Zeleni viri energije v Teksasu v času izrednih razmer zaradi mraza “zmrznili”!

Datum:

V Teksasu vlada izredno stanje, saj nikakor niso pričakovali tako hudega mraza, ki ga je povzročila polarna fronta. Izredno stanje je pod vprašaj postavilo vse zagovornike tako imenovane “zelene energije”, saj je le-ta popolnoma odpovedala v času izrednih razmer. V Teksasu brez električne energije ostaja skoraj pol milijona prebivalcev, saj so bile oblasti prislne izklopiti elekrično omrežje zaradi prevelikih obremenitev. Stanje pa se počasi a vztrajno le vrača v normalo, a bodo morale oblasti v prihodnosti morale razmisliti o alternativah, za zagotavljanje električne energije.

Zvezna država Teksas je zelo znana po investicijah v vetrnice in tako imenovane sončne elektrarne. Pred 20 leti so pričeli z množičnim zapiranjem termoelektrarn, pri čemer se niso želeli lotiti izboljšanja prenove izkoristka tako imenovane fosilne energije. Vzporedno so na nacionalni ravno pristaši “zelene energije” spodbujali gradnjo električnih črpalk, za črpanje zemeljskega plina, s čimer so se hoteli izogniti “umazani energiji”.

Kot se je izkazalo, pa omenjena strategija ni bila ravno najboljša. Z napajanjem črpalk z električno energijo, ki se proizvaja na račun sončnih celic in vetrnic pa je sistem podvržen večji ranljivosti. Zagovorniki globalnega segrevanja so prepričani, da bo toplotno segrevanje prineslo konstantno višje temperature, posledično pa bi tako vetrnice in sončne celice proizvajale neomejeno količino energije. Na jugu Teksasa so pričakovali konstantno visoke temperature, ki bi omogočilo tem virom energije konstantno delovanje.

Letošnje leto pa je postreglo z nekaterimi presenečenji, ki pa jih zagovorniki globalnega segrevanja absolutno niso pričakovali. Teksas je doletela huda zima in nizke temperature, ki so najnižje v zadnjih sto letih. Posledično so postali vsi produkti tako imenovane zelene energije popolnoma neuporabni. Vetrnice so praktično neuporabne pri negativnih temperaturah, saj morajo biti zaustavljene, zaradi možnih poškodb zaradi mrazu. V primeru mraza pa prav tako postanejo neuporabne solarne celice, saj le-te zakrije led in niso zmožne proizvajati električne energije s pomočjo sončnih žarkov, poroča Market Ticker.

Foto: epa

Teksaško električno omrežje se je znašlo pod veliko obremenitvijo. Ker v običajno “vroči” državi vsekakor niso pripravljeni na zimske razmere, se je večina prebivalcev odločila, da se bo grela s pomočjo klimatskih naprav, medtem ko so v določenih delih države izmerili celo -18 stopinj Celzija. Zagon klimatskih naprav pa je povzročil preveliko obremenitev električnega omrežja in so jo bile oblasti prisiljene izklopiti, saj bi lahko prišlo do poškodb na “zelenih proizvajalcih”. Teksasu so tako ostale rešitev le nuklearke, ki pa ob načrtovani proizvodnji v normalnih času, niso sposobne zagotoviti zadostne količine energije. Za povečan obseg obstoječe proizvodnje je potrebno nuklearko zaustaviti in počakati, da jedro doseže določeno stopnjo reaktivnosti, saj lahko v nasprotnem primeru pride do pojava “zastrupitve s ksenonom”.

Strokovnjaki so že v preteklosti opozarjali na nezanesljivost zelene energije
Številni strokovnjaki so v preteklosti že opozarjali, da tako imenovana zelena energija le ni tako zanesljiva, kot trdijo njeni zagovorniki. Ravno tako je vprašljiva tudi sama “zelenost”. V Teksasu je brez električne energije še vedno ostaja skoraj pol milijona prebivalcev, prav tako pa je motena oskrba s pitno vodo. Elektrika se počasi vrača v gospodinjstva, medtem pa so oblasti sedem milijonom prebivalcem zvezne države naročile, da vodo pred uporabo prekuhajo. Mraz je poškodoval zmogljivosti za proizvodnjo električne energije in drugo infrastrukturo, guverner Teksasa Greg Abbott pa je v javnosti poleg poznavalcev tudi sam dejal, da so zato v veliki meri krivi “zeleni viri”.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...