Zaostrovanje razmer na vzhodu Evrope: Ukrajinske vladne strani tarča ruskih hekerskih napadov

Datum:

Ukrajinske vladne spletne strani so bile tarče hekerskih napadov, pravijo ukrajinski uradniki. Ni povsem jasno, kdo je odgovoren za omenjen napad, je pa Rusija že bila v preteklosti povezana s tovrstnimi napadi, je dejal tiskovni predstavnik ukrajinskega ministrstva za zunanje zadeve Oleg Nikolenko. Na omenjen hekerski napad so se že odzvali v EU in Natu, oboji pa so Ukrajini zagotovili pomoč in podporo pri kibernetski varnosti. 

Spletne strani, ki pripadajo številnim ukrajinskim ministrstvom, so bile tarča hekerskega napada, so v petek sporočili ukrajinski uradniki. “Zaradi globalnega napada v noči s 13. na 14. januar 2022 uradna spletna stran Ministrstva za izobraževanje in znanost začasno ne deluje,” je ministrstvo za izobraževanje objavilo na uradni strani Facebooka.

Po poročanju DW  naj bi bile prizadete tudi spletne strani ministrstva za zunanje zadeve, državne službe za izredne razmere in ministrov v kabinetih. Zaenkrat še ni popolnoma jasno, kdo je odgovoren za napad, čeprav je posebna policijska enota nemudoma pričela raziskovati možen vir napada.

Foto: Twitter

Ukrajinski mediji so poročali, da se je na ciljni strani ministrstva za zunanje zadeve pojavilo sporočilo v ruščini, poljščini in ukrajinščini, kjer je bilo zapisano: “Ukrajinci! Vaši osebni podatki so bili naloženi na skupno omrežje. Vsi vaši podatki so uničeni in jih je nemogoče obnoviti.” Sporočilo je še v nadaljevanju omenjalo zgodovinske regije v centralni in vzhodni Evropi, medtem pa se je še nanašalo na ukrajinsko ekstremistično organizacijo ukrajinskih nacionalistov, ki je prepovedana v Ruski federaciji.

Zaenkrat krivec še ni znan, je pa Rusija v preteklosti že bila povezana z napadi
Tiskovni predstavnik ukrajinskega ministrstva za zunanje zadeve Oleg Nikolenko pravi, da je še prehitro kogarkoli okriviti, vendar je izpostavil, da se je Rusija v preteklosti že vpletala v podobne incidente. “Prezgodaj je sklepati, vendar obstaja dolg seznam ruskih napadov na Ukrajino v preteklosti,” je dejal Nikolenko. Ukrajinske varnostne službe so v svoji izjavi za javnost v petek pojasnile, da nobena vsebina na spletnih straneh ni bila spremenjena, prav tako pa naj ne bi prišlo do uhajanja osebnih podatkov.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg (Foto: EPA)

Situacijo je komentirala tudi Evropska unija in dejala, da združuje “vse svoje vire” za pomoč Kijevu po omenjenem napadu. Po očitnih kibernetskih napadih je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg v petek obljubil, da bo zavezništvo še naprej zagotavljalo “močno politično in uporabno podporo”. “V prihodnjih dneh bosta Nato in Ukrajina podpisala sporazum o okrepljenem kibernetskem sodelovanju vključno z ukrajinskim dostopom do Natove platforme za izmenjavo informacij o zlonamerni programski opremi,” je dejal Stoltenberg v izjavi.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...

Je direktor NPU na pričanju izkrivljal resnico?

Darko Muženič se je lahko vrnil na mesto direktorja...