Vse več strokovnjakov pritrjuje, da covid-19 ni živalskega izvora – laboratorijski izvor je bolj verjeten!

Datum:

Doktorica Alina Chan in vikont Matt Ridley sta pred poslanci na odboru za znanost in tehnologijo izrazila prepričanje, da je virus covida-19 ušel iz laboratorija in menita, da ni živalskega izvora, saj živalskega gostitelja nikoli niso našli. “Mislim, da je laboratorijski izvor bolj verjeten kot ne,” je dejala Chanova in izrazila prepričanje, da bi lahko šlo za gensko spremenjen virus, ki je bil razvit v vuhanskem laboratoriju.

                   

Laboratorijsko puščanje je najbolj verjeten razlog za izbruh epidemije covida-19, saj živalskega gostitelja nikoli niso našli. Doktorica Alina Chan, specialistka za gensko terapijo in celični inženiring na MIT in Harvardu, je v govoru pred izbranim odborom za znanost in tehnologijo dejala, da obstaja tudi tveganje, da je covid-19 umetno ustvarjen virus, poroča Telegraph.

“Mislim, da je laboratorijski izvor bolj verjeten kot ne. Trenutno ni varno, da se oglasijo ljudje, ki poznajo izvor pandemije. Toda živimo v dobi, ko je shranjenih toliko informacij, da bodo sčasoma prišle na dan,” je še dejala Chanova. Dodala je, da je slišala od veliko vrhunskih virologov, da je gensko spremenjeno poreklo razumno, in to vključuje virologe, ki so naredili prve spremembe sars virusa.

Foto: epa

Hkrati naj bi tudi pricurljal predlog, ki kaže, da EcoHealth in Vuhanski inštitut za virologijo razvijata “cevovod za vstavljanje novih mest cepitve proteaznega encima furina”. Kot pravi, je mogoče najti znanstvenike, ki so v začetku leta 2018 dejali: “konjem bomo dali rogove”, potem pa se je konec leta v mestu Vuhan pojavil “samorog”.

Točka cepitve furina na covid-19 je del bodičastega proteina, ki mu pomaga pri vstopu v celice. Bodičasti proteini so majhne “kljuke”, ki se zaklenejo na receptorje na človeških celicah. Imajo dva dela, odsek za vezavo in odsek za vnos v celico. Ko se virus pritrdi, uporabi encim furin – ki je prisoten v človeških celicah -, da odtrga vezani del, pri čemer pusti prostor za vstop v celico odseka  bodičastega proteina, da se zlije s celično membrano in vstopi v notranjost. To je razlog, zakaj je covid-19 tako nalezljiv.

Novinar vikont Matt Ridley, ki je skupaj z dr. Chanovo napisal knjigo o izvoru virusa, je dejal, da tudi sam verjame, da je njegov verjeten izvor puščanje v laboratoriju. “Prav tako mislim, da je bolj verjetno kot ne, ker se moramo soočiti z dejstvom, da smo po dveh mesecih vedeli za izvor sarsa /…/ toda po dveh letih še vedno niso našli niti ene okužene živali, ki bi lahko bila prednik, in to je neverjetno presenetljivo,” je povedal poslancem.

Foto: Facebook

Ridley je poudaril, da bi morali ugotoviti izvor virusa, saj bomo lahko na takšen način preprečili naslednjo pandemijo. Vedeti moramo, ali bi morali zaostriti delo v laboratorijih ali pa bi morali zaostriti predpise v zvezi s trgi divjih živali. Tega v tem trenutku ne počnejo. “Vedeti moramo tudi, da odvrnemo slabe igralce, ki gledajo to epizodo in mislijo, da bi se lahko izognili pandemiji,” je še dejal.

“Zdaj vemo, da so bili izvedeni poskusi stopnje biološke varnosti 2 (podobno kot pri zobozdravniku), ki so povzročili 10.000-kratno povečanje infektivnosti virusa in tri- ali štirikratno povečanje umrljivosti virusov. Pomembno je, da prenehamo s temi tveganimi poskusi,” je še sklenil Ridley.

Med sejo je bil tudi urednik Lanceta Richard Horton kritiziran zaradi pisma, ki ga je revija objavila leta 2020, v katerem je teorijo puščanja v laboratoriju zavrnila kot “teorijo zarote” in dejansko zaprla razpravo o teoriji puščanja v laboratoriju. Avtor pisma je Peter Daszak, vodja zavezništva EcoHealth, ki je tesno sodeloval z Inštitutom za virologijo v Wuhanu (WIV) za inženiring koronavirusov netopirjev. Kljub tesni povezavi pa je Lancet potreboval 16 mesecev, da je objavil beležko, v kateri je navedeno navzkrižje interesov Daszaka. Aaron Bell je dejal, da je bil memorandum, ki navaja interese gospoda Daszaka, “malo prepozen”.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...