Golobova politika spodbudila tihotapce migrantov: Prevoze so sproščeno nudili preko Facebooka

Datum:

Po zaključnih aktivnostih v okviru večmesečne mednarodne kriminalistične preiskave s področja nezakonitih migracij so slovenski kriminalisti ugotovili, da je 52-letnik iz okolice Ptuja vodil hudodelsko združbo, ki se je ukvarjala z nezakonitimi prevozi tujcev iz Srbije do Avstrije. Kar je dokaz, da je politika odprtih vrat sedanje vlade spodbudila tako migrante kot tihotapce k tihotapljenju ilegalnih migrantov čez Slovenijo. Tako sproščeni so, da prevoze nudili in objavljali celo na družbenih omrežjih.

Spomnimo, da je bila ena prvih potez Golobove vlade ravno odstranitev ograje, ki je pomagala pri preprečevanju ilegalnih migrantov. To je bil eden izmed razlogov tudi za interpelacijo nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar. Glede na prejšnje izkušnje morebitnega novega notranjega ministra Boštjana Poklukarja pa bo politiko odprtih vrat le še nadaljeval.

Hudodelska združba je za celotno pot zaslužila več kot tri milijone evrov
V času kriminalistične preiskave so člani omenjene združbe v najmanj 16 uspešno izvedenih prevozih prepeljali skupno najmanj 212 tujcev. Ti so morali za pot iz Srbije prek Madžarske do Avstrije plačati okoli 5000 evrov na osebo, za celotno pot iz matične do ciljne države pa od 15.000 do 20.000 evrov, je na današnji novinarski konferenci povedal vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Beno Meglič. Hudodelska združba je tako za prevoze od Srbije do Avstrije zaslužila najmanj 100.000 evrov, za celotno pot pa najmanj 3,2 milijona evrov. Stranke je pridobivala tudi tako, da je posnetke uspešno opravljenih prevozov objavljala na družbenih omrežjih.

Janez Janša opozoril, da vlada vabi tihotapce ilegalnih migrantov
Na posledice dejanj Golobove vlade je nedolgo nazaj opozoril Janez Janša. Nepremišljena naklonjenost množičnim migracijam s strani vlade Roberta Goloba resno postavlja pod vprašaj varnost Slovenije in njenih prebivalcev. Ilegalne migracije so že nekaj let velik problem povsod po svetu, z njim in proti njemu pa se borijo tudi evropske države, ki se zavedajo tveganja, da se ponovi zgodba iz leta 2016, ko je bil val ilegalnih migrantov izredno obsežen. V ta namen vse države poostrujejo nadzor na mejah in postavljajo ali pa še dodatno izboljšujejo ograje na mejah, vendar ne Golobova vlada. Medtem ko je v medijih zaslediti vedno več nasilnih in kriminalnih dejanj s strani ilegalnih migrantov, Golobova vlada govori o neki “solidarnosti in vključevanju v družbo”.

Zaradi enačenja običajne (zakonite) migracije z nezakonitimi migracijami se lahko vprašamo, ali se sploh zavedajo, kaj govorijo. To se je spraševal tudi Janez Janša, ki se je na Policijo in MNZ obrnil z vprašanjem, “Ali sedaj že kar vlada poziva na kršenje zakona in vabi storilce kaznivih dejanj tihotapljenja ljudi, naj mirno nadaljujejo z raboto? Na stroške vseh davkoplačevalcev? Zrelo za interpelacijo.“ In prav zares je, saj je, kot je dejal tudi Matej Lahovnik, MNZ edino v EU, ki z enačenjem enih in drugih praktično vabi “organizirane kriminalne tolpe, ki odlično služijo s tihotapljenjem ljudi,” ti pa njihovo odločitev pozdravljajo. Opozorila pa niso pomagala in napovedi so se uresničile. Po ugotovitvah kriminalistov je bil vodja hudodelske združbe v Sloveniji 52-letni slovenski državljan iz okolice Ptuja. Pri organiziranju in izvrševanju kaznivih dejanj je sodeloval z 41-letnim slovenskim državljanom iz okolice Ptuja ter 46-letnim slovenskim državljanom z Dolenjske. Slednjega so policisti junija lani ustavili pri prevozu 13 tujcev na območju PU Koper, po zaključenem priporu pa je nadaljeval z nezakonitim početjem. Omenjena trojica je po Megličevih besedah iskala voznike za prevoz tujcev čez Madžarsko, od meje s Srbijo do meje z Avstrijo, kamor so tujci vstopili peš. Prevoze s Hrvaške po Sloveniji so zaradi prevelike nevarnosti prijetja opustili, ocenjujejo kriminalisti.

Fotomontaža: Demokracija

Sodelovali so tudi z Grčijo in Srbijo
Vodja združbe naj bi tudi sodeloval z organizatorji z območja Grčije in Srbije in organiziral prevoze večjega števila tujcev v večjih kombiniranih vozilih, hkrati tudi do 37 tujcev. Ko so tujci prečkali mejo z Avstrijo in zaprosili za mednarodno zaščito, naj bi hudodelska združba nadaljevala njihov nezakonit prevoz v smeri ciljnih držav. Tujce naj bi prevzeli drugi člani mednarodne združbe in jih odpeljali v različne države Evropske unije.

Vodja sektorja kriminalistične policije PU Maribor Beno Meglič (Foto: STA)

V preiskavi, v kateri je sodeloval tudi Europol, so kriminalisti zasegli več kosov orožja in prepovedane droge. Skupno so identificirali 13 osumljencev in zoper njih vložili kazenske ovadbe zaradi prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, neupravičene proizvodnje ali prometa s prepovedanimi drogami ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem. Med njimi je pet osumljencev v preteklosti že bilo obsojenih za različna kazniva dejanja premoženjske kriminalitete in kazniva dejanja z elementi nasilja. K preiskovalnemu sodniku na Ptuju so policisti privedli pet osumljencev. Zoper štiri je bil odrejen pripor in zoper enega hišni pripor, je še povedal Meglič.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Pogačar je nesporni kralj toura!

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je...

Z Bidnom je konec

Predsednik Joe Biden je danes popoldne sporočil, da odstopa...

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...