Vse kaže, da so stranke koalicije KUL bolj seznanjene z delom NPU, kot pristojni

Datum:

Minister Aleš Hojs je za Odmeve na Televiziji Slovenija zagotovil, da bo sodeloval v tej preiskavi. “Ta zadeva me je presenetila, saj v pobudi za ustanovitev te komisije piše, da se na NPU vodi več kazenskih postopkov zoper nosilce oblasti, posebej aktualne ministre te vlade. Jaz tega podatka nimam, torej je očitno gospod Golubović oz. stranka LMŠ bolje obveščena o tem, kaj se dogaja na NPU, kot pristojni, ki smo odgovorni za delo NPU,” je dodal minister. V temi dneva pa je Hojs tudi dejal, da morda ni najbolj priljubljeno ali običajno, da minister zahteva od policije več in bolj učinkovito ter želi preveriti, kako je bilo delo opravljeno. “V preteklosti je bilo tu verjetno več prostega teka, ki pa ga sam ne odobravam – pač želim, da je policija aktivna,” je pojasnil.

Skupina opozicijskih poslank in poslancev, s prvopodpisanim Branetom Golubovićem, je pred dnevi vložila zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave, ki bi ugotavljala morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij za nedopustno politično vmešavanje v delo policije, in sicer za obdobje od 13. marca lani – torej od nastopa aktualne vlade, do odreditve parlamentarne preiskave. Pod zahtevo se je podpisalo 39 poslank in poslancev LMŠ, SD, Levice in SAB, med nosilci javnih funkcij pa izpostavljajo notranjega ministra Aleša Hojsa in člane njegovega kabineta ter predsednika vlade Janeza Janšo in člane njegovega kabineta.

V oddaji Tema dneva je notranji minister Hojs pojasnil, da nima s parlamentarno preiskavo prav nobenih težav, vsi dokumenti, ki so pri njem, na Policiji, so na razpolago, v preiskavi pa bo seveda sodeloval, saj s prezentacijo svojega dela nima nikakršnih težav. “Je pa zanimivo nekaj, kar so zapisali v tej zahtevi za ustanovitev te preiskovalne skupine, in sicer da se na NPU-ju vodi več preiskovalnih primerov, ki so usmerjeni zoper najvišje vršilce oblasti, torej predstavnike te vlade. Jaz moram priznati, da ne vem kateri primeri se vodijo na NPU-ju. Torej je tako kot sem že večkrat povedal, ta povezava do nekaterih, recimo do POP TV-ja ali pa do nekaterih izbranih poslancev znotraj NPU-ja precej močnejši in povejo precej več, kot povejo svojemu predstojniku oziroma tistemu, ki bi stvari moral vedeti,” je opozoril Hojs. Enako je opozoril tudi v Odmevih, na kar pa se je odzval tudi premier Janša in zapisal, da se je KUL ujel v lastno zanko in priznal, da stranke SD, LMŠ in Levica usmerjajo Policijo. Omenil je tudi, da je policija izvedla preiskavo pri dveh podpredsednikih vlade, v primerih kot sta ukradena vila ali  iranske provizije, pa tega niso storili.

Opozicija zahteva parlamentarno preiskavo
S preiskavo želijo ugotoviti, ali se vodstvo ministrstva za notranje zadeve vmešava v konkretne predkazenske in druge postopke, ter ali so funkcionarji in zaposleni v policiji podvrženi nedopustnim političnim pritiskom, ki vplivajo na njihove odločitve, so pojasnili. Ugotoviti pa tudi želijo, ali Nacionalni preiskovalni urad (NPU) deluje avtonomno ali pa se nanj vršijo politični pritiski. Zanima jih še morebitno politično motivirano kadrovanje, z namenom podreditve slovenske policije (predvsem NPU) interesom članov aktualne vlade. V obrazložitvi so še povedali, da zahtevo za odreditev omenjene parlamentarne preiskave vlagajo zato, ker so mnenja, da je potrebno uporabiti vse demokratične mehanizme za preprečitev politične podreditve Policije.

Odločitev notranjega ministra Aleša Hojsa, ko je pred meseci naročil, da morajo pretresti nekatere primere, ki jih je obravnaval Nacionalni preiskovalni urad, je v levi politični opciji in še kje drugje, povzročila precej nezadovoljstva. Tudi zato želijo prikazati, kot da gre za politično vmešavanje v delo policije, čeprav gre v resnici le za željo ali pa za zahtevo, da se delo opravlja učinkovito. Nadzorna skupina je menda svoje delo končala v roku, ugotovitve pa so znane le redkim. Nadzorna skupina je v nadzoru nad delom NPU-ja v zvezi z izpostavljenimi primeri ugotovila nekatere nepravilnosti oziroma pomanjkljivosti. O ugotovitvah so poročali direktoratu za policijo in druge varnostne naloge ministrstva za notranje zadeve, v NPU-ju pa so pripravili tudi ukrepe za odpravo omenjenih pomanjkljivosti – tako so Delu sporočili z generalne policijske uprave.

Spomnimo, minister Hojs je lani poleti odredil, da mora narediti revizijo nekaterih že zaključenih primerov. Odredil je revizijo preiskav v Banki Slovenije iz leta 2012, primera domnevne zlorabe prevladujočega položaja družbe Pro Plus pri televizijskem oglaševanju, lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB v primeru Farrokh, primera domnevne korupcije v zdravstvu pri nakupu žilnih opornic ter primera preiskave sumov nepravilnosti na otroški srčni kirurgiji. Na ministrstvu so takrat pojasnili, da se je minister Hojs za revizijo odločil, saj so zavržene ovadbe lahko tudi posledica slabo opravljenega dela Policije in ne samo zaradi nedolžnosti osumljenih. NPU pa je bil ravno zaradi naštetih primerov deležen največ kritik.

V Sloveniji vladajo dvojna merila
Da imamo v naši državi dvojne standarde, je pokazal tudi nedavni primer, ko je pisec do črke natančno prepisal grožnjo, poslano ministru Alešu Hojsu in jo zgolj s spremembo imena poslal evropski poslanki Tanji Fajon. Dobil je vabilo na policijo, medtem ko je tožilstvo pregon originalne grožnje Alešu Hojsu zavrglo. Očitno živimo v državi, kjer zakon ne velja za vsake enako, kjer policisti za isto dejanje nekoga preganjajo, drugega ne, in kjer tožilci enake primere obravnavajo z dvojnimi merili.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

[Kavarna Hayek] Zala Klopčič: Nevladniki mladim zastrupljajo možgane

V zadnji oddaji Hayek se je voditelj Jože Biščak...

Kako kraljica aneksov deli milijone gradbenim baronom

Imena gradbenih baronov se v Sloveniji postopoma spreminjajo, za...

Slovenske družine so na drugem mestu najbolj obdavčenih v Evropi

V mnogih državah OECD je srednji razred opazil upad...