Občine še nikoli niso imele toliko denarja – obeta se jim še višja povprečnina

Datum:

V novo leto občine vstopajo z dobro finančno popotnico. Obeta se jim namreč še nekoliko višja povprečnina, iz njenega naslova bodo občine skupno dobile za 34 milijonov evrov več.

Po dvigu na 623,96 evra v letu 2020 je povprečnina na prebivalca lani znašala 628,20 evra, za letos je določena v višini 645 evrov. Po besedah predsednika vlade Janeza Janše občine iz dviga povprečnine še nikoli niso imele toliko denarja kot zdaj, vlada pa jih obravnava resno kot dejavnike razvoja.

Pričakovati je, da bodo projekti, ki v občinah potekajo ali so še načrtovani, tudi pomembna tema predvolilnega dogajanja na lokalni ravni. Na to računajo zlasti tisti aktualni župani, ki bodo šli v boj za nov mandat. Če se bodo ponovile izkušnje preteklih let, bo takih precej. Na prejšnjih lokalnih volitvah jih je na primer med 212 funkcijo ohranilo kar 144.

Lokalne volitve bodo 20. novembra
Redne lokalne volitve, na katerih volivke in volivci v občinah izbirajo župane in člane občinskega sveta, potekajo vsake štiri leta. Za dan volitev je določena tretja nedelja v novembru. Kjer v prvem krogu noben od županskih kandidatov ne prejme zadostne podpore, pa štirinajst dni zatem sledi še drugi krog. Volivci se bodo tako na volišča odpravili letošnjega 20. novembra in nato v nekaterih občinah še 4. decembra.

Foto: STA

Tako kot leta 2018 se bo sicer tudi na letošnjih lokalnih volitvah, ki bodo osme po vrsti v samostojni Sloveniji, odločalo v 212 občinah. Državni zbor namreč pred dobrim mesecem ni sledil pobudi za ustanovitev še ene, Občine Golnik, ki bi se izločila iz Mestne občne Kranj, in je razpis referenduma za ustanovitev nove občine zavrnil. Se je pa z novembrsko odločitvijo državnega zbora dosedanjim 11 mestnim občinam pridružila še ena, občina Krško.

DZ pa je nekoliko posegel tudi v zakonodajo, ki ureja financiranje občin. Potem ko se je z začetkom lanskega leta začel uporabljati zakon o finančni razbremenitvi občin, je DZ tik pred iztekom leta sprejel še novelo zakona o financiranju občin. Ta med drugim prinaša jasnejšo ureditev namena dodeljevanja sredstev, ki pripadajo občinam z romskimi naselji, ter dopolnjuje nabor nalog skupnih občinskih uprav s področjem informatike.

Novela posega še v člen, ki določa način izračunavanja deležev sredstev občin za uravnoteženje razvitosti. Sam način izračuna višine sredstev se sicer ne spreminja, odpravlja pa se pomanjkljivo pojasnilo posameznih sestavnih delov enačbe za izračun, še piše STA.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....