V SDS bodo podprli interpelacijo proti ministrici Asti Vrečko pod enim pogojem

Datum:

Kot smo že poročali namerava Nova Slovenija proti ministrici za kulturo Asti Vrečko, med drugim zaradi ukinitve Muzeja osamosvojitve Slovenije. Zdaj so podporo napovedali tudi v SDS, a le v primeru, da NSI prispeva podpise za interpelacijo vlade.

                   

Spomnimo, ministrici očitajo, da je njeno delovanje v nasprotju z ustavo; da krši zakon o kulturni dediščini in da se njena politika izvaja brez strokovnih analiz in investicijske dokumentacije; brez javne razprave in dialoga z zaposlenimi ter vodstvom zadevnih javnih zavodov. Poleg tega pa naj bi njena kulturna politika postopno, a sistematično uničevala vrednote slovenske osamosvojitve ter s tem delovala zoper blaginjo Slovenije.

“Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je ob imenovanju v Državnem zboru Republike Slovenije in vso slovensko javnostjo 1. junija 2022 prisegla: ‘Prisegam, da bom spoštovala ustavni red, da bom ravnala po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovala za blaginjo Slovenije. ‘Že po nekaj mesecih njenega ministrovanja se je začelo kazati, da ministrica počne ravno nasprotno in deluje zoper blaginjo Slovenije zlasti v odnosu do temeljnega procesa v nastajanju slovenske države – slovenske osamosvojitve”, so zapisali v obrazložitvi vložene interpelacije v Novi Sloveniji.

S tem pa so imeli v mislih sklep vlade iz 19. januarja, da vlada ukine Muzej novejše zgodovine Slovenije in Muzej slovenske osamosvojitve ter ustanovi nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije.

NSI meni, da gre za izenačevanjem zgodovine pred in po osamosvojitvi Slovenije, ki je v nasprotju s Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, preambulo k Ustavi Republike Slovenije in Ustavo Republike Slovenije ter odreka najvišjo veljavo temeljnemu dogodku za nastanek Republike Slovenije – slovenski osamosvojitvi, okrog katere se je oblikovala narodna enotnost.

SDS bo prispevala podpise
Predsedniku NSI Mateju Toninu in generalnemu sekretarju NSI Robertu Ilcu so v stranki SDS na sestanku sporočili, da bodo v Poslanski skupini SDS podpise pod interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko posredovali sočasno ob njihovem posredovanju podpisov vseh poslancev NSi za interpelacijo zoper vlado. Na potezi je torej NSI.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...