenih zgradb na zahodu mesta, je območje postalo prava klavnica, ki bo predstavljalo velikanski izziv za člane skupine Wagner. So pa ukrajinske sile in njihove oskrbovalne linije na zahodu še vedno ranljive za nadaljnje ruske poskuse, saj lahko branilce zaobidejo iz severa in juga. Ukrajinska stran sicer navaja velike uspehe, saj naj bi zgolj v zadnjih dveh dneh eliminirala preko dva tisoč Rusov, kar pa je težko neodvisno preveriti. Izgube sicer kažejo, da so boji v mestu na vrhuncu.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Po infarktu je na helikopter čakal kar uro in pol

Osebo, ki jo je zadel srčni infarkt je kar...

Nove obdavčitve: Za vrtno uto ali rastlinjak boste mogli plačati komunalni prispevek

Vlada Roberta Goloba oziroma ministrstvo za naravne vire in...

Vabljeni na Ritem srca – festival sodobne krščanske glasbe

Radio Ognjišče tudi letos pripravlja festival sodobne krščanske glasbe...

V Kongu spodletel državi udar

Vojska Demokratične republike Kongo trdi, da je danes preprečila...