Zaradi obiska Jourove na Ustavnem sodišču RS so Evropski parlament pozvali k ukrepanju

Datum:

“Obisk EU komisarke gospe Vere Jourove na Ustavnem sodišču Republike Slovenije je presegel mejo dopustnega. Gre za vmešavanje v odprti postopek, njen obisk pa je v celoti okrnil videz nepristranskosti, h kateremu je kot EU komisarka zavezana,” je v pismu, naslovljenem na predsednico EU parlamenta, zapisal aktivni državljan Vili Kovačič. Pismo je odziv na ponovni obisk slovenskega ustavnega sodišča s strani evropske komisarke, ki po njegovem mnenju poleg ostalega krši osnovna načela vladavine prava, zato je z ostalimi podporniki EU parlament pozval k ukrepanju.

Evropska komisarka Vera Jourova, za katero se je v preteklosti že dokazal, da je pristranska in vidna podpornica leve vlade, je s svojim vnovičnim obiskov slovenskega ustavnega sodišča to le še dodatno potrdila. Njen obisk je prikladno ravno v času obravnave teme ustavnosti Zakona o RTV, kar je po besedah aktivnega državljana Vilija Kovačiča “preseglo meje dopustnega, saj je s svojim delovanjem v Sloveniji do skrajnosti porušila ugled EU institucij, predvsem pa vladavino prava, videza nepristranskosti in kršitve načela ločitve treh vej oblasti.” Kovačič je zato z ostalimi podporniki na predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola naslovil pismo in jo pozval k ukrepanju.

Da je obisk EU komisarke gospe Vere Jourove na Ustavnem sodišču Republike Slovenije “presegel mejo dopustnega”, je prepričan Kovačič, ki je v svojem pismu opozoril na dejstvo, da je to pred njo storil že predsednik vlade Robert Golob in to ravno pred odločanjem o družinskem zakonu, ki je bil kasneje sprejet. Kovačič se je obregnil tudi ob njeno prisego, češ da na obisku ni govorila o RTVSLO, ki jo avtorji pisma smatrajo kot povsem irrelevantno, saj je bil dovolj že njen sam obisk Ustavnega sodišča, ki je sprožil pritisk. “Gre za vmešavanje v odprti postopek, s tem pa Jourova krši načela vladavine prava, ločitve treh vej oblasti in spoštovanja nevmešavanja v odprte postopke ter videza nepristranskosti,” je zapisal Kovačič.

Podpisniki pisma menijo, da je njen obisk “v celoti okrnil videz nepristranskosti, h kateremu je kot EU komisarka zavezana, da pa so posledice njenega nedopustnega vmešavanja v odprt sodni postopek na Ustavnem sodišču RS že tukaj in so nepopravljive, sprožila je tudi ponovno polemiko na omizju s predsednico Republike Slovenije.”

Evropska komisarka Vera Jourova je s svojim obiskov slovenskega ustavnega sodišča kršila načela vladavine prava. (Foto: STA)

Podpisani predstavniki štirih organizacij civilne družbe (Vili Kovačič, DPSND Davkoplačevalci se ne damo, Odbor DEM za demokracijo enakih možnosti, KNS Koordinacija neparlamentarnih strank in politična stranka Nova social dem) zato pozivajo predsednico EU parlamenta Roberto Metsolo, da EU poslancem nemudoma predlaga suspenz komisarke, “s svojim delovanjem v Sloveniji je do skrajnosti porušila ugled EU institucij, predvsem pa vladavino prava in videza nepristranskosti in kršitve načela ločitve treh vej oblasti, čemur smo bili priča ob tem obisku. Njena pristranskost je nedvoumna in jo potrjuje tudi zelo nekredibilen, pristranski izbor sogovornikov, s katerimi se je srečala,” je pojasnil Kovačič, ki dodaja, da proti takemu ravnanju ostro protestirajo in od EU parlamenta zahtevajo, da vrednote, za katere je Jourova tudi sicer zadolžena, uveljavi.

“Njen izrazito pristranski izbor sogovornikov v Sloveniji potrjuje, da gospe Jourevi ni šlo za nepristranskost in spoznavanje razmer, ampak grobo politično intervencijo na Ustavno sodišče,” so zaključili v pismu.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....