ZDA: Republikancem se obeta zmaga kot še nikoli doslej

Datum:

V ZDA napetost pred torkovim volilnim dnevom narašča, saj se pričakuje najbolj napet politični obračun letošnjega leta – vmesne volitve 2022. Napeti pa niso le kandidati in volivci, temveč tudi politični strokovnjaki, ki so razdeljeni v tem, kdo bo prevzel nadzor nad senatom in predstavniškim domom. Številni verjamejo, da bodo republikanci prevzeli večino v obeh domovih. Zgodovina kaže, da predsednikova stranka običajno izgubi sedeže sredi mandata, zdi se, da bodo demokrati sledili temu vzorcu.

Le še nekaj dni pred zaprtjem volišč na ključnih ameriških vmesnih volitvah se zdi, da so republikanci v boljšem položaju kot kdaj koli prej, da ponovno prevzamejo nadzor nad predstavniškim domom in morda tudi senatom. Sodeč po zgodovini predsednikova stranka običajno izgubi sedeže na vmesnih volitvah in kljub nekaterim optimističnim znakom poleti se zdaj zdi, da bodo demokrati 8. novembra verjetno sledili temu vzorcu.

Mnenja političnih analitikov o torkovih vmesnih volitvah v ZDA so razdeljena, čeprav večina meni, da bodo nadzor nad predstavniškim domom prevzeli republikanci. FiveThirtyEight predvideva, da imajo republikanci 80-odstotno možnost, da zavzamejo med 214 in 246 sedežev. To bi pomenilo pridobitev več kot 20 dodatnih sedežev v primerjavi s trenutnim številom sedežev v predstavniškem domu. Senat bi medtem ostal v žrebu. Razvrstitev moči glede na FiveThirtyEight kaže, da bi 47 sedežev pripadlo demokratom in 49 republikancem, tako da bi o ključnih rezultatih o nadzoru nad senatom odločale Arizona, Georgia, Nevada in Pensilvanija.

Predstavniški dom zagotovo republikancem
Obeti republikancev so postali svetlejši, saj je več volivcev opredelilo gospodarstvo kot svojo glavno prednostno nalogo, potem ko so številni demokrati preživeli poletje v kampanji o pomembnosti pravic do splava, potem ko je vrhovno sodišče junija razveljavilo zadevo Roe proti Wadu.

Foto: FiveThirtyEight

Glede na ozko večino demokratov v obeh domovih kongresa morajo republikanci zamenjati le nekaj sedežev v predstavniškem domu in en sam sedež v senatu, da ponovno prevzamejo nadzor. Zaradi velike prednosti lahko prevzamejo nadzor nad vsaj enim, če ne obema domovoma. Zdi se, da so zdaj v igri kongresna okrožja, v katerih je pred dvema letoma zmagal Joe Biden z dvomestnim številom, zaradi česar so demokrati morali braniti sedeže, ki so prej veljali za varne.

Bitka za senat je tesna, bolje kaže republikancem
Obeti demokratov za senat se zdijo podobno mračni. Od tega tedna FiveThirtyEight daje republikancem majhno prednost pri ponovnem prevzemu senata, kar je prvič po juliju, da demokrati niso v prednosti pri ohranitvi nadzora v zgornjem domu. Demokratski kandidati, za katere se je prej pričakovalo, da bodo obdržali svoje sedeže, so v zadnjem mesecu opazovali, kako njihova volilna prednost izginja. Demokrati sodeč po tujih medijih trdijo, da so podatki o predčasnem glasovanju razlog za optimizem glede ohranitve senata, saj je svoje glasove oddalo že več kot 35 milijonov Američanov. V zveznih državah, kot sta Arizona in Pensilvanija, ki bi lahko določale nadzor nad senatom, imajo demokrati večji delež predčasnega glasovanja kot leta 2018. Toda glede na poskuse Donalda Trumpa, da vzbudi dvome o legitimnosti glasovanja po pošti, bi na dan volitev na voliščih lahko prišlo več republikancev, kar bi lahko izničilo zgodnjo prednost demokratov.

