Zgodovinski dan za Ukrajino: Evropska komisija v Kijevu o približevanju Ukrajine EU

Datum:

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes prispela v Kijev na srečanje, namenjeno poudarjanju podpore Ukrajini ob bližajoči se prvi obletnici ruske invazije. Evropa je ohranila svojo vlogo trdne zaveznice Ukrajine, odkar je Rusija februarja 2022 napadla državo. Četrtkovo srečanje je največja delegacija EU, ki jo je Kijev sprejel od takrat.

“Tukaj smo skupaj, da pokažemo, da EU stoji Ukrajini ob strani tako trdno kot kdaj koli prej. In za nadaljnjo poglobitev naše podpore in sodelovanja,” je med drugim na Twitterju zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je danes prispela v Kijev. Srečanje bo namenjeno razpravljanju o vojaški pomoči Ukrajini, pa tudi o morebitni poti te države v članstvo v EU.

“Zgodovinski dan za #Ukrajino. Veseli me, da smo s prvim uradnim obiskom EU pomagali pri odpiranju poti v EU @MorawieckiM @P_Fiala #Kaczyński po #ruski agresiji in s hitro vrnitvijo veleposlanika v #Kijev .#StojZUkrajino  @Denys_Shmyhal @ZelenskyyUa @lesjakb,” je ob naznanitvi srečanja v podporo Ukrajini na Twitterju zapisal Janez Janša, ki je bil eden od prve trojice, ki je odpotovala v Ukrajino po invaziji in odprl pot vsem nadaljnjim obiskov Evropskih predstavnikov.

“Lepo, da sem spet v Kijevu, že četrtič od ruske invazije. Tokrat z mojo ekipo komisarjev,” je zapisala na Twitterju pod fotografijo svojega prihoda na kijevsko železniško postajo. “Tukaj smo skupaj, da pokažemo, da EU stoji Ukrajini ob strani tako trdno kot kdaj koli prej. In za nadaljnjo poglobitev naše podpore in sodelovanja.”

Von der Leyenovo je spremljala ekipa 15 drugih komisarjev, vključno z najvišjim diplomatom bloka Josepom Borrellom. Na petkovem vrhu naj bi razpravljali o vojaški pomoči Ukrajini, pa tudi o morebitni poti te države v članstvo v EU. Kijev je status kandidatke dobil junija lani.

Evropa je ohranila svojo vlogo trdne zaveznice Ukrajine, odkar je Rusija napadla državo februarja 2022. Četrtkovo srečanje je največja delegacija EU, ki jo je Kijev sprejel od takrat. Komisarji in predsednik sveta Charles Michel se bodo pogovarjali s predsednikom Volodomirjem Zelenskim in drugimi ukrajinskimi uradniki. EU je Ukrajini letos že obljubila približno 18 milijard evrov pomoči, vključno s sredstvi za delovanje osnovnih storitev in pomoč Kijevu pri izplačilu plač javnih uslužbencev.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nov Golobov ‘mimostrel’ – še pred dnevi hvalil vitalnost Bidna

Premier Robert Golob je še pred nekaj dnevi hvalil...

Ne bo jim uspelo ustaviti preiskovanja energetskih poslov Roberta Goloba

Dlje časa smo lahko poslušali o obstoju sumov, da...

Podizvajalci vladajočih, ideološka vojska in udarna pest vladajoče levice

Slovenijo vodi "koalicija s civilno družbo". Predsednik vlade Robert...

Kako so zmerne sile pripeljale (skrajno) levico do zmage?

Razplet nedavnih predčasnih parlamentarnih volitev v Franciji, ki jih...