Zaradi zakonodaje proti istospolnosti Uganda izgubila posojila Svetovne banke

Datum:

Uganda si namerava od Kitajske sposoditi stopetdeset milijonov dolarjev, da bi razvila svojo spletno infrastrukturo. V preteklosti si je za tovrstne projekte sposojala denar od Svetovne banke, vendar pa je slednja zamrznila posojila tej afriški državi, potem ko je njen predsednik sprejel in podpisal zakonodajo, ki naj bi bila usmerjena proti istospolnim.

                   

Po poročanju spletnega medija Breitbart je Finančno ministrstvo Ugande v ponedeljek napovedalo, da si bo sredstva sposodilo od Izvozno-uvozne banke Kitajske, sicer ene od dveh bank, ki sta pooblaščeni za izvajanje državnih politik na različnih področjih, med drugim tudi pri tuji pomoči drugim državam v razvoju. Uganda si bo od Kitajske sposodila stopetdeset milijonov dolarjev, da bi lahko po državi razvila infrastrukturo za splet.

Glavni posojevalec sredstev za tovrstne razvojne projekte v Ugandi je bila v preteklosti Svetovna banka s sedežem v Washingtonu, prestolnici ZDA. Vendar pa ji zaradi “protihomoseksualnega” zakona, ki je bil sprejet letos maja, sedaj Svetovna banka noče več posojati denarja.

Strogi ukrepi proti homoseksualnosti, zahodne države razburjene

Predsednik Ugande Yoweri Museveni je namreč sprejel nove ukrepe proti homoseksualnosti, ki naj bi bili med najstrožjimi na svetu. Na to se se nemudoma odzvale različne LGBT skupine in organizacije za človekove pravice, pa tudi številne zahodne vlade. Ameriški predsednik Joe Biden je označil novo zakonodajo za “tragično kršitev univerzalnih človekovih pravic” in obenem pozval k takojšnji ukinitvi novih ukrepov. Zagrozil je celo, da bo tej zahodnoafriški državi ukinil pomoč in investicije.

Afriški protest proti anti-homoseksualnim zakonom (Foto: EPA)

Svetovna banka je avgusta zamrznila sredstva za Ugando, da bi počakala na določene možne ukrepe, ki bi zakonodajo omilili. Ugandski zakonodajalci so ustvarili novo kategorijo, imenovano “težja homoseksualnost”, za katero veljajo zelo stroge kazni. Uganda se je odločila za sprejetje te zakonodaje, da bi ščitila svoj narod in ugandske vrednote pred tem, čemur pravi “zahodnjaška nemorala”. To, da se nekdo izreče za homoseksualca, sicer ni kaznivo, je pa “homoseksualna dejavnost” prekršek, ki se kaznuje tudi z doživljenjskim zaporom. Tisti, ki bi svoje tovrstne dejavnosti ponovili, pa bi bili lahko obsojeni tudi na smrtno kazen, čeprav Uganda že več let ni dejansko koga usmrtila. Obenem pa naj bi predsednik Museveni zahteval, da naj zakonodajo malo omilijo.

Sicer ne gre za veliko novost, saj so v Ugandi že prej obstajali zakoni proti homoseksualnosti. “Težja homoseksualnost” je kategorija, ki naj bi se nanašala predvsem na istospolne odnose, v katerih ena oseba v njih ni popolnoma privolila.

Uganda obtožuje Zahod finančnega izsiljevanja

Ugandski, sicer levičarski, predsednik Museveni se očitno ni uklonil grožnjam in pritiskom Zahoda. Ko je Svetovna banka zamrznila sredstva, je dejal, da gre za finančni pritisk, s katerim želijo doseči, da bi njegovo ljudstvo obrnilo hrbet svojim vrednotam. “Vse, predvsem pa Ugandijce, bi rad obvestil, da se bo Uganda še naprej razvijala s posojili ali brez njih,” je povedal in dodal: “Z disciplino, domoljubjem in bojem proti korupciji bomo uspeli, saj imamo svoje kmetijstvo, naša podjetja rastejo, naš sektor uslug pa se širi. Zaradi tega je žalostno, da nas hoče Svetovna banka s pomočjo denarja prisiliti, da zapustimo svojo vero, kulturo, načela in suverenost. Prav zares podcenjujejo Afričane.”

Voditelj KitajskeXi Jinping in ugandski predsednik Yoweri Kaguta Museveni (Foto: EPA)

Že preden je sprejel zakon, je ugandski predsednik aprila pozval druge afriške narode, da se pridružijo Ugandi pri odporu proti promoviranju homoseksualnosti, ki je po njegovem mnenju velika grožnja nadaljevanju človeške vrste. “Afrika bi morala voditi pri reševanju sveta pred tem razvratništvom, ki je zelo nevarno za človeštvo,” je povedal.

Glede na zadnje sporočilo Finančnega ministrstva Ugande lahko domnevamo, da se bo zaradi ideoloških odločitev Svetovne banke in zahodnih držav vse bolj zanašala na Kitajsko. Poleg sredstev za vzpostavljanje spletne infrastrukture naj bi se Uganda pogajala z dvema kitajskima bankama, Savdsko Arabijo in nekaj afriškimi bankami, da bi lahko financirala pet milijard vreden naftovod.

A. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...