Zbor za republiko: Glas PROTI bo preprečil medijsko enoumje, ukinjanje dolgotrajne oskrbe in deljenje “stolčkov” za odpisane

Datum:

Potekala je okrogla miza Zbora za republiko s pomenljivim naslovom: Zakaj smo PROTI. Žiga Turk, dr. Janez Remškar in Aleš Hojs so namreč predstavili razloge, zakaj bi morali pri volivci na prihajajočih referendumih glasovati PROTI pri vsakem vprašanju. Tako je mogoče glasovati tudi na predčasnem glasovanju, ki se bo zaključilo jutri (v četrtek) ob 19. uri. 

Najprej je spregovoril dr. Žiga Turk, ki je razgalil glavni namen noveliranja zakona o RTV, ki je ekspresno obglavljenje trenutnega vodstva. Nato je govoril dr. Janez Remškar, ki je opozoril, da je novela zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je sprejela vlada Roberta Goloba, nesprejemljiva, saj ukinja vse, kar je starejšim prinašala prvotna verzija zakona. Na koncu je spregovoril še Aleš Hojs, ki je spremembe zakona o vladi, ki bo drastično povečala število ministrstev, označil le kot način za delitev “stolčkov”.

Kot je povedal nekdanji minister Žiga Turk, ima novela Zakon o RTV dve bistvena problema. Prvi problem je, da je bil zakon sprejet po nujnem postopku, ki je v slovenski zakonodaji rezerviran za zakone, ki naslavljajo izredne razmere, ali drugače, v primeru vojn in naravnih nesreč. Ker seveda delovanje RTV ne spada v nobeno od teh kategorij, je jasno, da je bil nujni postopek napačen.

 

Nato se je osredotočil na vsebinski del zakona, kjer pa vidi problem, da se podporniki zakona pretvarjajo, da je njegovo bistvo v vsebini in ne v tem, da se želi preprosto odstraniti ljudi, ki so jim bili mandati zakonsko podeljeni, zgolj zato, ker niso povšeči trenutni oblasti.  “Vsebinsko protiustaven zakon je bil sprejet nezakonito, ker si politična večina želi vzpostaviti medijsko enoumje, da ne bi nihče opozarjal na sprejemanje protiustavnih zakonov, ki so sprejeti nezakonito. Želim, da je zakon zavrnjen, da sedanje vodstvo ostane in da po tem, ko se zadeve umirijo, demonstrira, kakšna naj bi bila javna RTV, ki je nepristranska, pluralna in kvalitetna,” je ob okrogli mizi še zapisal na Twitterju.

Janez Remškar: Vladni slogan “za varno starost” je ukana
Naslednji je spregovoril dr. Janez Remškar, ki je pojasnil, da Evropska unija Slovenijo že desetletje opozarja, da je področje obravnave starostnikov neustrezno urejeno, še posebej na področju pretirane institucionalizacije. Njeno zmanjšanje je bil tudi namen sprejetja Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je nato vlada Roberta Goloba spremenila, tako da je vsaj na papirju izvajanje zakona zakasnila za dve leti, dejansko pa le prenesla proračunska sredstva, ki so bila namenjena dolgotrajni oskrbi, na postavke, namenjene obravnavi ilegalnih migrantov.

“S tem zakonom bomo končno prekinili kalvarijo vseh, tistih, ki so v domovih za ostarele in ki imajo neustrezno oskrbo, in tudi tistih, ki želijo in imajo možnost oskrbe na domu. Skratka, realizirali bomo tisto, na kar nas Evropa opozarja praktično deset let,” je za javno RTV povedal Remškar.

Aleš Hojs: Gre se za stolčke, ne za potrebe
Aleš Hojs je kot bistveni razlog za glas PROTI navedel, da v bistvu ne gre za nikakršno reorganizacijo dela vlade, temveč za zadovoljevanje kadrovskih potreb vlade. Ob tem je spomnil, da je predlagano število ministrstev drastično večje od tistih v tujini, da je nelogično in da ne bo pripomoglo k boljšemu delovanju vlade. “Novih ministrstev ne želijo zaradi dejanskih potreb, ampak za delitev stolčkov tistim, ki so jim volivci rekli ne,” je povedal Hojs, s tem pa je nekdanji notranji minister ciljal predvsem na propadle politične projekte, ki so v času prejšnje vlade delovali pod okriljem koalicije KUL.

Včeraj pa je svoje nasprotovanje spremembam zakona o vladi predstavila tudi družbeno-civilna sfera. Ta ji nasprotuje predvsem iz naravovarstvenega vidika, saj bo imel novi zakon drastično negativne posledice na varstvo narave. Več o tem lahko preberete v članku z naslovom: Množica slovenskih okoljevarstvenikov proti Golobovemu podrejanju energetike – zato na referendumu pozivajo h glasovanju proti Zakonu o vladi!

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...