Začetek velike ruske ofenzive: Je v nevarnosti tudi Moldavija?

Datum:

Pričakovana velika ruska ofenziva se je že začela. Po celotni Ukrajini je slišati sirene, ki opozarjajo na raketne napade. Ruska ofenziva sicer poteka na petih smereh na vzhodu države. Posebej pa je zaskrbljujoča informacija, da je Rusija iz Črnega morja izstrelila dve raketi Kalibr, ki sta po sredini preleteli moldavski in delček romunskega zračnega prostora. Zelenski nadaljuje intenzivna pogajanja s partnerskimi državami za pomoč pri orožju. Slovaška bi lahko dostavila lovce MiG-29, Zelenski pa se je na poti domov iz Bruslja pogajal tudi s poljskim predsednikom Dudo. Poljska sicer pripravlja nov paket vojaške pomoči, med drugim 74 tankov.

                   

Velika in pričakovana ruska ofenziva se je že začela. Po celotni državi je slišati sirene, ki opozarjajo na raketne napade, ofenziva pa poteka na petih straneh. Ruska vojska je ponoči napadla območje regije Harkov na severovzhodu države in regijo Zaporožje na jugu z rekordnim številom, okoli 35 raketami zemlja-zrak iz Regije Belgorod v Rusiji in okupiranega Tokmaka. Pri svojih napadih se je ruska stran poslužila tudi bombnikov Tu-95. Novico je za javnost sporočil tiskovni predstavnik ukrajinskih letalskih sil Jurij Ihnat. Govora je o raketnih sistemih S-300, namenjenim napadom na kopenske cilje, poroča Wpolityce.

Posledica raketnih napadov je uničena kritična infrastruktura, posledično pa je brez elektrike ostalo 150 tisoč prebivalcev Harkova. Z istim sistemom so Rusi obstreljevali tudi okolico mesta Izjum. V Zaporoški regiji je bil izveden raketni napad na prestolnico regije – Zaporožje. Tam je bilo v pičli uri zabeleženih 17 raketnih udarov, kar je največ od začetka polne ruske invazije. V jutranjih urah so se sicer začeli okrepljeni raketni napadi na kraje v različnih delih države. Po poročanju ukrajinskih medijev bi lahko bilo v dveh runda izstreljenih skupno 80 raket.

Ruska raketna izstrelka kalibr sta po sredini preletela zračni prostor Moldavije in delček Romunije, članice Nata. (Foto: Twitter)

Posebej zaskrbljujoča pa je novica, da sta bili iz Črnega morja izstreljeni tudi dve ruski raketi kalibr, poroča Visehrad24 Kot prikazujejo objavljene skice, naj bi po sredini prečkali ozemlje Moldavije in celo delček Romunije, članice zveze Nato, preden sta zadeli ukrajinsko ozemlje na zahodu države. Informacijo je podal Vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni. Moldavski zunanji minister Nicu Popescu pa je že poklical na zagovor ruskega veleposlanika v Moldaviji, da bi protestiral proti škandalozni ruski potezi, predsednica moldavske vlade Natalia Gavrilița pa je odstopila s položaja.

Padec moldavske vlade po 18 turbulentnih mesecih delovanja
Po poročanju Reutersa se je moldavska vlada odločila za odstop po 18 turbulentnih mesecih delovanja. Njeno vladavino so zaznamovali tako gospodarski pretresi kot tudi vojna v Ukrajini. Po poročanju PAP so ob začetku velike ofenzive ruske sile verjetno dosegle taktične ozemeljske pridobitve – na območju Bahmuta in Vuhledarja. V drugem primeru naj bi ruske enote utrpele velikanske izgube. Na območju Bahmuta, sicer v regiji Donbas, si za napredovanje močno prizadevajo borci skupine Wagner, ki jim je uspel skromen premik proti zahodu (2–3 km) in naj bi se znašli v bližini ključne cestne povezave do mesta. V noči s četrtka na petek je ukrajinskim oboroženim silam sicer uspelo sestreliti pet od sedmih dronov kamikaze, sicer iranske produkcije, in pet od šestih manevrirnih raket kalibr.

Moldavska premierka Natalia Gavrilita je odstopila s položaja. (Foto: Twitter)

Znano je tudi, da ruska ofenziva poteka s petih strani v Harskovski, Luganški in Doneški regiji. Vest je sporočil generalni štab ukrajinske vojske. Okrepljeni napad v Donbasu pa potrjuje v četrtek izrečene besede svetovalca Volodimirja Zelenskega – Mihajla Podoljaka – da se je pravkar začela napovedana velika ruska ofenziva. Znano je tudi, da so ukrajinske oblasti na območju celotne države v petek zjutraj razglasile raketni alarm. Ob eskalaciji na fronti pa smo priča sprenevedanju in zavlačevanju nekaterih zahodnih držav, kot sta Nizozemska in Nemčija, glede dobave nemških tankov leopard 2. V zadnjem letu se je razblinil mit o nemški solidarnosti, čeprav je Nemčija ena večjih proizvajalk orožja na svetu.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Magija gorskih jezer: Nagrada za trud in vztrajnost

Pot do gorskih jezer zahteva nekoliko več napora in...

Slovenski državljan nadlegoval deklico in grozil njenim prijateljem

V soboto popoldne je ob jezeru pri Borovljah, nedaleč...

36-letnik je med policijskim pridržanjem izgubil zavest in v bolnišnici umrl

V soboto ponoči je 36-letnik bil prisilno odpeljan zaradi...

Levičarska politika zaposlovanja razkrila številne slabosti varovanja Trumpa

Spodletel poskus atentata na kandidata za predsednika ZDA Donalda...