Zdravniška stroka opozarja: slovenska javnost še vedno ne verjame, da je covid-19 lahko nevarna bolezen in da je to lahko smrtna bolezen!

Datum:

Vodja Oddelka intenzivne terapije na Infekcijski kliniki UKC, dr. Matjaž Jereb je povedal, da glede na epidemiološko situacijo v državi, pričakovano raste tudi število bolnikov, ki jih sprejemamo v bolnišnico zaradi covid-19. Število bolnikov na intenzivnem oddelku raste, kar smo strokovnjaki sicer pričakovali, je dejal. Pričakujemo pa da bo, glede na neugodno epidemiološko situacijo v Sloveniji, število raslo tudi v prihodnje. “Covid je bolezen pred katero ni varen nihče. Zdravstveni delavci in zdravniki te bolezni ne podcenjujemo, se pa bojim, da slovenska javnost še vedno ne verjame, da je to lahko nevarna bolezen in da je to lahko smrtna bolezen,” je opozoril Jereb. Treba je omejiti število novih okužb, kar pa lahko naredimo le tako, da se  v tem združimo in upoštevamo ukrepe, ki so namenjene preprečevanju širjenja. 

V nadaljevanju je dr. Matjaž Jereb razložil, da je v ljubljanskem kliničnem centru pripravljenih 16 intenzivnih postelj, razmišljajo pa, da se bodo prestrukturirali v “covid bolnišnico”, dela za to že potekajo. Covid bolnišnica bi bila namenjena tako za intenzivne kot tudi za navadne bolnike. Selitev v Šiško se še ni začela, to je rezervna lokacija o kateri razmišljamo, je povedal Jereb. Ključen problem je seveda pomanjkanje kadra, kar je bil problem že pred epidemijo, zdaj se je le demaskiral, je nadaljeval. “Tu bodo težave, tudi če opremimo postelje, nimamo dovolj primerno usposobljenega osebja. Na eno intenzivno posteljo bi moralo priti pet medicinskih sester, vendar pa tega idealnega standarda nikoli nismo dosegli.” Na vprašanje, zakaj nimamo posebne bolnišnice izključno za bolnike s covidom-19, je Jereb odgovoril, da so sicer razmišljali tudi v to smer. Vendar pa se pri bolnikih s covidom-19 pojavljajo tudi drugi zapleti, ki potrebujejo drugačno obravnavo. Na distancirani lokaciji seveda ne bomo mogli imeti vseh strokovnjakov, kar predstavlja težavo. Po drugi strani pa se tu na Intenzivnem oddelku zdravijo bolniki, ki nimajo covida-19 in tudi zaradi njih ne bi mogli osebja kar odpeljati nekam drugam. Nekako je treba najti ravnotežje, da bodo vsi bolniki deležni potrebne oskrbe, je sklenil Jereb.

Na vprašanje, kako hitro se stanje pri bolnikih poslabša, je vodja oddelka odgovoril, da se načeloma poslabša šesti ali sedmi dan. Vendar pa se lahko zelo hitro poslabša. Tako je zadnji bolnik, ki ga imajo trenutno na Intenzivnem oddelku prišel urgentno, ker se mu je doma stanje nevarno poslabšalo. Malo za tem ga je bilo že treba intubirati. Treba je poudariti, da so tudi mlajši potencialno ogroženi, je pripomnil Jereb. Povprečna starost bolnikov na intenzivnem oddelku je 57 let, torej je starost nižja kot v prvem valu, trije bolniki pa nimajo nobene sočasne kronične bolezni, je nanizal nekaj podatkov. “Covid je bolezen pred katero ni varen nihče. Zdravstveni delavci in zdravniki te bolezni ne podcenjujemo, se pa bojim, da slovenska javnost še vedno ne verjame, da je to lahko nevarna bolezen in da je to lahko smrtna bolezen.

Vodja intenzivnega oddelka, dr. Matjaž Jereb(Foto: Youtube)

Za omejitev širjenja bolezni se je treba držati ukrepov
Glede vprašanja o premeščanju osebja, je razložil, da se določen kader sicer lahko razporedi, saj del osebja ima izkušnje z delom na intenzivnem oddelku, s kritično bolnimi. Vseh pa se seveda ne da, saj gre za specifična znanja, ki se jih pridobi z izobrazbo, pa tudi z delovnimi izkušnjami.  Možni so zapleti, ki jih je treba prepoznati in primerno ukrepati. Tudi zato je bila sprejeta odločitev, da se breme covida razporedi po celotni državi, da so vsi bolniki deležni primerne oskrbe. Upamo pa, da bomo ob ponavljanju tega, da se držimo ukrepov in  da postopamo pravilno, uspeli omejiti nadaljnjo širjenje in obvladali bolezen, je dejal Jereb.

Bojim se, da bo slabše
Novinar je Jereba tudi vprašal, kako doseči, da se nam ne pripeti situacija podobna prvemu valu, ko je bilo okuženih tudi precej zdravstvenih delavcev, kar zaradi pomanjkanja kadra pomeni sistemsko težavo. Tega si seveda ne moremo privoščiti, je opomnil novinar. Matjaž Jereb je na to odgovoril, da “v kolikor bi se vsi v tej državi striktno držali ukrepov o katerih govorimo in jih ponavljamo iz dneva v dan, iz meseca v mesec – tudi v tem vmesnem obdobju, ko nismo imeli težav – do te situacije ne bi prišlo. V kolikor podcenjujemo problem, se ukrepov ne držimo, bolezen širimo. S to situacijo se danes srečujemo v Sloveniji.” Če bi se ukrepov držali, bi bil odgovor na to vprašanje precej bolj enostaven, tako pa odgovora niti nima, je izrazil svojo skrb Jereb. Opozoril je tudi, da bomo po vsej verjetnosti presegli  število bolnikov, ki se trenutno zdravijo zaradi koronavirusa. “Bojim se, da bo slabše,” je za konec še ocenil Matjaž Jereb.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...