Začetek sojenja Veselinoviču zaradi kredita Simoni Dimic za hišo v Murglah

Datum:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je danes sklican predobravnavni narok za nekdanjega prvega moža NLB Draška Veselinoviča zaradi obtožbe o zlorabi položaja z neupravičeno odobritvijo kredita Simoni Dimic za nakup njene hiše v Murglah. Na prejšnjem naroku sta se nekdanja člana uprave NLB Matej Narat in Miran Vičič izrekla za nedolžna.

                   

Zadeva je bila najprej pod drobnogledom Komisije za preprečevanje korupcije, sledila je ovadba Nacionalnega preiskovalnega urada, nato pa je specializirano tožilstvo podalo obtožnico, poroča STA.

Obtožnica vse tri nekdanje vodilne v NLB bremeni, da so Simoni Dimic, nekdanji šefici kabineta Boruta Pahorja, omogočili pridobivanje premoženjske koristi z odobritvijo ugodnega posojila. Hišo v Murglah naj bi Dimičeva s partnerjem Romanom Horvatom kupila leta 2009 za pol milijona evrov, zanjo pa naj bi po poročanju POP TV kredit za 350.000 evrov pri NLB najela Dimičeva in njen oče, Horvat pa naj bi jima bil porok s svojo družbo Escape.

Za hišo v Murglah mimo kreditnih pogojev
Državni tožilec Luka Moljk je na prejšnjem predobravnavnem naroku poudaril, da sama višina obrestne mere oz. pribitka k njej nista sporna, temveč so sporni drugi kreditni pogoji, ki jih takrat v NLB niso spoštovali. Tako so Dimičevi podelili previsok kredit za njeno takratno kreditno sposobnost, zavarovanja pa niso bila ustrezna. To nakazuje sporno poslovno prakso tudi v drugih primerih, ki je pripeljala do bančne luknje, je tožilec pojasnil novinarjem zunaj sodne dvorane.

Zaradi obnove hiše Dimičeve je obtožnica doletela tudi nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak, njenega sodelavca Mateja Košiča ter partnerja Dimičeve Horvata. Sojenje zanje se je začelo konec lanskega leta, vsi trije pa so očitke zanikali.

A. D., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...

[Poskus atentata] Trump: “Neverjetno je, da se kaj takega lahko zgodi v naši državi”

Včeraj popoldne je na Trumpovem volilnem shodu v Butlerju...