Slovenija postaja nova digitalna zvezda Evrope: Minister Andrijanič slovesno podpisal sporazum z Googlom!

Datum:

“Slovesen podpis memoranduma o sodelovanju z Googlom,” je sporočila Vlada RS. Podpisal ga je minister Mark Boris Andrijanič, minister brez resorja, pristojen za digitalno preobrazbo. 

Ob naznanitvi vlaganj podjetja Google Europe v digitalno preobrazbo Slovenije sta se danes predsednik vlade Janez Janša in minister Mark Boris Andrijanič srečala s predstavniki družbe Google. Andrijanič je sporočil: “Danes je zgodovinski dan za digitalno preobrazbo Slovenije. S podpisom partnerskega sporazuma in investicijo Google Europe uresničujemo vizijo Slovenije, ki je napredna, moderna in odprta v svet.”

“Gre za največjo investicijo te vrste v naši zgodovini, ki bo pomembno prispevala k digitalnemu preboju Slovenije. Partnerstvo z družbo Google je še en dokaz, da postaja Slovenija nova digitalna zvezda. V kratkem bomo začeli s projektom virtualnega okenca, s katerim bodo lahko državljani reševali vrsto upravnih zadev preko varne avdio-video povezave,” je še zapisal Andrijanič. Gre za pomembno naložbo v slovensko znanje, vredno 2,5 milijona evrov, ki bo dodatno zagnala digitalno preobrazbo z zagotavljanjem brezplačnih izobraževalnih delavnic, programov in posvetovanj.

Foto: Vlada RS

Minister Andrijanič je memorandum podpisal s s podpredsednico za vladne zadeve in javno politiko pri družbi Google Annette Kroeber-Riel. Kroeber-Riel meni, da ima Slovenija ima znaten potencial za gospodarsko rast na podlagi digitalne preobrazbe. Po njenem je bilo impresivno videti, kako Slovenija uspešno združuje zelo različna stališča in išče skupna stališča v svetu. “Čestitam vam. Znaten napredek je bil tako dosežen tudi pri aktu o digitalnih storitvah in digitalnih trgih.”

Podpis memoranduma o sodelovanju z Googlom. (Foto: Vlada RS)

“Zahvaljujem se v imenu vseh, ki bodo s pomočjo Googla lažje in hitreje prišli do zaposlitve in bili bolj konkurenčni na trgu dela. Z optimizmom gledam na našo prihodnost. Google za pospeševanje digitalne preobrazbe slovenskega gospodarstva in družbe, vključno z raziskavami in razvojem umetne inteligence ter za socialno podjetništvo namenja 2,5 milijona evrov,” pa je ob tej priložnosti zapisal minister za delo družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj, ki se je srečanja prav tako udeležil. Rowan Barnett, vodja Google.org, za Evropo, Srednji vzhod in Afriko, pa je dejal, da se veseli prihodnosti in vseh inovativnih podjetij, ki bodo nastala v Sloveniji. “Delati moramo skupaj, zato se želim ponovno zahvaliti ministroma Andrijanič in Ciglerju Kralju pa tudi slovenski vladi za vaša prizadevanja.” Digitalna preobrazba je odlična priložnost za to regijo in za Slovenijo. Poskrbeti je treba, da se nikogar ne pusti ob strani. To je tudi njihov glavni cilj. Želijo opolnomočiti socialne inovatorje in podjetja ter jim zagotoviti najboljše vire, znanja in tudi sredstva.

Rowan Barnett, vodja Google za območje Evrope, Srednjega vzhoda in Afrike. (Foto: Vlada RS)

Kot še pravi Barnett je zelo vesel, da je danes tukaj v Ljubljani. Zahvaljuje se obema ministroma, ki sta zelo uspešna in ambiciozna, na kar kaže tudi preboj na področju digitalne preobrazbe. “Z veseljem napovedujem, in ni boljšega prostora, kot da to napovem tukaj Sloveniji, da pri Googlu 20 milijonov sredstev namenjamo novemu skladu za socialne inovacije, ki bo zagotavljal sredstva za socialne inovatorje in podjetja ter spodbudil inovacije po Evropi.” Andrijanič pa še meni, da je predsedovanje Slovenije Svetu EU je bilo izjemno uspešno. Kot še meni, nam je uspelo doseči skorajda nemogoče. Imamo politični dogovor o aktu o digitalnih storitvah in digitalnih trgih. Dosegli smo pomemben preboj na področju akta o umetni inteligenci.

Annette Kroeber-Riel in Mark Boris Andrijanič. (Foto: Vlada RS)

Kroeber-Riel: “Slovenija je bila ena prvih držav Evropske unije, ki je sprejela celovito nacionalno strategijo za umetno inteligenco in zavezo, da znatna javna sredstva nameni za projekte do leta 2025. To je impresivno. Veseli me, da smo skupaj sprejeli zavezo za digitalno preobrazbo. Slišali ste številko, da bo Google v naslednjih dveh letih investiral 2,5 milijona, za spodbudo tega področja. Gre za to, da se premaknemo k vključujočemu, zelenemu in trajnostnemu okrevanju.” Kot še pravi komaj čakajo, da podprejo naša prizadevanja. Pripravljeni so podpreti Slovenijo po najboljših močeh, tudi pri okrevanju po pandemiji. “Google je ponosen, da lahko skupaj z vami prispeva k okrevanju.” Ministroma je ob tej priložnosti tudi čestitala za učinkovito slovensko predsedovanje Svetu EU.

Andrijanič prav tako še sporoča, da bo naslednje leto odprto tehnološko veleposlaništvo v Silicijevi dolini ter ustanovljen mednarodni inštitut za uporabno umetno inteligenco, ki ga snujejo v partnerstvu z Inštitutom Jožefa Štefana. Digitalna vključenost celotne družbe je naša prioriteta. Naslednje leto bomo začeli s projektom digitalni bon, ki bo največji program e-opismenjevanja v slovenski zgodovini. Vlada RS sporoča, da so na srečanju sodelovala tudi: Marta Poslad, direktorica za javno politiko za območje srednje in vzhodne Evrope ter Igor Zgrabljić, vodja za javne politike za območje srednje in vzhodne Evrope. Pri podjetju Grayling pa so glede današnjega srečanja sporočili: “Google in Ministrstvo za digitalno preobrazbo sta danes objavila program, namenjen krepitvi digitalne preobrazbe Slovenije na področju raziskav umetne inteligence in socialnega podjetništva.”

Slovenija uspešno napreduje na digitalnem področju. (Foto: Vlada RS)

Google bo v naslednjih dveh letih prispeval 2,5 milijona evrov kot del prizadevanj za pomoč pri ustvarjanju digitalnega, vključujočega in trajnostnega okrevanja slovenskega gospodarstva. Kot pomemben del 2,5 milijona evrov vredne naložbe, bosta Google.org in Google University Relations namenila en milijon evrov nepovratnih sredstev za nadaljnje raziskave in izobraževanje na področju umetne inteligence v Sloveniji, vključno s financiranjem projektov za približevanje umetne inteligence učiteljem, študentom ter podjetjem in podporo raziskovalnemu ekosistemu umetne inteligence. “Google.org bo namenil dodatnih milijon evrov za krepitev slovenskega ekosistema socialnega podjetništva ter dodatnih 500.000 evrov nepovratnih sredstev, ki zagotavljajo dostop do kapitala in podporo podjetnikom z omejenimi možnostmi.” Sredstva so del novega Evropskega Google.org Sklada za socialne inovacije, ki podpira razvoj socialnega podjetništva v Evropi.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...