“Upokojenci se upravičeno bojimo, da bo saga z dolgotrajno oskrbo podaljšana za nedoločen čas”

Datum:

Upokojenci se tako upravičeno bojimo, da se bo saga z dolgotrajno oskrbo podaljšala za nedoločen čas. Zato je zelo pomembno, da si 27. novembra vsi upokojenci vzamemo čas in se odpravimo na volišča. Glasujmo PROTI nameri zdajšnje vlade, da bi dokončno ukinila sicer dobro zasnovan načrt oskrbe starejših in onemoglih.

Čez dobre tri tedne se bomo ponovno odpravili na volišča in 27. novembra glasovali na referendumu o dolgotrajni oskrbi. Zakon je bil sprejet v vladi Janeza Janše 9. decembra 2021, veljati pa bi začel v začetku prihajajočega leta 2023,  a ga je nova vlada premaknila na april 2024. Vmes je vlada Roberta Goloba ukinila tudi sprejet Demografski sklad, s katerim je bilo urejeno financiranje dolgotrajne oskrbe. Upravičeno se lahko bojimo in pričakujemo, da bo posledično ukinila oziroma razveljavila tudi  že sprejeti zakon o dolgotrajni oskrbi.

Kaj pa nam prinaša zakon o dolgotrajni oskrbi?
Predvsem bomo na področju javnega sofinanciranja in razvoju oskrbe onemoglih začeli dohitevati  druge evropske države, ki so zakon o dolgotrajni oskrbi sprejele že leta 1995. (Družina, 13. 12. 2021). Domovi za starejše – DSO-ji bodo dobili nov razvojni zagon (višje plače zaposlenih, predelava več posteljnih sob v enoposteljne, gradnjo domov po manjših občinah po načelu “kjer je potreben vrtec, je potreben tudi dom za starejše”). Oskrba bo v celoti plačana iz nacionalne blagajne za dolgotrajno oskrbo in ne bo več breme družine ali občine.

Z zakonom o dolgotrajni oskrbi se določa enotna vstopna točka (ZZZS), ki oceni upravičenost do dolgotrajne oskrbe. Ta je lahko institucionalna ali pa se izvaja na domu upravičenca.

Trendi kažejo, da bi starejši starost raje preživljali v krogu svojih domačih. Ker pa zaradi prezaposlenosti in neugodnih delovnih časov svojci težko nudijo kakovostno nego in postrežbo oskrbovancu, bodo to poklicno opravljali  družinski oskrbovalci/ke. Oskrba vključuje:

  • pomoč pri dnevnih opravilih, nakupih, pripravi in postrežbi obrokov,
  • zdravstveno nego, ki vključuje tudi spremljanje zdravstvenega stanja ter redno jemanje zdravil,
  • podporo osebam z težavami v  telesnem  ali duševnem zdravju,
  • e-oskrbo.

Predvideni so tudi negovalni domovi. Izvajalci so javni zavodi, samostojni podjetniki in fizične osebe (oskrbovalci) in tudi kmetije z dopolnilno dejavnostjo. Vse to in še več je vlada Roberta Goloba razveljavila z novim zakonom o dolgotrajni oskrbi. Hkrati pa zagotovljena denarna sredstva za dolgotrajno oskrbo (8 milijonov evrov) prenesla na financiranje nevladnih organizacij na Metelkovi.

Upokojenci se tako upravičeno bojimo, da se bo saga z dolgotrajno oskrbo podaljšala za nedoločen čas. Zato je zelo pomembno, da si 27. novembra vsi upokojenci vzamemo čas in se odpravimo na volišča. Glasujmo PROTI nameri zdajšnje vlade, da bi dokončno ukinila sicer dobro zasnovan načrt oskrbe starejših in onemoglih.

Jelka Suhadolnik Vtič  

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...