Zakaj sosednje države ne želijo bratskih Palestincev?

Datum:

Na spletu se pojavljajo fotografije in videoposnetki, ki kažejo, da je meja med Gazo in Egiptom neprodušno zaprta. Čeprav gre v primeru Palestincev in Egipčanov za bratska naroda, pa kot kaže med njima ni bratske ljubezni. Zakaj sosednje države Palestincev ne sprejemajo in zakaj ni nobene obsodbe s strani mednarodne skupnosti? 

V Egiptu očitno ni veliko takšnih, ki bi se bili pripravljeni prikleniti na begunce, kot je to letos spomladi storila poslanka skrajne Levice Nataša Sukić, ko se je skupaj s kolegico z verigo priklenila na temnopoltega migranta. Še toliko bolj zanimivo pa je dejstvo, da se nobena arabska država ne navdušuje nad sprejetjem palestinskih beguncev, takšni kot je Sukićeva pa proti temu ne protestirajo.

Palestince se že vrtcu uči, kako izvajati teroristične napade
Zakaj je tako, je nedavno pojasnil poslanec SDS Branko Grims, ki je dejal, da si niti radikalni muslimani v Egiptu ne želijo Palestincev, saj vedo, kakšno količino sovraštva je Hamas vcepil lokalnim prebivalcem. Že v vrtcu se otroke uči, kako naj izvajajo teroristične napade. Grims: “In če bodo oni kam odšli, je to Evropa.” 

Po poročanju AP niti Jordanija niti Egipt ne želita sprejeti palestinskih beguncev. Jordanija namreč že ima številčno palestinsko prebivalstvo. Egiptovski predsednik Abdel Fattah el-Sissi pa je posvaril, da je trenutna vojna v Gazi namenjena tudi temu, da se civiliste prisili, da migrirajo v Egipt, kar bi po njegovem utegnilo porušiti mir v regiji. Podobno sporočilo je podal jordanski kralj Abdullah II. in ostro zavrnil možnost za sprejem beguncev v Jordaniji ali Egiptu. Zavračanje korenini v strahu, da želi Izrael trajno izgnati Palestince z njihovega ozemlja ter izničiti palestinske zahteve po državnosti.

Skupaj z begunci bi v Egipt prišli tudi Hamasovi teroristi
Obenem se egiptovski predsednik boji, da bi skupaj z begunci na Sinajski polotok prišli tudi teroristi Hamasa, od tam pa začeli napadati Izrael, kar bi ogrozilo 40-letno mirovno pogodbo med državama. To bi porušilo stabilnost na Sinaju, kjer se je egiptovska vojska leta dolgo borila proti skrajnežem in obtožila Hamas, da skrajneže podpira. Spomnimo še, da je bilo v vojni leta 1948, torej v času ustanovitve Izraela, z območja današnjega Izraela izgnanih ali je pobegnilo okoli 700 tisoč Palestincev. Leta 1967, ko je Izrael zasedel tudi Zahodni breg in Gazo, pa je pobegnilo še 300 tisoč Palestincev, večinoma v Jordanijo.

Hamas ima na palestinskih ozemljih še vedno visoko podporo. (Vir: AFP)

Beguncev in njihovih potomcev, je sedaj že okoli šest milijonov, večina pa jih živi po taboriščih in v skupnostih na Zahodnem bregu, v Gazi, Libanonu, Siriji in Jordaniji. Diaspora se je še bolj razširila, številni begunci pa živijo v zalivskih arabskih državah ali na Zahodu. Po končanju spopadov leta 1948 Izrael beguncem ni dovolil vrnitve na svoje domove, saj bi to ogrozilo judovsko večino v državi. Egipčane pa je strah, da bi se zgodovina ponovila in da bi številčna palestinska begunska populacija v državi naposled ostala za vedno.

Egipt že ima devet milijonov beguncev
Ni namreč jasno, kako se bo trenutna vojna končala. Ni jasno, kaj naj bi se z območjem Gaze in prebivalci zgodilo potem, ko bo morda Hamas enkrat uničen. Prav mogoče je, da se bo izraelska zasedba nadaljevala. Izraelska vojska trdi, da bodo Palestincem, ki so upoštevali njen ukaz in se umaknili na jug, dovolili, da se vrnejo na svoje domove. Egipt pa se boji, da bi spopadi trajali več let. Predlagal je, da bi Izrael begunce namestil v svoji puščavi Negev, ki meji na območje Gaze, dokler ne zaključi svojih vojaških operacij.

Šestdnevna vojna. Izraelske enote prodirajo v Rafo, junij 1967. (Foto: Wikimedijina zbirka)

Nejasnost glede izraelskih načrtov namreč krepi strahove v soseščini. Egipt vrh tega pesti tudi gospodarska kriza, država pa že gosti okoli devet milijonov beguncev in migrantov vključno s 300 tisoč Sudanci, ki so pribežali zaradi vojne v domovini. Obstaja nevarnost, da bi palestinski begunci v Egiptu ostali za stalno. Tudi del izraelske politike zagovarja trajno odstranitev palestinskega prebivalstva. Egipt sicer podpira izraelsko blokado Gaze, odkar je Hamas leta 2007 prevzel oblast na tem ozemlju.

Če bi Hamas napadel z egiptovskega ozemlja, bi se imel Izrael pravico braniti
Prav tako strogo nadzira pretok blaga in prebivalstva. Hkrati pa je uničil mrežo tunelov pod mejo, ki so jih Hamas in drugi Palestinci uporabljali za tihotapljenje dobrin v Gazo. Potem ko je bil upor na Sinaju pretežno zadušen, pa si Kairo ne želi več novih varnostnih težav v problematični regiji. Egiptovski predsednik pa je opozoril tudi na možnost propada mirovnega sporazuma med Egiptom in Izraelom iz leta 1979. Če bi Sinaj postal oporišče palestinskih skrajnežev za napade na Izrael, bi imel Izrael pravico, da se brani in bi napadel egiptovsko ozemlje.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...