Ameriški sekretar Pompeo poziva Vatikan, naj ne podaljša sporazuma s Kitajsko: ta velja od leta 2018 in dopušča partijsko vmešavanje v imenovanje lokalnih škofov

Datum:

Aktualni ameriški sekretar za zunanje zadeve Mike Pompeo je tokrat pozval Vatikan, da naj ne podaljša sporazuma s Kitajsko. Pompeo za 29. september sicer načrtuje obisk v Vatikanu, pred njim pa skuša vplivati na odločitev Apostolskega sedeža. Vatikan je namreč leta 2018 sklenil sporazum s Kitajsko, ki se nanaša na tamkajšnje imenovanje škofov. Veljavnost sporazuma bo potekla oktobra letos. 

                   

Ameriški sekretar za zunanje zadeve Mike Pompeo, je Vatikan pred svojim obiskom, ki je predviden za 29. september pozval, naj ne podaljša svojega dogovora s Pekingom, ki se nanaša na imenovanje kitajskih škofov. Gre za dokument, ki je bil podpisan 22. septembra, leta 2018, v Pekingu. Gre za začasen sporazum, ki je bil sklenjen med Apostolskim sedežem in Ljudsko republiko Kitajsko. Vsebina dokumenta je tajna. Znano je samo to, da pri izbiri škofov sodelujejo kitajske oblasti, vendar pa je končna odločitev glede tega kdo bo izbran za škofa, v papeževih rokah. Sporazum je privedel celo do tega, da je Petrov naslednik priznal tudi škofe, ki so bili poprej imenovani brez papeževega soglasja. Zahvaljujoč se temu sporazumu so prvič po 60 letih vsi kitajski škofje v edinosti s Svetim sedežem. Obenem so kitajske oblasti od sprejetja sporazuma priznale pet škofov, ki jih je v preteklih letih imenoval papež brez soglasja komunistične partije, poroča pch24.

Avgusta pa sta bila v duhu sporazuma posvečena prva dva škofa. Vendar pa komunistične oblasti še naprej preganjajo tako skupnosti, kot tudi posameznike, ki se ne želijo podrediti tamkajšnji politiki. Pompeo je ob tem objavil več spletnih sporočil, v katerih lahko med drugim preberemo, da je Vatikan sklenil sporazum s komunistično Kitajsko v upanju, da bi pomagal tamkaj živečim katoličanom. Vendar pa se je odnos kitajske komunistične partije v odnosu do tamkajšnjih vernikov le še poslabšal.

Sveti sedež mora stati ob strani katolikom
Z obnovo sporazuma, bi Vatikan po prepričanju Pompea, ogrozil svoj status moralne avtoritete. Podobno razmišljanje je izrazil tudi v članku v “First Things”. V njem je zapisal, da če bo Kitajska Komunistična partija uspela podrediti katoliško Cerkev in druge verske skupnosti, potem se bodo okrepili režimi, ki prezirajo človekove pravice, “pogumni verniki” pa se bodo še težje zoperstavljali tiraniji. V še enem sporočilu na Twitterju pa je ameriški državni sekretar poudaril, da ameriško zunanje ministrstvo javno govori o verski svobodi na Kitajskem, zato namerava s tem nadaljevati ter tako podpirati kitajske katoličane. Pompeo še prosil Vatikan, da bi se mu ob tem pridružil. Poleg tega je še pristavil, da bi moral Sveti sedež stati ob strani katolikom in prebivalcem Hong Konga, kjer oblasti izvajajo aretacije katoličanov, ki se borijo za svobodo.

Ameriški sekretar za zunanje zadeve Mike Pompeo. (Foto: epa)

Na Kitajskem se nadaljuje agresivno preganjanje tamkajšnje krščanske skupnosti. V zadnjem času so namreč oblasti s cerkvenih objektov odstranile več križev, tistim, ki so stvar želeli posneti, pa so pobrali mobilne telefone. Kitajski duhovniki se bojijo protestirati, saj bi partija lahko porušila cerkve. Delovanje, uperjeno proti lokalnim kristjanom, se je okrepilo potem, ko so oblasti razglasile zmago nad epidemijo koronavirusa. Upokojeni hongkonški kardinal je pred časom povedal, da dogovor med Kitajsko in Vatikanom, podpisan leta 2018, predstavlja pogubo za katoliško cerkev na Kitajskem. Papež Frančišek po njegovem ne razume komunistov. Dogovor se sicer nanaša na to, da se lahko posvetna oblast vmešava v imenovanje kitajskih škofov. “Ne zaveda se, kakšni preganjalci postanejo, ko pridejo na oblast, kakor je to uspelo komunistom na Kitajskem.”

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...