Primer Ekvador: Kje vse na svetu bodo še uvedli obvezno cepljenje za otroke?

Datum:

Ker pandemija koronavirusa ne prizanaša nobeni starostni skupini, so se oblasti v Ekvadorju včeraj odločile, da bo postalo cepljenje proti kitajskemu koronavirusu odslej obvezno za vse državljane, ki so starejši od pet let. S tem je ta latinskoameriška država postala prva država na svetu, kjer bo cepljenje proti novemu koronavirusu postalo obvezno tudi za otroke. Čeprav je bilo v tej državi, ki šteje dobrih 18 milijonov ljudi, doslej z enim odmerkom cepljenih 77,2 odstotka populacije, v celoti pa že 68,8 odstotka prebivalstva (kar v absolutnih številkah znaša 12,41 milijona prebivalcev), pri čemer jih je več kot 900.000 prejelo tudi poživitveni (tretji) odmerek cepiva proti covidu-19. pa se je aktualna ekvadorska vlada pod vodstvom letos izvoljenega predsednika Guillerma Lassa odločila, da je potrebno kampanjo cepljenja še bolj pospešiti, pri čemer so na državnem ministrstvu za zdravje to odločitev utemeljevali neposredno na ekvadorski ustavi, v kateri je tudi eksplicitno zapisano, da mora država vsem svojim državljanom zagotoviti pravico do zdravja.

Preventiva pogosto boljša od kurative
Doslej je za koronavirusom v tej špansko govoreči državi, ki leži na severnem delu Južne Amerike ob obali Tihega oceana, zbolelo že več kot 538 tisoč ljudi, pri čemer je bolezen zahtevala tudi 33.624 smrtnih žrtev in čeprav so imele številne latinskoameriške države doslej višji delež obolelih in umrlih zaradi covida-19, so se ekvadorske oblasti očitno odločile, da je preventiva vselej boljša od kurative.

Ekvador.

Tako bodo morali sedaj v ekvadorskih zdravstvenih institucijah rokav zavihati tudi otroci, starejši od pet let, in tako bodo edini, ki se bodo lahko še izognili cepljenju samo ljudje s posebnimi zdravstvenimi težavami za katere cepljenje ni priporočljivo ter seveda otroci mlajši od petih let. Čeprav gre na prvi pogled za morda nekoliko kontroverzen ukrep, se je potrebno zavedati, da je ekvadorsko prebivalstvo v povprečju bistveno mlajše kot v Evropi (tako znaša povprečna starost v državi 27,9 leta), zaradi česar predstavljajo otroci tudi bistveno večji delež celotne populacije v primerjavi s Slovenijo, pa tudi drugimi evropskimi državami. V državi je prebivalcev trenutno sicer na voljo pet različnih vrst cepiv za zaščito pred kitajskim koronavirusom, in sicer ameriško-nemško cepivo Comirnaty podjetij Pfizer/BioNTech, britansko cepivo Vaxzevria podjetij Oxford/Astrazeneca, rusko cepivo Sputnik V iz inštituta Gamaleja, kitajsko cepivo Ad5-nCOV podjetja CanSino in prav tako kitajsko cepivo CoronaVac podjetja Sinovac.

Bo obvezno cepljenje otrok zaradi razsajajočega omikrona kmalu uvedeno tudi drugje?
Čeprav je večina držav po svetu že začela s cepljenjem otrok proti covidu-19 (države EU so z njim pričele po 25. novembru, ko je bilo s strani Evropske agencije za zdravila izdano dovoljenje za pričetek cepljenja otrok do petega leta starosti), pa ni doslej še nobena država določila obveznega cepljenja tudi za otroško populacijo. Čeprav so obvezno cepljenje že nekaj časa nazaj uvedli v Tadžikistanu, Turkmenistanu, Indoneziji, Mikroneziji in na Novi Kaledoniji, pa je v vseh omenjenih državah to predpisano zgolj za odrasle. Vendar pa se utegne to s širitvijo nove, izjemno nalezljive različice virusa, imenovane omikron, morda kmalu spremeniti, tako da je povsem možno, da bodo tudi mnoge evropske države, ki v kratkem napovedujejo začetek obveznega cepljenja (Avstrija, Grčija, Nemčija), v populacijo, ki bo morala nastaviti ramo, vključile tudi otroke.

Matej Markič

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....