Zaključujejo se klinični preizkusi cepiv za otroke, mlajše od petih let

Datum:

Čeprav se je v zadnjem mesecu lanskega leta tudi pri nas vendarle začelo cepljenje proti covidu-19 za otroke med petim in enajstim letom starosti, pa cepljenje za mlajše od pet let še vedno ni bilo odobreno prav nikjer na svetu, zaradi česar so vsi najmlajši otroci še vedno ranljivi in konstantno izpostavljeni okužbi s smrtonosnim virusom. To pa se utegne že kmalu spremeniti, saj farmacevtski strokovnjaki napovedujejo, da se bo predvidoma že čez nekaj mesecev lahko končno pričelo cepljenje tudi te starostne skupine s prilagojenimi odmerki covidnega cepiva.

Ko je 25. novembra Evropska agencija za zdravila (ang. European Medicines Agency – EMA) končno prižgala zeleno luč še za cepljenje otrok med petim in enajstim letom, so si tudi pri nas številni zaskrbljeni starši znatno oddahnili, saj bodo lahko sedaj proti kitajskemu koronavirusu končno ustrezno zaščitili tudi otroke v tej starostni skupini. Žal pa je tako pri nas kot tudi drugje po svetu od vseh starostnih skupin prebivalstva še vse do danes ena skupina ostala povsem nezaščitena pred covidom-19, in sicer otroci, mlajši od petih let starosti. Če vzamemo v zakup dejstvo, da v Sloveniji ta starostna skupina trenutno predstavlja nekaj več kot 103 tisoč oseb, je to več kot 5-odstotkov prebivalstva naše države, čigar zdravje je zaradi še neodobrenega cepljenja proti novemu koronavirusu vse prej kot ustrezno zavarovano. In glede na to, da ima naša domovina osmo najstarejše prebivalstvo na svetu, s tem pa tudi občutno manj oseb v starostni skupini do pet let v primerjavi z ostalimi državami, je v veliki večini drugih držav po svetu, kjer je ta starostna skupina procentualno gledano bistveno večja kot pri nas, problematika necepljenosti otrok do petega leta starosti še bistveno bolj pereča tako za zaskrbljene starše kot tudi za državni zdravstveni sistem.

Vendar pa na srečo obstajajo tudi številni razlogi za optimizem, saj nam klinični testi s prilagojenimi (tj. manj koncentriranimi) cepivi mnogih vodilnih farmacevtskih podjetij po svetu, ki so doslej že uspešno razvila učinkovita cepiva proti novemu koronavirusu, lahko upravičeno vlivajo upanje, da bodo ta kmalu zaključila s kliničnimi preizkusi cepiv proti covidu-19 tudi za otroke, mlajše od petih let.

Prejeli naj bi tri odmerke
Trenutno sta vodilni na področju razvoja cepiv za otroke proti covidu-19 podjetji Pfizer iz New Yorka in BioNTech iz Mainza, ki že dlje časa izvajata intenzivne študije o učinkovitosti njunega cepiva Comirnaty pri otrocih med šestim mesecem in petim letom starosti. Dosedanje raziskave so med drugim pokazale, da bodo morali otroci v omenjeni starostni skupini najverjetneje prejeti tri odmerke njunega cepiva zapored, saj so znanstveniki ugotovili, da cepljenje z zgolj dvema odmerkoma ne izzove zadostnega odziva njihovega imunskega sistema. Podjetji sta v izjavi za javnost med drugim izpostavili tudi, da v sklopu doslej izvedenih kliničnih testiranj nista bili priča nikakršnim problematičnim stranskim učinkom in drugim tveganjem glede varnosti samih cepiv, poleg tega pa je bilo ugotovljeno tudi, da trije odmerki cepiva omogočajo še popolnejšo zaščito proti novo razširjenim različicam virusa, kot sta delta in omikron. Testiranja cepiv, namenjenih pediatrični populaciji, so sicer vselej bistveno bolj rigorozna in dolgotrajna v primerjavi s testiranji cepiv za odrasle.

Foto: epa

Čeprav mlajši otroci v povprečju redkeje zbolijo za novim koronavirusom v primerjavi z odraslimi, pa vseeno nikakor niso imuni nanj, zaradi česar so se v preteklosti ob okužbi s covidom tudi med njimi že pojavljala huda obolenja in na žalost tudi primeri smrti. Čeprav so številni (laiki) v preteklosti izražali pomisleke, da bi utegnila mRNK cepiva vplivati na otrokov DNK, pa so mnogi strokovnjaki za zdravstvo, vključno z vodilnim ameriškim epidemiologom in glavnim svetovalcem za zdravstvo v administraciji predsednika Josepha Bidna Anthonyjem Faucijem poudarili, da je povsem nemogoče, da bi mRNK (informacijska ribonukleinska kislina) prodrla v genom posameznikovih celic. Razvoj cepiv za najmlajše otroke je tako v polnem teku, strokovnjaki, ki delajo na tem področju, pa predvidevajo, da bodo nacionalne in mednarodne agencije za regulacijo zdravilnih učinkovin (kot npr. ameriška FDA ali  evropska EMA) podelile avtorizacijo za pričetek cepljenja otrok med drugim in petim letom starosti predvidoma nekje proti koncu prve polovice tega leta, za pričetek cepljenja otrok med šestim mesecem in drugim letom starosti pa najverjetneje v drugi polovici leta.

Matej Markič

Sorodno

Zadnji prispevki

Pogačar je nesporni kralj toura!

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je...

Z Bidnom je konec

Predsednik Joe Biden je danes popoldne sporočil, da odstopa...

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...