Vstopamo v revolucionarno leto: Vodilni slovenski strokovnjak na področju biofarmacije napovedal ozdravitev večine bolezni, tudi raka!

Datum:

Direktorja ajdovskega podjetja in gazele BIA Separations, Aleš Štrancar vizionarsko napoveduje nove velike preboje na področju biofarmacije, ki bodo omogočali zdravljenje večine bolezni današnjega časa. Štrancar poudarja, da je letošnje leto predvsem pomembno zato, ker s potrditvijo uporabe genske terapije vstopamo v revolucijo na področju biofarmacije, ki bo v naslednjih dveh desetletjih omogočala zdravljenje večine bolezni: od raka, slepote, gluhote, do sladkornih in srčnih bolezni. “Ponosen sem, da je letos slovenska znanost svetu dokazala svojo pravo vrednost,” je poudaril Štrancar. 

                   

“Leto 2020 je zares prineslo veliko. Hvaležni smo za privilegij, ki smo si ga ustvarili, da lahko iz prve vrste ne samo spremljamo, ampak soustvarjamo svetovni napredek znanosti, medicine in farmacije, iz Ajdovščine,” je dejal direktor podjetja iz Ajdovščine BIA Separations, dr. Aleš Štrancar.

Njegovi izjemni sodelavci, vrhunski znanstveniki, so po dvajsetih letih trdega dela, odrekanja in neprestanega razvoja letos stopili pod žaromete svetovnega odra. Potrditev temu je celotna bera letošnjih priznanj in združitev BIA Separations z multinacionalko Sartorius. Podjetje, ki ga vodi s sodelavci, se ukvarja z izdelavo bioloških filtrov za separacijo zdravilnih učinkovin. Sodeluje z največjimi svetovnimi farmacevtskimi podjetji po svetu, predvsem v ZDA, trenutno pa zaposluje kar 70 zaposlenih z visoko izobrazbo.

Leta 2009 so postavili temeljni kamen za gradnjo raziskovalnih, proizvodnih in poslovnih površin podjetja BIA Separations (Foto: STA)

Štrancar poudarja, da je letošnje leto predvsem pomembno zato, ker s potrditvijo uporabe genske terapije vstopamo v revolucijo na področju biofarmacije, ki bo v naslednjih dveh desetletjih omogočala zdravljenje večine bolezni od raka, slepote, gluhote, do sladkornih in srčnih bolezni. “Ponosen sem, da je letos slovenska znanost svetu dokazala svojo pravo vrednost,” je še dodal. O visoki kakovosti izvajanja dejavnosti podjetja priča dejstvo, da so v zadnjih šestih letih dosegli ogromno, brez kakršnekoli pomoči države. “Pravzaprav je podjetje zaživelo šele, ko je prenehalo z izvajanjem tako imenovanih projektov za državo, ki imajo edini cilj produciranje ničvrednih papirjev, za izdelek pa ne vpraša nihče,” je še pojasnil Štrancar.

Foto: Zajem zaslona RTV Slovenija

Štrancar si želi, da bi njegova zgodba navdušila tudi ostale podjetnike
Meni, da bi morala njegova zgodba in njeno sporočilo doseči ostale podjetnike. Po njegovem mnenju se moraš za resničen uspeh opreti na lastne moči in delo, čim dlje od države, njenih biroktatov in politkov, za katere pravi, da prej ko slej ovijejo mlinski kamen okoli vratu podjetnika. Štrancar je tako precej znan kot velik domoljub in je bil deležen marsikatere neusmiljene kritike političnih elit.

BIA Separations, ki zagotavlja tehnologije in produkte za čiščenje zdravilnih učinkovin, se trenutno ukvarja z več kot tisoč različnimi projekti, v kliničnih testiranjih je več kot dvesto učinkovin, tudi za razvoj cepiva za koronavirus. Okoli 60 odstotkov proizvodnje obsega čiščenje zdravil za genske terapije, 40 odstotkov pa za zdravljenje raka. Po velikem uspehu zdravila za spinalno mišično distrofijo zolgensma, s pomočjo katerega se je močno izboljšalo zdravstveno stanje malega dečka Krisa, podjetje proda bistveno več produktov, ki jih farmacevtska družba potrebuje za njegovo proizvodnjo. Podjetje zaradi dobrega vodenja in pravih usmeritev dosega visoke dobičke. Letos v podjetju načrtujejo 25 milijonov evrov dobička, medtem ko so lani dosegli le polovico tega. Doseganje dobička je po besedah direktorja nujna za izvajanje novih investicij in poplačilo kreditov prevzema.

“V novo leto zato zrem z optimizmom. Ne samo zaradi skokovite rasti v okviru Sartorius-a, temveč tudi zaradi zagona novih podjetij, ki po svojem potencialu daleč presegajo potencial podjetja BIA Separations. Leto 2021 bo zato leto novih zgodb, ki bodo še dolgo odmevale,” še na koncu pove, zazrt v pozitivno prihodnost.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Žensko v francoskem safari parku hudo pogrizli volkovi

Iz Francije se je razširila vest, da je ena...

Slovenska “feministična zunanja politika” na preizkusu – se bodo zavzeli za afganistanske ženske

Združeni narodi pripravljajo posebno konferenco posvečeno Afganistanu, na kateri...

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...