Ko imajo republikanci in demokrati vsak po 50 sedežev, nadzor nad senatom določi stranka, ki ima podpredsedniško mesto. Če bo imela vsaka stranka po volitvah leta 2022 50 sedežev, bodo demokrati nadzorovali senat. (Foto: FiveThirtyEight)

Nekaj sprememb pri guvernerjih, Abbotu in DeSantisu se ponovno obeta močna zmaga
Pet guvernerjev vstopi na dan volitev kot “Toss Ups”: Arizona, Kansas, Nevada, Oregon in Wisconsin. Samo Oregon ni začel v kategoriji “Toss Up”, ko je bila spomladi prvič objavljena napoved, vse razen Arizone so trenutno v rokah demokratov. Trenutno se zdi, da imajo republikanci v Arizoni in Nevadi majhno prednost. Wisconsin je na ostrici noža, čeprav so ankete na nedavnih volitvah precenile tamkajšnje demokrate. Demokratom kaže najbolje v Kansasu, kjer se je izkazalo, da je demokratsko guvernerko Lauro Kelly težko odstaviti. Kljub naklonjenosti demokratom pa republikanci računajo tudi na nekatere od naslednjih držav: Connecticut, Maine, Michigan, Minnesota, Nova Mehika in New York.

Foto: FiveThirtyEight

Demokrati bodo zagotovo prevzeli mesta guvernerjev z odprtimi sedeži v Marylandu in Massachusettsu – obe sta prejšnji mesec prešli na “trdne demokrate”. Toda zunaj teh držav in Arizone so njihove ofenzivne možnosti omejene. Povratna tekma Stacey Abrams z guvernerjem Georgie Brianom Kempom je ocenjena kot zmaga republikancev, vendar pričakujejo še drugi krog. Od osmih držav z največ prebivalci v državi bi se lahko demokratična zmaga obetala v New Yorku, kjer se demokratska guvernerka Kathy Hochul trudi zadržati pozno obtožbo poslanca republikanske stranke Leeja Zeldina.

Z leve guverner Floride Ron DeSantis, guverner Oklahome Kevin Stitt in guverner Teksasa Greg Abbott (Foto: družbena omrežja)

Zdi se, da so trije republikanci, guverner Teksasa Greg Abbott, guverner Floride Ron DeSantis in guvernet Oklahome Kvin Stitt v torek pripravljeni na odločilno zmago. Podobno so izzivi republikancev proti guvernerju Illinoisa JB Pritzkerju in demokratu Joshu Shapiru v Pensilvaniji večinoma propadli, ko so na predizborih v teh zveznih državah imenovali manj izvoljive kandidate.

Joe Biden (Foto: epa)

V govoru, ki ga je imel v sredo blizu Capitola, je Joe Biden nekoliko zmedeno napovedal srednjeročne obete svoje stranke. Izrazil je zaskrbljenost zaradi nedavnega napada na moža predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi in porasta nasilne retorike med nekaterimi republikanskimi zakonodajalci, zato je Američane pozval, naj razmislijo o usodi svoje demokracije, ko se odpravljajo na glasovanje. Kljub njegovemu “resnemu” govoru, pa se dan pred volitvami zdi, da njegovo prodemokratično sporočilo ne odmeva pri tolikšnem številu volivcih, da bi se izognili torkovemu porazu.

Zmaga republikancev je na vidiku, treba bo počakati na izid
Prvi val seštevanja glasov se pričakuje na vzhodni obali med 19. in 20. uro po lokalnem času. Prvi izidi republikanskega uspeha bi lahko bili znani, če bi se tekme, ki naj bi bile tesne – na primer v sedmem kongresnem okrožju Virginije ali sedežu v ameriškem senatu v Severni Karolini – izkazale za demokratične. Kalifornija običajno potrebuje več tednov, da prešteje vse svoje glasovnice, deloma zato, ker šteje glasovnice s poštnim žigom na dan volitev, tudi če prispejo nekaj dni pozneje. Nevada in zvezna država Washington dovoljujeta tudi kasnejše glasovanje, če je poštni žig oddan do 8. novembra, kar upočasni končni izid. Morda bo trajalo dlje, morda več tednov, da bomo vedeli, katera stranka bo nadzorovala senat, pri čemer bodo tesni izidi v Pensilvaniji, Arizoni in Georgiji verjetno določili končni rezultat, piše Reuters. Če bo tekma za senat v Georgii tako tesna, kot je pričakovati, in noben kandidat ne bo prejel več kot 50 odstotkov glasov, bo drugi krog volitev predvidoma 6. decembra, do takrat pa bo predstavniški dom v negotovosti.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...