Zakaj je cepljenje še vedno najboljša preventiva – koronavirusna bolezen vpliva tudi na delovanje menstrualnega ciklusa!

Datum:

Koronavirus med drugim povzroča tudi motnje v menstrualnem ciklusu, so prepričani strokovnjaki v Beograjski ginekološko-porodniški kliniki, trditev pa potrjujejo tudi z Univerze v Londonu. Zaradi vrste stranskih učinkov obolenja s covidom-19 je cepljenje še vedno najboljša preventiva.

Doslej je bil poudarek na reševanju življenj med pandemijo, zdaj pa se vse bolj priznava, da se ljudje soočajo z dolgoročnimi posledicami okužbe s koronavirusom. Na Ginekološko-porodniški kliniki “Narodna fronta” v Beogradu so od začetka pandemije opazili povečanje števila bolnic, ki so zaznale motnje v menstruaciji, poroča Kurir.

Koronavirus vpliva na delovanje jajčnikov
Sodeč po študiji, ki so jo izvedli na Univerzi King’s College v Londonu, obstaja velika verjetnost, da koronavirus neposredno vpliva na delovanje jajčnikov in proizvodnjo hormonov. Virus, odgovoren za covid-19, vstopi v celice prek specifičnega receptorja, ki je prisoten na jajčniku. Hormona estrogen in testosteron sta proizvedena s pomočjo jajčnikov, njihova raven pa se v času perimenopavze in menopavze zmanjša.

Simptomi se pojavljajo tik pred ciklusom
Da je resnično nekaj na tem, priča tudi mnogo žensk, ki so po okužbi z virusom covid-19 opazile spremembe v svojem menstrualnem ciklusu, od lažjih, zamujenih menstruacij, celo do dodatnih, bolečih menstrualnih ciklov. Veliko žensk z dolgotrajno boleznijo covid je opazilo, da se njihovi simptomi slabega počutja poslabšajo tik preden napoči čas za menstruacijo, ko so ravni estrogena najnižje. Zgodnja študija iz Wuhana je pokazala, da so imele ženske z nizko koncentracijo estrogena hujši potek bolezni s covid-19. Estrogen ima ključno vlogo pri zdravju žensk in nenormalno nizke ravni lahko vodijo do neplodnosti, osteoporoze, pomanjkanja spolnega nagona in depresije.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...