Zaradi teh raket se ruski poveljniki bojijo za svoja življenja

Datum:

V Ukrajini nove ameriške rakete povzročajo preglavice Rusiji. Trenutno naj bi imel Kijev za raketni sistem Himars na voljo zgolj rakete z dometom 70 kilometrov, čeprav so na voljo tudi izstrelki z dometom med 300 in 500 kilometrov. STA poroča, da si ukrajinska vlada prizadeva, da bi ji ZDA dobavile rakete daljšega dosega za raketne sisteme Himars, kar je v sredo potrdil član parlamentarnega odbora za obrambo Fedir Venislavski. 

                   

V ukrajinskem konfliktu je nov in potencialno zelo pomemben dejavnik: zmožnost Ukrajincev, da uporabijo nedavno dobavljene zahodne sisteme, da zadenejo ruska poveljniška mesta, logistična središča in odlagališča streliva daleč onkraj frontnih črt, poroča CNN. V preteklem tednu so na več zasedenih območjih v regijah Donecka, Luganska, Zaporožja in Hersona odjeknile ogromne eksplozije. Razpoložljivi dokazi iz satelitskih posnetkov in zahodnih analitikov kažejo, da je bilo ciljanje zelo učinkovito. Ukrajinska vojska je mesece prosila za natančne topniške in raketne sisteme dolgega dosega zahodnih partnerjev. Zdaj jih imajo in jih precej učinkovito razporejajo tako na jugu kot vzhodu države.

Ukrajinska vojska ne razkriva veliko podrobnosti, a Vadim Denisenko, visoki uradnik na ministrstvu za notranje zadeve, je v sredo dejal, da so v zadnjih dveh tednih, predvsem zaradi orožja, ki ga je prejela Ukrajina, uspeli uničiti približno dva ducata skladišča z orožjem in zaloge goriva in maziv. Najboljši v svojem razredu je večnamenski raketni sistem HIMARS, ki ga dobavljajo ZDA, vendar so Ukrajinci prejeli tudi havbice M777 iz ZDA in Kanade ter havbice dolgega dosega Caesar iz Francije. Poleg tega se je Združeno kraljestvo zavezalo, da bo zagotovilo raketne sisteme z več izstrelitvami M270 (MLRS), ki so močnejši od HIMARS, vendar ni jasno, kdaj bo Ukrajina dokončala usposabljanje za sistem in ga namestila.

Vsestranskost HIMARS-a je v njegovem imenu: topniški raketni sistem visoke mobilnosti. Zaradi njegove mobilnosti ga je težje ciljati, posadko pa lahko sestavlja le osem vojakov. Rakete, dobavljene Ukrajini, imajo doseg od 70 do 80 kilometrov, njihovi sistemi za vodenje GPS so izjemno natančni. Kot pravi Mick Ryan, vojaški analitik in nekdanji avstralski generalmajor: “Uporablja se za uničenje kritičnih komunikacijskih vozlišč, poveljniških mest, letališč in pomembnih logističnih objektov.” Visoki ruski častniki so zato še posebej ranljivi. Natančnost HIMARS tudi pomeni, da lahko Ukrajince manj skrbi za civilne žrtve. Vodene rakete so natančne od dveh do treh metrov, sta za CNN povedala dva obrambna uradnika, kar Ukrajincem omogoča, da uporabijo veliko manj nabojev, da zadenejo cilje natančno na daljavo. Zdi se, da je bil HIMARS v ponedeljek zvečer uporabljen v množičnem napadu na skladišče v mestu Nova Kakhovka v regiji Herson. Glede na satelitske posnetke, ki jih je pregledal CNN, je udarec sprožil sekundarne eksplozije in povzročil veliko škodo. Posnetki so pokazali, kako natančen je bil napad, pustil je le en majhen krater.

Lokalni proruski uradniki so povedali, da so našli dele ene rakete HIMARS; serijske številke so se ujemale z orožjem. Velike eksplozije so bile tudi v regijah Lugansk in Doneck, ki so sprožile več detonacij. Enako se je konec tedna zgodilo pri Šahtarsku v Donecku in v regiji Herson, prejšnji teden pa tudi pri Melitopolu v Zaporožju. Vse skupaj se zdi, da je bilo julija zadetih približno ducat tarč globoko za ruskimi linijami, večina od njih vsaj 40 kilometrov za fronto – razdalja, pri kateri bi bila natančnost s starimi raketami Točka-U težavna. Ukrajinci so tudi ponoči streljali s HIMARS, zaradi česar so Rusi težje opazili in zadeli lanserje. Ruske sile se že od začetka spopadov trudijo bojevati ponoči, Ukrajinci pa to še vedno uporabljajo v svojo korist.

Spreminjanje bojišča
Ciljanje je morda olajšalo tudi način, kako ruska vojska shranjuje in premika svoje orožje. Phillips O’Brien, profesor strateških študij na univerzi St. Andrews, pravi, da stavka v Novi Kakhovki razkriva stanje logistične vojne in resničnih težavah, s katerimi se soočajo Rusi. Tarča je bila v bližini železniškega vozlišča, ključnega pomena za ruska logistična prizadevanja za vzdrževanje njihove ofenzive, in tako je bila očitna tarča. “Rusi so pustili smešno enostavno locirati glavno skladišče zalog natanko tam, kjer bi ga nekdo pričakoval. Bodisi se Rusi ne morejo odzvati zaradi napake v poveljevanju ali pa dejansko ne morejo premakniti skladišč, ker nimajo gibanja po cesti,” je tvitnil O’Brien. Ukrajinski uradnik je namignil, da je bilo ciljanje na skladišče enostavno. Serhiy Khlan, član regionalnega sveta Kherson, je na Facebooku dejal: “V Novi Kakhovki minus eno rusko skladišče streliva. Nosili so in nosili, kopičili, kopičili in zdaj imajo ponoči ognjemet.” Ben Hodges, nekdanji poveljnik ameriške vojske v Evropi, je po napadu na Herson konec tedna tvitnil: “Najmanj priljubljena služba v ruski vojski? Upravljalec s strelivom.

Na kratkem sestanku prejšnji teden je visoki uradnik ameriškega obrambnega ministrstva dejal, da je osredotočenost na večjo zmogljivost, natančnost in orožje večjega dosega za Ukrajino v ospredju in središču. V petek je Pentagon napovedal pošiljko 1000 nabojev topniških granat kalibra 155 mm v Ukrajino, a po uradnih podatkih ​​gre za novejše strelivo z večjo natančnostjo. Ukrajinci so porabili 155 mm strelivo s hitrostjo 3000 na dan. Podobno kot pri HIMARS bi morali natančnejši naboji pomeniti, da jih je potrebnih manj. Uradnik je zatrdil, da HIMARS spreminja bojno polje. “Če Rusi mislijo, da lahko preživijo Ukrajince, morajo o tem še enkrat razmisliti,” je dodal uradnik.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Madžarska in Nemčija protestirata proti dodatnim uvoznim dajatvam na kitajske avtomobile

Odločitev Evropske komisije, da uvede dodatne uvozne dajatve na...

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...