Združeni narodi od kubanskega režima zahtevajo odgovore glede izginotja aktivista Ferrerja, aretiranega 1. oktobra!

Datum:

Vodja največje kubanske prodemokratske disidentske organizacije José Daniel Ferrer je pogrešan že vse od svoje aretacije 1. oktobra, režim pa o njem ni sporočil nobenih informacij že od 4. oktobra. V času aretacije je bil Ferrer sicer močno poškodovan in sicer zaradi pretepanja s strani agentov, ki ga je bil deležen ob predhodni aretaciji, vse od izpustitve iz zapora pred osmimi leti je bil namreč aretiran vsakomesečno. Zdaj od komunističnega režima zahtevajo odgovore tudi ZN, na dogajanje pa se je odzval tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo, ki je napovedal stopnjevanje sankcij proti režimu.

Vodja največje prodemokratske disidentske organizacije na Kubi Patriotska zveza Kube (UNPACU) José Daniel Ferrer je pogrešan že vse od 1. oktobra, ko je bol aretiran na svojem domu v mestu Santiago de Cuba na vzhodu države. Kot je povedal svoji ženi Nelvi Izmaray Ortega, naj bi ga režim skušal utišati in zadržati v zaporu z lažnimi obtožbami, v kolikor bi ta nadaljeval z zahtevami, da režim začne spoštovati človekove pravice.

Prejšnji konec tedna so se Ortega in trije Ferrerjevi otroci podali na ulice Santiaga, kjer so od kubanske vlade zahtevali informacije o njegovem statusu. Njegovo zdravstveno stanje je po poročanju Breitbart vzbujalo skrb, saj je bil pred zadnjo aretacijo zdravljen zaradi razjed, okuženega zoba in zlomov kosti, kar je bil rezultat brutalnega pretepanja s strani kubanskih agentov v eni izmed predhodnih aretacij.

Združeni narodi od kubanskega komunističnega režima zahtevajo informacije
Združeni narodi so zdaj v pismu od kubanskega komunističnega režima zahtevali, da razkrijejo informacije o tem, kje se nahaja Ferrer. Iz pisma, ki ga je podpisal predstavnik urada visokega komisarja za človekove pravice OHCHR, vlada ni od 4. oktobra predložila nikakršnega dokaza o tem, da je Ferrer še živ, prav tako je njegovo ime izginilo iz dokumentacije zapora, kjer je bil pridržan v dveh tednih po aretaciji. OHCHR je s tem zahtevala urgentno ukrepanje države, od katere pričakuje, da Ferrerjevo družino nemudoma obvesti o tem, kje se nahaja in o njegovem zdravstvenem stanju, če pa tega ne more, da naj poda ustrezne razloge za to. Ob tem velja poudariti še, da je bila Kuba med leti 2017 in 2019 članica Sveta za človekove pravice ZN.

Ferrer je bil aretiran vsak mesec, na dogajanje se je odzval tudi Pompeo
Ferrer je bil sicer aretiran leta 2003, ko je bil obsojen na 25-letno zaporno kazen v okviru Črne pomladi, kot imenujejo takratno represivno akcijo režima, nato pa je bil po sedmih letih izpuščen iz zapora. V zadnjih osmih letih je bil nato brez obtožb aretiran vsak mesec, skupno vsaj stokrat. Na dogajanje se je 18. oktobra odzval tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo: “Združene države ne bodo dovolile, da bodo takšne zlorabe Kubancev neopažene. Nadaljevali bomo s stopnjevanjem sankcij in omejitvami trgovanja, da bi kubanskemu režimu omejili dostop do dobrin, saj ta uporablja svoj dohodek za izvajanje represije nad lastnimi državljani in pomoč drugim režimom s sramotnim odnosom do človekovih pravic, vključno z režimom Nicolasa Madura v Venezueli.”

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Jenull nevarno situacijo z migranti izkoristil za norčevanje iz mladih deklet

Čeprav je celo policija potrdila novico o tem, da...

Humanitarec, ki je kolesaril proti Janševi vladi, danes vidno razočaran …

Da je vedno več tistih, ki so razočarani nad...

Ko se zakulisna politična moč seli iz Murgel na ljubljanski Magistrat in …

Sobotni maratonski kongres Socialnih demokratov (beri nekdanjih komunistov) v...