Vse več pozivov Nemčiji, naj Ukrajini nemudoma zagotovi tanke leopard

Datum:

Zunanji ministri baltskih držav, Estonije, Latvije in Litve so Nemčijo pozvali, naj Ukrajini dobavi tanke leopard, je danes sporočil latvijski zunanji minister Edgars Rinkevičs. Do poziva je prišlo dan po srečanju kontaktne skupine za pomoč Ukrajini v oporišču Ramstein v Nemčiji, kjer se zaveznicam glede dobave leopardov ni uspelo dogovoriti.

“Zunanji ministri Estonije, Latvije in Litve pozivamo Nemčijo, naj Ukrajini nemudoma zagotovi tanke leopard. To je potrebno za ustavitev ruske agresije, pomoč Ukrajini in hitro vzpostavitev miru v Evropi,” je na Twitterju zapisal Rinkevičs. “Nemčija ima kot vodilna evropska sila v zvezi s tem posebno odgovornost,” je dodal.

Na petkovem srečanju kontaktne skupine za pomoč Ukrajini v ameriškem oporišču Ramstein v Nemčiji se predstavnikom okoli 50 zahodnih zaveznic ni uspelo dogovoriti glede dobave nemških tankov leopard Ukrajini. Vendar pa se bo razprava o tem nadaljevala, je ob koncu srečanja dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Ukrajina namreč zaveznice že dlje časa prosi za dobavo nemških tankov leopard. Poljska in Finska, katerih vojski imata tanke leopard 2, sta izrazili pripravljenost za pošiljanja teh v Ukrajino. Vendar mora Nemčija kot država proizvajalka takšno potezo odobriti, do česar pa je Berlin zadržan.

Leopard 2 (Foto: epa)

V Nemčiji izdelan tank leopard 2 velja za enega najbolj zmogljivih modelov tankov na svetu. Prvič so ga izdelali konec sedemdesetih let minulega stoletja kot zamenjavo za ameriški model M58 Patton in poznejši leopard 1, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je zapisal nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, je leopard 2 “nekakšen Volkswagnov golf nemške tankovske industrije: vsestransko uporaben in svetovno priznan”. Doslej so izdelali okoli 3500 teh 60-tonskih tankov, ki jih je razvil proizvajalec orožja Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Razgledno ploščad na Svetem Vidu uradno predali v namen

Priljubljena pohodniška točka je od letos bogatejša za novo...

Bo policija ustavila nasilneža na Možino, preden bo prepozno?

"A kdo pozna tega tipa? Prejle se je drl...

Član Ruparjevega društva, Suad Muslimović, deležen groženj s strani skrajnih levičarjev

Četrtkova novinarska konferenca društva 1. oktober se je začela...

Nočna zapora Dunajske ceste

Zaradi dostave konstrukcije viadukta bo danes in v nedeljo...