Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Datum:

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno zmago desnosredinske HDZ, ki bo imela v 151-članskem saboru 58 poslancev oziroma 14 več kot levosredinska koalicija z SDP na čelu. Sledijo desno Domovinsko gibanje s 13 poslanci, zeleno-levi Zmoremo! z 11 poslanci ter desni Most s Hrvaškimi suverenisti z devetimi mandati.

Izidi vzporednih volitev, ki so jih izvedli na vzorcu nekaj več kot 20 tisoč anketiranih v desetih volilnih enotah na Hrvaškem, objavile pa so jih tri hrvaške televizije z nacionalnim dosegom, so podobni ocenam na podlagi predvolilnih javnomnenjskih raziskav.

Poleg prepričljive zmage HDZ premierja Andreja Plenkovića napovedujejo, da bodo v sabor izvoljeni tudi Istrski demokratski sabor (IDS) in stranka Neodvisna platforma Sever (NPS) predsednika medžimurske županije Matije Posavca, ki naj bi imeli po dva poslanca, ter Fokus z enim poslancem.

Gre za porazdelitev 140 poslanskih mandatov, ki jih volijo v desetih volilnih enotah na Hrvaškem. Še tri poslance prispeva hrvaška diaspora v posebni volilni enoti, prav tako bodo v svoji volilni enoti osem poslancev izvolili v volilni enoti za narodne manjšine.

Državna volilna komisija bo prve neuradne delne izide začela objavljati ob 21. uri. Po 22. uri bo predvidoma imela podatke za okoli polovico volišč. Današnje volitve je zaznamovala izjemno visoka volilna udeležba, ki je bila do 16.30 50,6-odstotna.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...