Zaradi provokativne naslovnice odnosi med Turčijo in Nemčijo vse bolj napeti

Datum:

Turčija je ostro protestirala zaradi članka in naslovnice nemškega tednika Der Spiegel, v kateri so posebno izdajo v celoti namenili predsedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu in aktualnim dogajanjem v Turčiji. Na naslovnici je predsednik Recep Tayip Erdoğan s sončnimi očali, v ozadju pa sta minareta iz Carigrada prikazana kot izstreljeni raketi, ki vzletata v napad. Po mnenju Ankare je izdaja provokativna in kaže na izkrivljeno miselnost.

                   

Turški predstavnik zunanjega ministrstva Tanju Bilgiç je dejal, da nemški tednik skuša vplivati na negativno podobo ne samo o Turčiji, temveč tudi islama, politiko tednika pa označil za neodgovorno ter dodal, da gre za jasen in zadnji primer protiturškega pristopa.

Nemška klofuta Turčiji
Obsojamo vse poskuse žaljenja našega predsednika,” je dodal Bilgiç in pozval h koncu “nesmiselnih in slabonamernih” prizadevanj za očrnitev Turčije. V izjavi kritizirajo žaljenje muslimanov, saj je posebna izdaja tednika Der Spiegel izšla ravno v času največjega islamskega praznika žrtvovanja “kurban bajram”.

Zaradi naslovnice - napeti odnosi med Turčijo in Nemčijo 3

Turčija je izgubila svobodo
Naslovnica tednika s sporočilom “Turčija kot država, ki je izgubila svobodo,” je posebej razjezila Turke, saj gre za najbolj občutljive teme, ki so v turških medijih prepovedane in cenzurirane. Pisali so namreč o Erdoganovi politiki po državnem udaru, o Kurdih, ki se borijo za svojo državo in o integraciji kot največjem strahu nemških Turkov.

Vedno slabše novice iz Turčije
Tednik se je v uvodniku posebne izdaje med drugim vprašal, kaj se dogaja v Turčiji. “Komaj mine kakšen dan brez slabih novic. Predsednik Recep Tayyip Erdoğan se iz reformatorja spreminja v despota,” je dodal.

Der Spiegel je že v začetku letošnjega leta moral umakniti dopisnika iz Carigrada, ker s strani turških oblasti ni prejel novinarske akreditacije.

Odnosi med Turčijo in Nemčijo so v zadnjem času vse bolj napeti, tudi zaradi resolucije o otomanskem genocidu nad Armenci, ki jo je nemški parlament potrdil junija. Turčija namreč genocid ves čas odločno zanika.

S. S.

 

Sorodno

Zadnji prispevki

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...

Danes: 53. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični

V Šentvidu pri Stični bo danes osrednja prireditev 53....

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...