Vrnitev Nine Pirnat, ki je leta 2020 zagotavljala, da nimamo pandemije koronavirusa

Datum:

Človek se ne more načuditi potezam Golobove vlade in njihovim namenom. Od nepremišljenih in nedodelanih rešitev do vračanja nekaterih ljudi, ki so se v preteklosti izkazali za očitno neučinkovite, celo destruktivne za dobrobit Slovenije, na določene pozicije. Govorimo namreč o nekdanji direktorici NIJZ Nini Pirnat, ki je bila, poleg bivše Šarčeve vlade, najbolj odgovorna za epidemijo virusa covid-19 v Sloveniji. Na tiskovnih konferencah v začetku epidemije se je smehljala in zavajala slovensko javnost s tem, ko je odsvetovala samoizolacijo in nasprotovala zapiranju šol in vrtcev v imenu stroke, danes pa pod taktirko Golobove vlade upoštevanja stroke ne omenja, tudi jasnih navodil ne daje, le “priporočila”.

Nina Pirnat je blestela že pod Šarcem, tistih par dni, preden so pobegnili. Takrat je nesimptomatičnim okuženim svetovala, da se lahko preprosto gibljejo v družbi, saj ni znanstvenih dokazov, da bi nesimptomatični povzročili okužbo. Zdaj pa “igra” svobodo isto kot celotna institucija NIJZ, ki si ne upa dati jasnih ukazov – zdaj so vse le “priporočila”, saj vedo, da so volitve dobili le zaradi antikorona sentimentov.

4. marca 2020 so iz NIJZ sporočili, da imamo v Sloveniji prvi primer okužbe s koronavirusom. V nekaj dneh se je število zvišalo na 16 okuženih. Toliko smo imeli okuženih v Sloveniji dne 8. marca 2020. Bivšemu predsedniku slovenske vlade Marjanu Šarcu, njegovemu sekretarju za nacionalno varnost Damirju Črnčecu, zdravstvenemu ministru Alešu Šabedru in direktorici NIJZ Nini Pirnat kljub vsem znanim dejstvom iz Italije ter širjenju okužbe med slovenskim prebivalstvom še vedno niso zazvonili alarmi. “V Sloveniji še zdaleč nimamo epidemije koronavirusa in upamo, da jo bomo preprečili,” je takrat povedala ljubljenka tranzicijskih-dominantnih slovenskih medijev Nina Pirnat.

Zanjo epidemija, kot smo jo kasneje spoznali, ni bila ogrožujoča, zato je odsvetovala samoizolacijo, nasprotovala zapiranju šol in vrtcev, saj naj bi se okužba prenašala le s tesnejšim stikom (pa to ni bilo tako) in izjavila marsikakšno izjavo, ki je od direktorice NIJZ nikakor ne bi pričakovali. Poleg vsega pa je stalno trdila, da je nujno potrebno upoštevati stroko in njene ukrepe. Po tem, ko je Šarec pobegnil s svoje pozicije, jo je Janševa vlada razrešila in Pirnatova je od takrat poniknila. Vse do danes.

Tokrat se je Pirnatova vrnila kot vodja delovne skupine za vzgojo in izobraževanje, ki deluje v okviru posvetovalne skupine, ki jo vodi epidemiolog Mario Fafangel, na javni televiziji pa je predstavila dva ukrepa, ki ju je sprejela delovna skupina, v kateri so tako predstavniki šolstva kot zdravstva, vendar tokrat to niso strokovni ukrepi, le strokovna priporočila. Seveda, ko pa so pravila “svobode” zdaj drugačna. Golobova vlada se zaveda, da je glasove pridobila tudi na račun antikorona sentimentov, zato se morajo tudi vsi pod njegovo taktirko ravnati temu primerno. Zdaj nujni strokovni ukrepi niso več nuja, le priporočilo.

Prezračevanje je ključno, nošenja mask še niso obravnavali
Pirnatova je med drugim povedala, da so kot primeren ukrep “prepoznali samotestiranje in prezračevanje šolskih prostorov, da pa o obveznem nošenju zaščitnih mask niso razpravljali, zato glede tega ni nobenih usmeritev.” Glede na to, da je Slovenija Pirnatovo in njeno nestrokovnost dodobra spoznala v začetku epidemije, danes njena vrnitev in njene previdne izjave o ukrepih vzbujajo posmeh in ustvarjajo še večje nezaupanje do Golobove vlade in njenih namenov, ki doslej zares niso pokazali še nič dobrega.

Pristojni so v sredo v Sloveniji ob 638 PCR-testih in 5328 hitrih antigenskih testih potrdili 1419 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih sledilnika covid je bilo v sredo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 140 bolnikov, na intenzivni negi 14. Umrlo je šest bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....