Wilders dosegel dogovor o oblikovanju vlade

Datum:

Vodja nizozemske desnice Geert Wilders je danes oznanil, da so s koalicijskimi partnerji dosegli dogovor o oblikovanju vlade. Podrobnosti dogovora so sicer še neznane. Rok za oblikovanje vlade se izteče ob polnoči.

Geert Wilders je danes sporočil, da so s pogajalci uspeli doseči dogovor o oblikovanju naslednje nizozemske vlade, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Koalicijo bo sestavil še s tremi drugimi desnimi strankami.

Točna vsebina dogovora javnosti še ni na voljo, saj ga morajo dokončno potrditi vse koalicijske stranke. Rok za oblikovanje vlade se sicer izteče ob polnoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Wildersu je tako očitno v zadnjem trenutku uspelo, potem ko se je po zmagi na volitvah novembra lani skoraj šest mesecev pogajal s potencialnimi koalicijskimi partnerji. Ob tem se je bil marca med pogajanji prisiljen odpovedati premierskemu položaju, ker za to ni imel zadostne podpore.

Ne pozabite, nekega dne bom postal predsednik vlade. S podporo še več Nizozemcev, ker bodo glasovi milijonov ljudi uslišani. Če ne jutri, pa pojutrišnjem,” je takrat dejal Wilders, ki ga nekateri zaradi podobnosti z nekdanjim predsednikom ZDA imenujejo “nizozemski Trump”.

Za zdaj tako še ni jasno, kdo bo postal naslednji nizozemski premier. Zdi se, da je glavni kandidat za ta položaj nekdanji minister za izobraževanje in notranje zadeve Ronald Plasterk, ki je imel tudi ključno vlogo v koalicijskih pogajanjih, navaja AFP.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: “Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali”

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...