Z Vidovičem Slovenija ponovno do diplomatskega škandala?

Datum:

Slovenija z ZDA še nikoli v zgodovini naše mlade države ni imela tako ohlajenih odnosov, kot jih ima od afere v zvezi s sporazumom o arbitraži. Ne le, da naša vlada koketira z Rusijo, za novega slovenskega veleposlanika v ZDA je predlagala Stanislava Vidoviča, o katerem mediji radi poročajo v povezavi z Udbo. In če se Američani proti čemu borijo, je to komunizem, zato je taka odločitev naše vlade naravnost škandalozna.

                   

Odnosi med Slovenijo in ZDA so na nezavidljivo nizki ravni. Ne le, da se slovenska vlada zgleduje po Rusiji in se obrača nazaj na vzhod, v to smer bolj kot kadarkoli v zadnjih letih usmerjajo in premikajo tudi naše gospodarstvo, kar potrjujejo Riko Janeza Škrabca, Marand, Iskratel in še mnogi drugi. Še en primer negospodarnega ravnanja pa so tudi Terme Maribor, saj so nas že domačini v okolici hotela Habakuk, ki je v lasti Term Maribor, opozorili, da ruski odvetnik Oleg Derkach, ki je Terme kupil za 30 milijonov evrov, ni uresničil svojih napovedi, da bo vlagal, temveč naj bi jih le finančno izčrpaval. Odpustil je delavce, razprodaja premoženje in tudi blagovne znamke.

O ohlajenih odnosih med Slovenijo in ZDA smo povprašali tudi na našem Ministrstvu za zunanje zadeve, kjer pa so nam odgovorili, da ohlajenih odnosov ni. Še več, odnosi med omenjenima državama naj bi bili po njihovi oceni “zelo dobri, konstruktivni in brez odprtih vprašanj. ZDA so za Slovenijo ključna zaveznica v NATO ter ena glavnih partneric izven Evropske unije. Med državama obstaja kontinuiran politični dialog o vseh vprašanjih skupnega interesa. Minister za zunanje zadeve, Karl Erjavec, se na večstranskih dogodkih, kakršna so ministrska zasedanja NATO ali srečanja Globalne koalicije proti Daeshu, redno srečuje z državnim sekretarjem Johnom Kerryjem. Intenzivne konzultacije med državama potekajo tudi na nižjih ravneh. Ministrstvo se torej nikakor ne strinja z oceno, da so odnosi med Slovenijo in ZDA ohlajeni, kot seveda tudi ne, da bi bil razlog za to slovenska politika do Rusije. Politika Slovenije do Rusije v celoti sledi dogovorom, ki so bili sprejeti v okviru EU in NATO. Noben od teh dogovorov ne izključuje nadaljevanja dialoga z Rusijo. Dialog je sestavni del dvotirnega pristopa obeh organizacij do Rusije, ki na strani EU vključujeta tudi sankcije, na strani NATO pa krepitev zavezniške obrambe in odvračanja.”

“To je akt nacionalne veleizdaje”
A več kot očitno gre za zelo pristransko oceno. Ker se je slovenska vlada začela preveč spogledovati z rusko – tudi tako, da v Slovenijo vabimo Vladimirja Putina in Dmitrija Medvedjeva k Ruski kapelici – je v javnost hitro prišel škandal v zvezi s sporazumom o arbitraži. Jasno je, da so s to afero prisluškovanja, ki naj bi jo ustvarile prav ZDA, slednje stopile na stran Hrvaške, nam pa dale jasno vedeti, naj se malo umirimo s proruskim spogledovanjem. Branko Grims od te afere opozarja, da “plačujemo milijone, saj vse stroške arbitražnega sporazuma zdaj krije Slovenija.” Ob tem je zanimivo, da v Washington kot veleposlanika pošiljamo Stanislava Vidoviča, ki je rojen v hrvaškem Osijeku in je poročen s Hrvatico, ki je prav tako kot Vidovič diplomatka. In ker se je že večkrat izkazalo, da kri ni voda, je to zelo nespametna poteza slovenske vlade, če želimo obdržati izhod na odprto morje. “Vsi dobro vemo, da bo pri razpletanju slovensko-hrvaških sporov na čelu z mejnim glavno in končno besedo imela Amerika in pošiljati v tem skrajno občutljivem času za slovenskega veleposlanika v ZDA Hrvata, je akt nacionalne veleizdaje. Na ministrstvu je znano, da je na primer, ko je bil ta gospod šef sektorja za varnostno politiko (med letoma 2006-2010), zastopal zelo prohrvaška stališča,” nam je zaupal zanesljivi vir z Ministrstva za zunanje zadeve.

Rupel posredno potrdil, da je Vidovič zares nekdanji SDV-jevec
A očitno slovenske vlade nič ne izuči. Američani se ves čas zelo zavzeto borijo proti komunizmu – in tudi zato so slovenski mainstream mediji družno udarjali po Trumpu, kot da bi imeli kakšen vpliv na volitve v Ameriki –, zato je še toliko bolj nedojemljivo, kako je lahko Slovenija predlagala Stanislava Vidoviča za kandidata za novega slovenskega veleposlanika v ZDA. Požareport je poročal, da naj bi bil Vidovič sodelavec SDV, kar pa je Vidovič sicer kasneje zanikal. Požar pa na svojem portalu tudi navaja, da so nekateri drugi mediji prav tako objavili “podrobnejše informacije o (domnevnem) Vidovičevem sodelovanju z nekdanjo Službo državne varnosti, česar pa Vidovič ni zanikal.” Je pa o tem, da naj bi bil Vidovič dejansko v SDV medvrstično potrdil tudi nekdanji minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel, ki je v svoji kolumni na Portal plusu izpred nekaj dni zapisal: “O Vidoviču sem razmišljal tudi jaz, vendar je imel predsednik vlade pomisleke, češ da gre za nekdanjega sodelavca Službe državne varnosti.”
Vidovič je sicer trenutno generalni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve, Požar pa še dodaja, da “ga je v Mladiko inštaliral premier Miro Cerar, da bi Vidovič, ki to očitno zna in obvlada, ‘nadzoroval Erjavca’.”

Marjanca Scheicher

Sorodno

Zadnji prispevki

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...

[Poskus atentata] Trump: “Neverjetno je, da se kaj takega lahko zgodi v naši državi”

Včeraj popoldne je na Trumpovem volilnem shodu v Butlerju...