Zgodilo se je točno pred 30 leti: Mihail Gorbačov odstopi, Sovjetska zveza uradno razpade

Datum:

25. decembra 1991 je odstopil zadnji predsednik Sovjetske zveze Mihail Gorbačov in je s tem Sovjetska zveza pred 30 leti tudi uradno razpadla. Tisti, ki so se na današnji dan pred 30 leti sprehajali po zasneženem Rdečem trgu, so bili takrat priča enemu največjih zgodovinskih trenutkov 20. stoletja, ko je bila dokončno umaknjena rdeča zastava ZSSR in jo je zamenjala trobojnica Ruske federacije. Gorbačov je v svojih spominih zapisal, da si želi, da bi preprečil razpad ZSSR in bi poskusil reformirati državo na drugačen način.

Mimoidoči, ki so se sprehajali po zasneženem Rdečem trgu 25. decembra 1991, so takrat doživeli presenečenje, saj so bili priča enemu najpomembnejših trenutkov v 20. stoletju, ko so sovjetsko rdečo zastavo nad Kremljem podrli in jo nadomestili s trobojnico Ruske federacije. Le nekaj minut pred tem je sovjetski predsednik Mihail Gorbačov v televizijskem nagovoru narodu v živo napovedal svoj odstop, s čimer je sklenil 74 let sovjetske zgodovine.

Večina ljudi ni predvidela, da bi takrat dejansko prišlo do razpada Sovjetske zveze – ene izmed dveh najmočnejših svetovnih velesil. Takšni dogodki so v zgodovini zelo redki in to je bil znak, da če nekaj ne more trajati večno, se bo ustavilo. Sovjetsko gospodarstvo ni moglo ustvariti rasti produktivnosti. Gorbačov se je moral zadolžiti, da bi zagotovil stabilen življenjski standard. Sovjetska zveza se ni mogla reformirati, saj je bil sistem tog. Sčasoma so trgi ugotovili, da Sovjetska zveza ne more servisirati svojega dolga, pravi Bloomberg.

Rdečo zastavo Sovjetske zveze je zamenjala trobojnica Ruske federacije. (Foto: Facebook)

8. decembra 1991 predsedniki Rusije, Belorusije in Ukrajine, Boris JelcinStanislav Šuškevič in Leonid Kravčuk, v beloruskem naravnem rezervatu Beloveška pušča podpisali namero o ustanovitvi Skupnosti neodvisnih držav, piše RTV. Dogovor o ukinitvi ZSSR-ja je že dva tedna pozneje, 21. decembra, v kazahstanskem glavnem mestu Alma Ata podpisalo 11 od 15 članic nekoč unitarne Sovjetske zveze. Od takrat dalje je Ruska federacija pravna naslednica nekdanje skupne države, imenovane sovjetski imperij, nase je prevzela tudi celoten jedrski arzenal.

Gorbačov si želi, da bi preprečil razpad Sovjetske zveze
Zdaj 90-letni Gorbačov, ki je pred 30 leti ostal brez države, je v svojih spominih grenko obžaloval, da ni preprečil razpada ZSSR, dogodka, ki je porušil svetovno ravnovesje moči in posejal seme nenehnih nesporazumov med Rusijo in sosednjo Ukrajino. “Še vedno obžalujem, da nisem uspel spraviti ladje pod svoje poveljstvo v mirne vode, da mi ni uspelo dokončati reforme države,” je zapisal Gorbačov.

Zadnji predsednik Sovjetske zveze Mihail Gorbačov (Foto: Facebook)

Sedanji ruski predsednik Vladimir Putin se je na ta račun naučil veliko lekcij. V prvi vrsti je ruska makroekonomska politika veliko bolj konservativna, inflacija je pod nadzorom, obstajajo velike rezerve, imajo uravnotežen proračun in nimajo zunanjega dolga. Drugič, ob vsej prevladi države in v ta namen sprejetih cenovnih predpisov je Rusija še vedno tržno gospodarstvo in je veliko bolj učinkovita in odporna od nekdanje Sovjetske zveze.

Ruski predsednik Vladimir Putin (foto: EPA)

Nekateri ocenjujejo, da so 30 let pozneje odnosi med Vzhodom in Zahodom na najnižji točki po koncu hladne vojne. ZDA obtožujejo Rusijo, da načrtuje vojaški poseg v Ukrajini, ki želi postati članica severnoatlantske vojaške zveze Nato. Putin, ki je po Jelcinu na oblasti dobri dve desetletji, pa Nato poziva, naj zavrne možnost širjenja proti Vzhodu.

Nato kot ideja novega Zahodnega imperija
Gorbačov je za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti povedal, da je na Zahodu, še posebej pa v ZDA, po razpadu Sovjetske zveze zavladalo “zmagoslavno vzdušje”. “Postali so arogantni in samozavestni. Razglasili so zmago v hladni vojni,” je še povedal nekdanji predsednik. Poudaril je, da sta Moskva in Washington skupaj ustavila konfrontacijo in jedrsko tekmo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Ampak ne, ‘zmagovalci’ so se odločili zgraditi nov imperij. Iz tega izhaja ideja širjenja Nata,” je povedal in ob tem pozdravil varnostne pogovore med Moskvo in Washingtonom, predvidene za januar. “Upam, da bodo prinesli rezultate,” je dejal.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...