Že v prvem tednu pouka potrdili okužbe v več vrtcih, šolah in dveh gimnazijah

Datum:

V občini Braslovče je župan Tomaž Žohar odredil zaprtje vrtca Trnava in podružnične osnovne šole, 23 zaposlenim so odredili karanteno oziroma izolacijo. Občina je sklicala štab civilne zaščite, ki bo spremljal epidemiološko sliko in skupaj s pristojnimi službami izvajal potrebne ukrepe. Poleg tega so karanteno odredili tudi nekaterim razredom in uslužbencem različnih osnovnih šol ter vrtcev po Sloveniji. 

                   

V Slivnici je na prvi šolski dan pospremil v šolo svojega otroka starš, ki je sicer čakal na rezultate testiranja na covid-19. Večer je poročal, da je še isti dan izkazalo, da je bil test pozitiven. O dogodku so obvestili vse starše, kljub nasprotnim navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Razen otroka obolelega starša, so naslednji dan vsi otroci prišli v šolo, poročajo. Podoben primer so imeli tudi v osnovni šoli v Spodnji Polskavi. Prav tako je bil v karanteno napoten en razred iz osnovne šole v Sevnici in en razred iz ljubljanske osnovne šole. Pouk za te razrede bo v času karantene potekal na daljavo.

V sredo so okužbo s koronavirusom potrdili tudi pri strokovni delavki enega izmed celjskih vrtcev. Posledično je v karanteni 12 otrok in še 5 strokovnih delavk, ki so bile v stiku z okuženo sodelavko. V raškem vrtcu je bil na koronavirus pozitiven eden od zaposlenih, ki pa sicer ni bil v stiku z okuženimi. Tam sta sedaj, poleg nekaj zaposlenih, v karanteni tudi vzgojiteljica in pomočnica ravnatelja.

V sredo so prvi pozitiven primer odkrili tudi v mariborski gimnaziji, kjer je sedaj poleg okuženega dijaka v karanteni tudi njegov razred. Kot poroča STA, pa je v karanteni tudi oddelek kranjske gimnazije, tam so namreč prav tako potrdili okužbo.

Že prvi teden pouka se je torej izkazalo, da upoštevanje protikoronskih ukrepov resnično ni odveč. Ker se učenci in dijaki držijo svojih razredov, je sum na razširjeno okužbo možno omejiti ter tako odrediti karanteno le dotičnemu razredu in ne zapirati celotne šole ali vrtca. Neodgovorno in nerazumno je, da v šole hodijo starši, ki čakajo na rezultate testa na covid-19. Pomembno je tudi, da starši svojim otrokom razložijo kako pomembno je spoštovati ukrepe in navodila za preprečevanje širjenja virusa.

Sara Beroncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...