Zelenski zaveznikom: Od vašega orožja je odvisno naše življenje!

Datum:

Predsednik Zelenski, je danes zaveznike pozval, da naj hitreje dobavljajo orožje. Od tega so namreč odvisna življenja Ukrajincev. V ospredju je vprašanje dobave bojnih tankov. Prisotne je nagovoril ob začetku varnostne konference v Münchnu. Od hitrosti dobave orožja je odvisna prihodnost celotnega kontinenta. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je preko video povezave, na varnostni konferenci v Münchnu pozval k dobavi orožja, da bi premagali “ruskega Goljata”. Prepričan je, da se Vladimirju Putinu ne sme dati možnosti. Putin si namreč skuša kupiti čas za agresijo. Posledično bi utegnil uničiti še veliko človeških življenj. Zelenski: “Zato potrebujemo hitrost. Hitrost naših dogovorov, hitrost naše dobave (…) hitrost odločitev za omejitev ruskega potenciala. Ni alternative hitrosti, ker je od hitrosti odvisno naše življenje,” poroča STA.

Zamude pri dobavi orožja vedno škodujejo Ukrajini. K boljši obrambi pa bi pripomogli novi, sodobni tanki. Mir v Ukrajini je ključen za mir v Evropi, na Zahodu. Prepričan je, da druge alternative kot ukrajinske zmage ni, in da ni alternative Ukrajini v EU in Natu. na 59. varnostni konferenci sicer pričakujejo voditelje iz več kot 40 držav ter predstavnike mednarodnih organizacij, Ukrajina pa je ena od osrednjih tem. Na dogodku nameravajo spregovoriti tudi o zaostrovanju napetosti med Kitajsko in ZDA.

Ukrajina za zmago v vojni nujno potrebuje tudi tanke. Na fotografiji je Leopard 2 (foto: KMW)

Na dogodku je tudi predsednica Nataša Pirc Musar: “Odločen nagovor Zelenskega ob začetku münchenske varnostne konference. Ukrajina je dokazala, da lahko uspe in da ni alternative njihovi zmagi. Sporočilo Slovenije je jasno – ostati moramo enotni pri zaščiti mednarodnega pravnega reda in evropskih vrednot. Napadeni Ukrajini moramo pomagati še naprej.” Dobavo orožja Ukrajini je podprl tudi nemški kancler Olaf Scholz in kritiziral ruski imperializem.

K dobavi tankov je pozval tudi Stoltenberg
Sicer ne pričakuje hitrega konca vojne. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je mednarodno skupnost pozval k okrepitvi podpore Ukrajini, da bi lahko izvedla protiofenzivo in Rusijo primorala h končanju vojne pod pogoji Kijeva. Evropske države je tudi pozval k okrepitvi vlaganja v obrambo. Na konferenci je nastopil tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je evropske države pozval k nadaljnjim zavezam glede dobave bojnih tankov in oklepnikov, zlasti Švedsko, Dansko in Španijo, ki odlašajo.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi ne velja kopalni red?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...