Ustanovljeno novo literarno združenje, ki ne bo izključevalno kot PEN

Datum:

Ustanovljeno je novo društvo literatov, prevajalcev in publicistov Združenje za slovensko besedo, ki mu predseduje zgodovinar Stane Granda. Poslanstvo društva, ki ima že več kot 50 članov, bo zavzemanje za ohranjanje slovenske besede, pri čemer bo zasledovalo vrednote demokratične države in slovenske osamosvojitve.

Vseslovensko društvo po besedah Grande ne bo elitistične narave, vanj pa bodo sprejeli vse pišoče posameznike ne glede na to, na kateri strani meje živijo, ter ne glede na njihovo ideološko pripadnost. S tem je nastalo novo združenje, ki za razliko od združenja slovenskih pisateljev, pesnikov in publicistov, ne bo izključevalo drugače mislečih.

Ko je bil predsednik društva PEN še Veno Taufer, so na podlagi inkvizicijskega postopka izključili takratnega člana Janeza Janšo, ki je takrat ravno vodil svojo drugo vlado. Po njegovi odstavitvi so PEN klub zapustila imenitna publicistična imena, kot so Drago Jančar in Feri Lainšček ter številni drugi. Prav slednji je takrat svoj izstop utemeljil z besedami, da ne gre več za združenje, ki bi se moralo ponašati z ideali, kot so “svoboda izražanja in umetniškega ustvarjanja ter javnega delovanja.”

Nekdanji predsednik združenja Pen Veno Taufer, ki je bil prav tako sodelavec Udbe- s kodnim imenom Filozof.
Nekdanji predsednik združenja Pen Veno Taufer, ki je bil prav tako sodelavec Udbe- s kodnim imenom Filozof (foto: STA).

Slovenski jezik že ogrožen
Osrednja naloga novega društva literatov bo zavzemanje za slovensko besedo, ki je ogrožena zaradi gospodarskega in družbenega razvoja in pa tudi zaradi načrta nekaterih, ki nameravajo v imenu internacionalizacije slovenščino izriniti iz akademskega sveta. Pri tem v društvu po Grandovih besedah podpirajo profesorja Marka Jesenška in njegov izstop iz komisije, ki je na željo slovenske rektorske konference pripravljala spremembe zakona v smeri internacionalizacije. Zavzemali se bodo tudi za boljši položaj slovenščine v obmejnem in zamejskem prostoru.

Delovali bodo na podlagi odnosa do jezika, zgodovine in kulture
Na vprašanje, v čem se bodo razlikovali od sorodnih društev, je odvrnil, da v nasprotju z društvom slovenskih pisateljev ne bodo ljudi izbirali na podlagi “ocen”. Društvo bo demokratično, bolj kot na literaturi bo temeljilo na odnosu do jezika, njegovega poslanstva v sklopu zgodovine in kulture. Trudili se bodo delovati povezovalno in ne izključevalno.

V prihodnje bi si želeli izdajati tudi svojo revijo, a bo na na to zaradi finančne situacije potrebno še počakati. Šele ko društvo deluje dve leti, lahko kandidira za državna sredstva, do takrat pa bo odvisno od članarin in donacij, je pojasnil Granda.

V iniciativnem odboru za ustanovitev združenja, ki je v sredo v Ljubljani sklical ustanovni zbor, so Andrej Fink, Boris Golec, Tamara Griesser Pečar, Helena Jaklitsch, Janez Janša, Erika Jazbar, Ivo Jevnikar, Matjaž Lulik, Božidar Novak, Matija Ogrin, Miro Petek, Renato Podbersič, Lenart Rihar, Tone Rode, Igor Senčar, Brane Senegačnik, Justin Stanovnik, Ivan Štuhec in Andreja Valič Zver.

M. P., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...

[Ekskluzivno] Brutalne čistke Svobodnjakov: Doktorja kemijskih znanosti vrgli na cesto

Jutri bi se moral Zvone Čadež, odstavljeni direktor URI...

Prekršek za izmaličen obraz, obsodba za nekaj besed proti prvorazredni

"Zanimivo, da je fizični napad na nekoga lahko tudi...