ZDA v pričakovanju velikega migrantskega (na)vala

Datum:

ZDA so bile v sredo pripravljene na velik (na)val migrantov, ki nameravajo vstopiti v državo po končanju epidemioloških omejitev. Na mejo z Mehiko so oblasti poslale 24 tisoč policistov, tisoč sto uradnikov in tisoč petsto vojakov, ki se bodo pridružili 2.500 vojakom, ki so že tam. Predsednik Biden ni mogel zanikati, da bo zmešnjava. 

Gre za nekaj tisoč oseb, pretežno iz Srednje Amerike, Haitija in Venezuele, ki skušajo vstopiti v ZDA. Migracije so privedle do političnih trenj v državi. Republikanci opozarjajo, da administracija Joea Bidna ne stori ničesar za zajezitev nezakonitih prehodov južne meje. Bivši predsednik Donald Trump je v času zdravstvene krize prepovedal vstope prebežnikom, preden bi bile njihove prošnje rešene, poroča STA.

Toda ukrep bo v noči na petek prenehal veljati, saj ni več pandemije Covida-19. “Vlada ni prepoznala krize na naši meji in šele tik pred zdajci ugotavlja, da bo imela prihajajoča ukinitev ukrepov katastrofalne posledice za varnost naše države,” piše v pismu, ki so ga republikanski senatorji poslali ministru za domovinsko varnost Alejandru Mayorkasu. Oblast je na očitke odgovorila, da je bilo v zadnjih dveh letih in pol iz države odstranjenih preko tri milijone oseb.

Oblasti povečujejo število pripadnikov vojske in policije na meji. (Foto: epa)

Kot so oblasti še napovedale, so zavezane humanim pristopom ravnanja s prebežniki. Poleg tega je Bidnova administracija dejala, da bodo tisti, ki v državo ne bodo vstopali po zakonitih poteh, poslani nazaj. Izjema bodo tisti, ki bi lahko dokazali, da bodo doma izpostavljeni nasilju. Ljubitelji migrantov so pravilo vlade obsodili, rekoč, da predstavlja kršitev zakonodaje ZDA in mednarodnih sporazumov.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

V Krško prihajajo kandidati za evropske poslance

Kot na svoji Facebook strani obvešča Mestni odbor SDS...

Zaključena preiskava umora moškega, ki je bil umorjen in najden v gozdu

Gorenjski policisti so v ponedeljek, 8. aprila 2024, kmalu...

Bodo Socialni demokrati zgrmeli v pozabo ali se pomaknili v politično sredino?

Gospodarski minister Matjaž Han je dan pred kongresom Socialnih...

Bodo koalicijski partnerji sprejeli Vesela za komisarja ali premierja?

Te dni se v obeh koalicijskih partnericah "svobode" verjetno...