Zaradi domnevnih povezav s paravojsko Wagner ovadena srbski vodja obveščevalcev in ruski veleposlanik

Datum:

Direktor srbske varnostno-obveščevalne agencije Bia Aleksandar Vulin, ruski veleposlanik v Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko in več pripadnikov proruskih organizacij so bili na račun mobilizacije Srbov za vojno v Ukrajini oziroma sodelovanja s paravojaško skupino Wagner kazensko ovadeni s strani skupine protivojnih aktivistov v Beogradu. 

                   

Zaradi dejanj, povezanih z rusko skupino Wagner, je skupina ruskih in ukrajinskih aktivistov Oktober s pomočjo odvetnika Čedomirja Stojkovića na višje državno tožilstvo v Beogradu vložila kazensko ovadbo, poroča Radio Slobodna Evropa.

Ruskemu veleposlaniku v Srbiji se lahko imuniteta odvzame
Stojković trdi, da prav vsi ovadeni sodelujejo pri mobilizaciji srbskih državljanov za vojno v Ukrajini. “Utemeljeno sumimo, da je Aleksandar Vulin kot direktor Bie izdajal ukaze in usmeritve, da se ne preprečuje delovanja skupine Wagner v Srbiji,” je bil jasen odvetnik. Glede ruskega veleposlanika v Srbiji je povedal, da predstavlja šefa organizacije, ki je v Srbiji zadolžen za mobilizacijo srbskih državljanov v vojni. Kot pravi pa ta tudi Srbom omogoča finančna sredstva in jim nudi vse potrebne napotke, kako se prijaviti za sodelovanje v vojni oziroma na usposabljanje v Putinovi vojski. “Ruski veleposlanik ima po dunajski konvenciji imuniteto, a se mu je po 32. členu te konvencije lahko tudi odvzame,” je ob tem še pojasnil.

Tudi proti več osebam, ki so zaposlene na ruskem veleposlaništvu v Beogradu, nekaterim posameznikom, ki imajo povezave z rusko-humanitarnim centrom v Nišu, in osebam, ki delajo za Bio, so bile vložene kazenske ovadbe. Damjan Knežević, vodja organizacije Narodna patrola, naj bi bil ravno tako ovaden s stranki skupine Oktober, saj naj bi bil ta, ki je v Sankt Peterburgu stopil v kontakt s skupino Wagner. “Ta človek in druge osebe, katerih imen nismo objavili, a so znana Bii, prek skupine Wagner delujejo na ozemlju Srbije ter motivirajo, dajejo navodila in pomagajo srbskim državljanom, da se priključijo ruski vojski v Ukrajini,” je po poročanju STA še dejal odvetnik Stojković.

Plačanci iz skupine Wagner (Foto: Facebook)

Že od začetka vojne se plačanci iz vrst najemeniške skupine Wagner bojujejo na ruski strani. Jevgenij Prigožin, ki velja za enega ključnih voditeljev skupine, je decembra lani pripadnike skupine napotil tudi v Beograd. V četrtek, 5. januarja letos, se je na portalu RT Balkan pojavil oglas, s pomočjo katerega so iskali prostovoljce. V ponedeljek je srbski predsednik Aleksandar Vučić zanikal, da bi bila v državi prisotna skupina Wagner. Ob tem pa je še spomnil, da je bil pred leti na podlagi njegove pobude sprejeta zakonodaja, ki državljanom Srbije onemogoča udeležbo na bojiščih v tujini.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarska politika zaposlovanja razkrila številne slabosti varovanja Trumpa

Spodletel poskus atentata na kandidata za predsednika ZDA Donalda...

Brat slavnega dirkača formule 1 razkril: “Sem homoseksualec”

Nekdanji dirkač formule 1 in brat legendarnega dirkača Michaela...

Strelec v napadu na Trumpa ubil eno osebo, dve ranil

Guverner ameriške zvezne države Pensilvanija Josh Shapiro je v...

Vsi ravenski maturanti opravili zrelostni izpit

Šolanje s 100-odstotnim uspehom je zaključila že 76. generacija...