ZDA v pričakovanju velikega migrantskega (na)vala

Datum:

ZDA so bile v sredo pripravljene na velik (na)val migrantov, ki nameravajo vstopiti v državo po končanju epidemioloških omejitev. Na mejo z Mehiko so oblasti poslale 24 tisoč policistov, tisoč sto uradnikov in tisoč petsto vojakov, ki se bodo pridružili 2.500 vojakom, ki so že tam. Predsednik Biden ni mogel zanikati, da bo zmešnjava. 

                   

Gre za nekaj tisoč oseb, pretežno iz Srednje Amerike, Haitija in Venezuele, ki skušajo vstopiti v ZDA. Migracije so privedle do političnih trenj v državi. Republikanci opozarjajo, da administracija Joea Bidna ne stori ničesar za zajezitev nezakonitih prehodov južne meje. Bivši predsednik Donald Trump je v času zdravstvene krize prepovedal vstope prebežnikom, preden bi bile njihove prošnje rešene, poroča STA.

Toda ukrep bo v noči na petek prenehal veljati, saj ni več pandemije Covida-19. “Vlada ni prepoznala krize na naši meji in šele tik pred zdajci ugotavlja, da bo imela prihajajoča ukinitev ukrepov katastrofalne posledice za varnost naše države,” piše v pismu, ki so ga republikanski senatorji poslali ministru za domovinsko varnost Alejandru Mayorkasu. Oblast je na očitke odgovorila, da je bilo v zadnjih dveh letih in pol iz države odstranjenih preko tri milijone oseb.

Oblasti povečujejo število pripadnikov vojske in policije na meji. (Foto: epa)

Kot so oblasti še napovedale, so zavezane humanim pristopom ravnanja s prebežniki. Poleg tega je Bidnova administracija dejala, da bodo tisti, ki v državo ne bodo vstopali po zakonitih poteh, poslani nazaj. Izjema bodo tisti, ki bi lahko dokazali, da bodo doma izpostavljeni nasilju. Ljubitelji migrantov so pravilo vlade obsodili, rekoč, da predstavlja kršitev zakonodaje ZDA in mednarodnih sporazumov.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaznovali bi totalitarne simbole – bodo najprej začeli pri sebi?

Levica bi spremenila kazenski zakonik in kaznovala uporabo nacifašističnih...

Akademsko društvo Pravnik s kritiko nad odločitvijo DZ o priznanju Palestine

Akademsko društvo Pravnik je ostro kritiziralo nedavno odločitev državnega...