Wikileaks objavil 20.000 elektronskih sporočil demokratov – Ali se bo Clintonova obdržala?

Datum:

Objava korespodence lahko zamaja prihajajočo konvencijo demokratov, ki se začenja prihodnji teden v Philadelphiji. Še vedno ni jasno, kako je Wikileaks dobila zapise, vendar so vse bolj glasne govorice, da naj bi heker z imenom Guccifer 2.0 pred kratkim vdrl v računalnike  Nacionalnega Odbora Demokratske stranke in jih začel objavljati. Heker Guccifer 2.0 trdi, da je Romun vendar mnogi sumijo, da gre za skupino ruskih hekerjev in ne za eno osebo.

Dokumenti, ki jih je Guccifer 2.0 objavil, vključujejo interne zapise, načrtovanja in podatkovno zbirko finančnih podpornikov demokratov ter celotne zbirke podatkov opozijcijskih raziskav. Predsednica Nacionalnega odbora demokratske stranke Deborah Wassermann Schultz je priznala, da so njihovi računalniki stalno na udaru. Informacij, ki so pricurljale v javnost skozi elektronsko pošto pa ni komentirala. Podporniki in člani stranke pozivajo Hillary Clinton, da bi morala Schultzova takoj “častno odstopiti” v nasprotnem primeru bi jo morala Clintonova odstaviti.

Nova afera “Hillary Leaks”

Wikileaks objavil 20.000 elektronske pošte demokratov - Ali se bo Clintonova obdržala? 1

Znani čivkač Julian Assange, ki upravlja z Wikileaksom je že včeraj na svojem twitter računu napovedal, “To je le prvi del iz nove serije “Hillary Leaks“. Objavljena pošta zavzema dopisovanje sedmih vodilnih funkcionarjev demokratske stranke vključno s finančnim direktorjem zveze Luisom Mirandejem, finančnim načelnikom Jordanom Kaplanom in ostalimi vodilnimi člani. Objavljena korespodenca je v časovnem razponu od januarja 2015 do 25. maja 2016.”

Vse o Hillary in njeni ambiciji
Objavljeno je na tisoče dokumentov o Hillary Clinton in njeni strategiji v predsedniški kandidaturi. Dokumenti odkrivajo njeno neprijetno ambiciozno plat in razkrivajo poslovanje demokratske stranke ravno pred nacionalnio konferenco demokratov v Philadelphiji. Vključujejo tudi razprave o njenem tekmecu senatorju Bernieju Sandersu, o medijskih spinih Donalda Trumpa, dopisovanje z novinarji in celo dostop do celotne zbirke podatkov opozicijskih raziskav. Clintonova se ni odzvala na pritiske medijev saj bo pred prvim javnim nastopom in komentiranjem “Hillary Leaks” morala z osebjem najprej oceniti položaj in nastalo medijsko škodo njeni kandidaturi.

Njena pošta je postala njena največja grožnja

foto: Xinhua/STA
Foto: Xinhua/STA

Objava na Wikileaksu o dopisovanju Clintonove in vseh njenih umazanih podrobnosti je postala njena največja grožnja, da se ji zamaje kandidatura za predsedniški stolček. Elektronsko sporočilo datirano na 5. maj razkriva dopisovanje Luisa Mirande, njenega vodilnega “komunikatorja” za stike z javnostmi, ki razpravlja o verskem prepričanju Sandersa in kako bi to uporabili proti njemu. “Lahko dobimo nekoga, ki bo Sandersa vprašal o njegovem verskem prepričanju. Ali verjame v Boga? Mislim, da sem prebral, da je ateist, čeprav se je skliceval na svoje židovske korenine. Tu bi lahko prišlo do precejšnje razlike med Židi in ateisti.” Podporniki Sandersa so tako dobili potrdilo o “teoriji zarote” Nacionalnega odbora demokratov, da deluje na strani Clintonove in proti Sandersu.

Ali bodo podporniki Sandersa res finančno podprli Clintonovo?
Podporniki Sandersa so ključnega pomena za upe Clintonove k zmagi, saj gre za podpornike, ki so finančno sposobni  kampanjo podpreti z visokimi vsotami. To je potrdilo tudi dopisovanje med Ericom Stowom, finančnim  direktorjem za severno Kalifornijo, in Tammy Pasterjevo, svetovalko za zbiranje sredstev, kjer naštevata prednosti prihajajoče konference in kjer sta razdelala stopnje v razponu donacij od 467.600 $ do 66.800 $ in tistih s finančno zmožnostjo 1,25 milijona dolarjev do 250.000 dolarjev. Tisti z najvišjimi finančnimi prispevki bodo prejeli rezervacijo v hotelu v Philadelphiji z brezplačnimi vstopnicami za kongres in šest “eksluzivnih VIP” vstopnic za najpomembnejše člane. Kot je razvidno iz “dopisovanja” je vse v skladu z že objavljenimi dokumenti z naslovom “Konferenca 2016 – Paketi financiranja”.

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je v petek za svojega podpredsedniškega kandidata izbrala zveznega senatorja, nekdanjega župana Richmonda in nekdanjega guvernerja Virginije Tima Kaina. Kaine je ponudbo sprejel, oba pa bosta potrjena prihodnji teden na nacionalni konvenciji stranke v Philadelphii.

Večina javno-mnenjskih raziskav ji kaže štiri točke prednosti kar kaže, da je še vedno tesno v prednosti. Najnovejši teroristični napadi v Evropi pa lahko le okrepijo Trumpov položaj. Ostaja pa vprašanje ali bodo podporniki Sandersa finančno podprli Clintonovo v zadnjem krogu do Bele hiše?

SPS

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...