Vsi strahovi so odveč – Obama miri Evropo, da si bo tudi Trump prizadeval za dobre odnose z EU

Datum:

Na včerajšnjem srečanju ameriškega predsednika Baracka Obame in evropskih voditeljev v Berlinu so novoizvoljenega predsednika Donalda Trumpa opozorili na pomen nadaljnjega ohranjanja trdnega čezatlatskega partnerstva. Zavzeli so se tudi za sodelovanje v okviru zavezništva Nato in skupno podprli sankcije uperjene proti Rusiji zaradi povzročanja krize v Ukrajini. Obama pa je izpostavil nujno po ohranjanju združene Evrope pri soočanju z nadaljnjimi izzivi.

                   

V okviru poslovilne turneje se je Obama v nemški prestolnici Berlin srečal s šestimi evropskimi voditelji: gostiteljico nemško kanclerko Angelo Merkl, francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, britansko predsednico vlade Thereso May, italijanskim ministrskim predsednikom Matteom Renzijem in španskim premierjem Marianom Rajoyjem.

Neplačniki v proračun Nata niso zadovoljni zaradi izjave Trumpa
Na skupnem obisku so se pogovarjali o posledicah izvolitve Donalda Trumpa, ki bo prevzel vodenje ZDA. Nekateri politični voditelji so nezadovoljni zaradi izjave Trumpa, ki jo je dal med predsedniško kampanjo, da bi morale tiste zaveznice, ki si nadejajo vojaško pomoč ZDA, najprej poravnati svoje finančne obveznosti do zavezništva.

Foto: epa
Foto: epa

Na srečanju so se zavzeli za uvedbo sankcij proti Rusiji
Na srečanju so evropski voditelji od Obame želeli dobiti zagotovilo glede tega, da ameriška politika pod vodstvom novega predsednika ne bo skrenila v povsem drugo smer. Iz Bele hiše so sporočili, da so na srečanju podali soglasje glede potrebe po sodelovanju z namenom, da bi delo, ki je začrtano v čezatlatski agendi premaknili naprej, kar pomeni, da bi se složno zavzeli za čim hitrejšo diplomatsko rešitev v Siriji in vzhodnem delu Ukrajine, poroča STA. Prav tako pa so se zavzeli za izvrševanje pritiska nad Rusijo v obliki sankcij, z namenom, da začne čim prej spoštovati določene obveze v okviru mirovnega sporazuma za Ukrajino.

Poudarili pomen sodelovanja v okviru Nata
Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da naj bi iz Bele hiše sporočili, da so voditelji na srečanju poudarili pomen nadaljnjega sodelovanja znotraj multilateralnih institucij kot je naprimer Nato. Posvetili pa so se tudi pogovorom o prihodnosti prostotrgovinskega sporazuma (TTIP) med ZDA in EU, grški dolžniški krizi, migrantski politiki, boju proti mednarodnem terorizmu in Brexitu.

Trump po besedah Obame ne bo ogrožal stabilnosti

Nemška kanclerka in Obama sta že v četrtek v okviru dvostranskega srečanja poudarila, da dobri čezatlatski odnosi predstavljajo ključni temelj za stabilnost. Po besedah Obame Trump ne bo ogrozil tradicionalno dobrih odnosov.  

Foto: STA
Foto: STA

Obama pa je na srečanju s Trumpom novoizvoljenemu predsedniku svetoval, da naj se bo sposoben Rusiji postaviti po robu, zaradi njene kršitve načel mednarodnega prava, zaradi tega, ker je med predvolilno kampanjo izrazil naklonjenost do ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Kanclerka poudarja, da smo samo skupaj dovolj močni
Merklova se je danes sestala tudi z britansko predsednico vlade Mayevo in španskim premierjem Rajoyem. Na novinarski konferenci, ki jo je kanclerka organizirala skupaj z Rajoyem je dejala: “En človek sam ne more nikoli rešiti vsega, saj smo samo skupaj močni.”

Foto: epa
Foto: epa

Mayeva je v pogovoru z Merklovo poudarila, da izstop Velike Britanije iz EU ne bo vplival na to, da bi postalo sodelovanje z EU ogroženo. Po njenih napovedih naj bi bil časovni okvir za Brexit skrbno načrtovan, marca naslednje leto naj bi tako zahtevali izstop iz EU.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Rekordna nepriljubljenost nemške vlade

Nemški volivci so izjemno nezadovoljni z delom vlade, kot...

Katere bodo posledice dviga sodniških plač?

Kakšne bodo posledice dviga sodniških plač? Primeri plač in...

Fajonova bo spet donirala s terorizmom povezani UNRWA

Ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji donatorski konferenci za...