Združenje ob lipi sprave: Raba totalitarnih simbolov poziva k nasilju nad nedolžnimi!

Datum:

Predsednik Društva Združeni ob Lipi sprave Janez Juhant je na današnji novinarski konferenci izrazil protest “zoper nespoštovanje prepovedi javne rabe totalitarnih simbolov v naši državi”. Raba teh simbolov po njegovih besedah poziva k nasilju nad nedolžnimi, “kar pa je v nasprotju s potjo sprave in z demokratičnimi prizadevanji v družbi”.

                   

Juhant je spomnil na izjavo Evropskega parlamenta iz aprila 2009, ki prepoveduje rabo totalitarnih simbolov. Čeprav se je državni zbor z izjavo le seznanil in je ni sprejel, jo Slovenija kot država članica EU mora spoštovati, je opozoril. Dejal je, da izjava tudi slovenski državi narekuje prizadevanje za resnico in pravičnost ter spoštovanje vseh žrtev revolucionarnega in vojnega nasilja.

Skorajšnji dan upora proti okupatorju po Juhantovih besedah vsako leto znova aktualizira problematiko rabe totalitarnih simbolov. Poudaril je, da se z rabo teh simbolov napada demokratične vrednote in tepta temeljne človekove pravice. Dodal je, da gre za problematiko, ki bi morala v večji meri naleteti na kritičen odziv tudi v volilni kampanji.

Teolog in filozof Janez Juhant (Foto: STA)

Dan upora proti okupatorju je lažnivi praznik
Tajnik društva Stane Okoliš je opozoril na dolžnost državnih organov, da razkrijejo lokacije grobov, v katerih so posmrtni ostanki žrtev totalitarnega nasilja med in po drugi svetovni vojni. Spomnil je, da je bil velik del žrtev celo pravno rehabilitiran, kot so npr. obsojeni na Nagodetovem procesu. Poudaril je pravico svojcev, da vedo, kje so pokopani njihovi bližnji.

Član društva Vitomir Gros je dejal, da je dan upora proti okupatorju “lažnivi praznik, ki žal vztraja na slovenskem nacionalnem koledarju”. Po njegovih besedah 27. april potvarja zgodovinsko resnico in je neskladen z demokratičnimi standardi, “do sprave pa je mogoče priti le po poti resnice in odpuščanja”. Gros pa je bil kritičen tudi do razlage, da je Osvobodila fronta eden od temeljev samostojne slovenske države. Takšno razlago je označil za “neumnost”, še poroča STA.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...