Za varstvo celotne skupnosti: Zaradi enega zaznanega primera okužbe z britanskim sevom covida-19 za pet dni zaprli avstralski Perth!

Datum:

Medtem, ko lahko pri nas poslušamo očitke nekaterih, češ čemu so še naprej potrebni ukrepi za zajezitev epidemije, lahko vidimo, kako vse skupaj poteka v Avstraliji. Potem, ko so pri varnostniku v enem izmed hotelov v avstralskem Perthu odkrili okužbo z britanskim sevom covida-19, so se odločili, da za pet dni uvedejo strogo zaprtje mesta. 

                   

Območji Pertha, Peela ter jugozahodne regije Zahodne Avstralije so v nedeljo ob 18. uri po lokalnem času zaprli za pet dni. Varnostnik, čigar okužba je prižgala vse alarme, je okužbo staknil med delom. Zadrževal se je namreč v istem nadstropju kot oseba, ki je bila v karanteni zaradi okužbe z britansko različico virusa.

Sledenje stikom je v teku, obiskovalci območij, ki so bili na določenih prizoriščih, ki bi lahko predstavljali nevarnost za okužbo, so bili pozvani na testiranje. Zapora naj bi trajala do petka, 5. februarja, do 18. ure, čeprav premier zvezne države Zahodna Avstralija Mark McGowan ni izključil možnosti podaljšanja omejitev, če bo to potrebno.

Gre za varovanje skupnosti
Omejitveni ukrepi, ki so stopili v veljavo, nalagajo, da lahko prebivalci zapustijo dom le v štirih primerih: odhod/prihod na delo, rekreacija, nakup najnujnejših stvari in dostop do zdravstvene oskrbe. Šole, ki naj bi pričele s poukom 1. februarja, bodo v prihodnjem tednu zaprte. Nošenje zaščitnih mask bo nujno ob odhodu od doma. Predvolilne akcije, prireditve in festivalni dogodki bodo prepovedani v času zaprtja. Po besedah McGowana je takšno zaprtje več kot nujno, saj predstavlja ključno reakcijo za varovanje skupnosti.

Foto: epa

V tem času so vrata zaprli klubi, bari, gostilne, telovadnice, kinodvorane, zabavišča, igralnice, verski objekti, knjižnice, kulturne ustanove, onemogočen bo dostop na igrišča, v skate parke in rekreacijske objekte na prostem.

Priporočili so izogibanje nenujnim potovanjem
McGowan je drugim zveznim državam v Avstraliji svetoval, da naj se prebivalci izognejo potovanjem v območje, kjer je bila uvedeno zaprtje. Omejevanje potovanja je namreč zelo uspešno pri zajezitvi širjenja virusa. Ker pa še ni bilo potrjeno, da bi se virus na veliko razširil po skupnosti, bolj strogi ukrepi glede zaprtja meja niso bili uvedeni. “Zaščitne maske lahko nedvomno pripomorejo pri zmanjševanju širjenja virusa, zato lahko meje zaenkrat ostanejo odprte,” je pojasnil premier.

Foto: epa

Ko so oblasti najavile, da bo prišlo do zaprtja, so se številni prebivalci nagnetli pred trgovine, poroča The Conversation. Ker nekateri v vrstah niso nosili mask, so se usule kritike, saj lahko takšno gnetenje pripomore k širjenju virusa. Še posebej ob dejstvu, da bodo vse trgovine z nujnim blagom ostale odprte.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Sukičeva vrača udarec: Kordiša je označila za kanibala v lastnih vrstah!

Dobrodošli v bizarnem svetu Levice. V svetu, v katerem...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Jedrska renesansa v svetu, Slovenija pa jo sabotira

Jedrska energija se na svetovnem nivoju vrača kot način...

Velika zmaga SDS; vladajoča koalicija doživela poraz

Za nami so evropske volitve, ki so pozitivno prevetrile...