[Video] Zbor za republiko: Pohabljena medijska scena postavi pohabljeno vlado!

Datum:

Polje svobode govora se krči. Na to kažejo tudi dejavnosti ministrstva za kulturo, kjer sestavljajo zakonodajo, ki bi birokratom dopuščala na podlagi lastne interpretacije pod oznako sovražnega govora medijem zapovedovati, kaj lahko objavljajo in kaj ne. In ravno to krčenje svobodnega javnega diskurza so problematizirali na četrtkovem panelu Sveta za zaščito svobode govora pod okriljem Zbora za republiko. 

“Gre predvsem za to, da se svoboda govora v Sloveniji vse bolj omejuje,” je pri tem dejal Jože Biščak, predsednik Sveta za zaščito svobode govora pri Zboru za Republiko.

France Cukjati, predsednik Zbora za Republiko pa opozarja, da je ravno medijska svoboda sestavni del svobodne družbe. “Pohabljena medijska scena naredi pohabljene bralce in volivce. Nazorsko pohabljeni volivci pa izvolijo pohabljen parlament. Pohabljen parlament pa postavi pohabljeno vlado.”

O pomembnosti različnega mnenjskega diskurza za zdravo, svobodno in demokratično družbo so govorili tudi ostali govorci.

Mnenjska izolacija na vseh nivojih družbe
Ta diskurz pa mora biti prisoten tudi na vseh nivojih družbe. A na številnih ključnih družbenih področjih, kot je tudi šolsko-izobraževalni sistem, opažamo mnenjsko izolacijo. “Sem vedno znova osupel, ko pridejo skozi razne publikacije in socialna omrežja podatki, da se v ZDA v določenih disciplinah predstavi med učiteljskim zborom razmerje registriranih demokratov proti registriranim republikancev tudi 40 proti 1,” je dejal dr. Borut Rončevič, sociolog in politični analitik.

Kot so povedali na panelu, gre za globalni fenomen, ki ga je moč opaziti tudi pri nas. “Akademski diskurz mora biti pluralen tudi v osrednjih medijih. Intelektualci niso le levi, so tudi desni. Svoboda govora je rešitev za vsako nacijo in takrat napreduje,” je povedal Roman Vodeb publicist in televizijski komentator.

Ne smemo se bati povedati, da imamo drugačno mnenje,” pa meni ustvarjalka spletne oddaje Na tekočem Karin Planinšek.

Velik problem pri svobodnem in javnem izražanju pa predstavljajo tudi vedno bolj restriktivni organi in državno financirane organizacije, ki pod krinko boja proti sovraštvu in vključevanja vseh posameznikov omejujejo diskurz, ki bi vključeval različna mnenja.

A. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Od ponedeljka se na Bledu obetajo zastoji

Zaradi gradnje blejske obvoznice bo od tega ponedeljka do...

Široko zaprte oči ob Golobu in Vukovićevi

“Štejem, da ti v celoti stojiš za tem in...

63. Sevniška salamijada

Društvo salamarjev Sevnica aktivno skrbi za ohranjanje tradicije, dviguje...

30 let pozneje: Zarota Depala vas

Nedavno se je predsednik SDS Janez Janša odzval na...