Zelenski: Ruske oblasti družbo že pripravljajo na uporabo jedrskega orožja

Datum:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek dejal, da je Rusija začela pripravljati svoje ljudi na morebitno uporabo jedrskega orožja proti Ukrajini. 

                   

Dejstvo, da so Rusi začeli s pripravami, je dodal predsednik Volodimir Zelenski, pomeni resno nevarnost. Po prepričanju Zelenskega tega še niso pripravljeni narediti, vendar so o zadevi že začeli govoriti, pri čemer še ne vedo, ali ga bodo uporabili. Prepričan je, da je nevarno o tem sploh govoriti. Zavrnil je trditve, da je pred dnevi pozval k preventivnim jedrskim napadom na Rusijo. Pojasnil je, da je bila njegova izjava napačno prevedena, in sicer tako, kot da podpira takšno dejanje, poroča The Hill.

Zelenski je v nedavnem nagovoru avstralskemu inštitutu Lowy pozval k “preventivnim udarcem, preventivnemu delovanju”. Dodal je, da je čakati, da najprej pride do jedrskega napada, nespametna poteza. Je pa za BBC pojasnil, da so kot preventivni ukrepi mišljene nenasilne poteze, kot so dodatne sankcije proti Rusiji. Prepričan je, da se je treba posluževati preventivnih “udarcev”, ne pa “napadov”. Po izjavi ukrajinskega predsednika so predstavniki ruskih oblasti obsodili poziv Zelenskega k nasilju.

Tiskovni predsatvnik Kremlja Dimitrij Peskov (Foto: družbena omrežja)

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je celo dejal, da je šlo za poziv k začetku nove svetovne vojne. Zelenski pa je odvrnil, da gre za primer ruskih poskusov reinterpretacije njegovih besed. Še enkrat je pozval zahodne zaveznike Ukrajine, naj uvedejo strožje sankcije za odvračanje Rusije. Prepričan je, da svet lahko zaustavi dejanja ruskih okupatorjev. Svet lahko s paketi sankcij naredi vse, da ruske sile zapustijo jedrsko elektrarno v Zaporožju. Pogosto obstreljevanje območja je privedlo do zaskrbljenosti mednarodne skupnosti, saj bi utegnilo priti do katastrofe.

Zelenski: Putinova usoda me ne skrbi
Predsednik je še prepričan, da bi bila pot vrnitve po morebitni uporabi jedrskega orožja dokončno zaprta. Zadeva bi trajno zgodovinsko zaznamovala tako Rusijo kot tudi njene politične osebnosti. Ukrajinskega državnika pa ne skrbi usoda Vladimirja Putina v primeru ukrajinske zmage. Dodal je še, da se Putin boji svojih lastnih ljudi, saj so ga le oni zmožni zamenjati. Naj mu vzamejo moč in jo dajo nekomu drugemu.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Magija gorskih jezer: Nagrada za trud in vztrajnost

Pot do gorskih jezer zahteva nekoliko več napora in...

Slovenski državljan nadlegoval deklico in grozil njenim prijateljem

V soboto popoldne je ob jezeru pri Borovljah, nedaleč...

36-letnik je med policijskim pridržanjem izgubil zavest in v bolnišnici umrl

V soboto ponoči so zaradi kršenja javnega reda in...

Levičarska politika zaposlovanja razkrila številne slabosti varovanja Trumpa

Spodletel poskus atentata na kandidata za predsednika ZDA Donalda...