Zdrava prehrana – več sadja ali zelenjave?

4
Foto: iStock

Poleti je priporočljivo uživati lahko hrano, torej veliko zelenjave in sadja. Pri zelenjavi bodite previdni pri načinu priprave, sadje pa uživajte v zmernih količinah.

Zelenjava kadarkoli v neomejenih količinah
Že res, da je zelenjava zdrava, še sploh, če jo pridelamo na domačem vrtičku. Poletje je čas, ko jo je na voljo ogromno in tudi največji »zelenjavojedci« težko pojedo vse sproti. Pomemben pa je tudi način priprave. Najbolje je, da zelenjavo uživamo v čim bolj naravni in nepredelani obliki, kar pa je potrebno toplotno obdelati pa je to najbolj storiti na pari. S tem ohranimo vse vitamine in minerale ter okus domačega pridelka. Res škoda je, da mnogi pristen okus domačih vrtnin uničijo z namakanjem v vroče olje, »cvrenjem«. Ta zelenjava ni več zdrava, ampak precej škodljiva in težka za naše želodce.

Je sadje res tako zdravo?
Ustavimo se še pri sadju. Breskve, maline, ribez, slive, jabolka, hruške in še bi lahko naštevali. Vse to zelo dobro dene, sploh v času vročih poletnih dni, a z njim nikakor ni za pretiravati. Zagotovo je to najbolj zdrava oblika sladkorja, ki je tudi polna vitaminov in drugih koristnih snovi, a kljub vsemu je sladkor. Potrebujemo ga nekaj, a ne preveč. Veliko je odvisno tudi od količine telesne dejavnosti, a za vse velja, da je sadje najbolje jesti kot samostojen obrok in ga ne mešati z drugimi jedmi. Lahko je okusen zajtrk, dobra malica, a ne kot sladica takoj po obilnem kosilu. Med sadnim in drugim obrokom naj mine vsaj pol ure, še bolje pa več, da v prebavnem traktu ne pride do neprijetnega vrenja. Le to vas naredi utrujene, brezvoljne in še bolj nepripravljene na izzive vročega poletnega dne.

Kljub vsemu pa bolje kos sadja, kadarkoli že, kot pretiravanje s sladicami polnih nezdravega belega sladkorja in drugih, za naše telo, prav nič koristnih sestavin.

Kljub vsem priporočilom je včasih lepo tudi grešiti, količino grehov pa bo vsakdo določil kar sam.

Barbara Pirh