Woke aktivisti zahtevajo: Okostnjakom ne določajte spola ali rase, saj to prispeva k “belski nadvladi”

Datum:

Norosti skrajno levih “prebujencev” očitno še nekaj časa ne bo konec. Zdaj so nekateri woke akademiki okostja davno preminulih ljudi označili za “nebinarne” oz. “spolno nevtralne”.

                   

Skupina t. i. anarhističnih arheologov zahteva, da znanstveniki prenehajo kategorizirati starodavne človeške ostanke kot moške ali ženske – ker ne morejo biti prepričani, kako so se pokojniki identificirali, ko so bili živi.

Woke akademiki želijo, da arheologi ne kategorizirajo več rase ostankov, saj to “prispeva k beli nadvladi”.

Kritiki so odgovorili, da bi takšne zahteve vodile v ponovno pisanje zgodovine in vsiljevanje trenutne ideologije, ‘kamor ne sodi’.

Običajno pri izkopavanju človeških ostankov arheologi ugotavljajo lastnosti, kot so starost, spol in rasa, z uporabo dokazanih znanstvenih metod, kot sta struktura kosti in analiza DNK.

To omogoča antropologom in zgodovinarjem, da izvedo več o osebi in razširijo akademske raziskave.

Skupina Black Trowel Collective, ki jo sestavljajo ameriški “anarhistični arheologi”, pravi, da morajo “arheologi v svoji praksi uporabiti teorijo fluidnosti spola”.

Manifest skupine o ‘trans osvoboditvi’ pravi: “Iz arheoloških, zgodovinskih in etnografskih poročil je jasno razvidno, da je človeški spol zelo spremenljiv in da so se ljudje v zgodovini počutili udobno z vrsto spolov, ki presegajo moderni ‘moški’ in ‘ženski’.”

Toda Jeremy Black, zaslužni profesor zgodovine na Univerzi v Exeterju, je dejal: “To je nesmiselna trditev, saj so razlike med spoloma, tako kot razlike med verskimi, socialnimi in nacionalnimi skupinami, ključni motorji zgodovine.”

Dodal je: “Ta zelo ideološki pristop k znanju pomeni, da smo v nevarnosti, da bo samo znanje samo stvar političnih preferenc.”

Kljub temu trendovski akademiki vse pogosteje označujejo starodavna okostja kot nebinarna ali spolno nevtralna.

Evropski raziskovalci so lani predlagali, da 1000 let stari ostanki, najdeni na Finskem, pripadajo nebinarni osebi, ker predmeti okoli kosti, kot je meč, nakazujejo, da je oseba moški, medtem ko nakit nakazuje, da so ostanki ženske.

Frank Furedi, zaslužni profesor sociologije na Univerzi v Kentu, je opozoril, da zgodovinska dejstva postajajo zadnja ‘meja’ za zagovornike radikalne ideologije spola, in dodal: “Če pogledate zgodovino, je eden od temeljev civilizacije razlikovanje med moški in ženska, ne glede na to, ali je to v Svetem pismu ali jin in jang v kitajski filozofiji, tako da, ko to popačite, dobite popolnoma drugačno različico tega, kar se je zgodilo.”

“Če bi sprejeli to nevarno dogmo, to pomeni, da otroci, ko se učijo o grški, rimski ali drugih starodavnih civilizacijah, dobijo popačeno sliko. Proti temu se moramo boriti, kajti če je sprejeto, se celotno akademsko podjetje spremeni v prazno zasledovanje ideoloških ciljev.”

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Nova Litijska?! Vladi se mudi z nakupom prostorov na Davčni ulici!

Smo priča novi Litijski? Golobova vlada se je po...

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...